Wind River (Blu Ray)

Goed
Wind River (Blu Ray)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
23/01/2018
BLU-RAY
106 minuten
Drama
Speelfilm
Thriller
DTS Ⓡ
2.40
16:9

acteur/actrice (15)

Elizabeth Olsen →  Jane Banner
Jeremy Renner →  Cory Lambert
Jon Bernthal →  Matt
Kelsey Asbille →  Natalie
Gil Birmingham →  Martin
Julia Jones →  Wilma
James Jordan →  Pete Mickens
Norman Lehnert →  Dale
Martin Sensmeier →  Chip
Teo Briones →  Casey
Graham Green →  Ben
Tantoo Cardinal →  Alice Crowheart
Eric Lange →  Dr. Whitehurst
Althea Sam →  Annie
Tokala Clifford →  Sam Littlefeather

regisseur (1)

Taylor Sheridan

producent (5)

Basil Iwanyk
Peter Berg
Matthew George
Wayne Rogers
Elizabeth A. Bell

director of photography (1)

Ben Richardson

uitvoerend producent (7)

Erica Lee
Jonathan Fuhrman
Braden Aftergood
Tim White
Trevor White
Christopher H. Warner
Nicholas Chartier

scenarist (1)

Taylor Sheridan

beeldmonteur (1)

Gary Roach

productieontwerper (1)

Neil Spisak

art director (1)

Lauren Slatten

kostuumontwerper (1)

Keri Perkins

componist (2)

Nick Cave
Warren Ellis
Wind River

Voor zover je dat nog niet gedaan hebt … de naam Taylor Sheridan is er een om te onthouden. Als acteer speelde hij zich in de kijker in de motorbendereeks ‘Sons Of Anarchy’, als scenarist verbaasde hij vriend en vijand met “Sicario” en “Hell Or High Water” en met deze ‘Wind River’ laat hij zien dat hij ook achter de camera zijn mannetje kan staan. Een bezige bij die dusver nog niet met de voelhoorns tegen een dichtgeklapt raam is gebotst.

In de whodunit “Wind River” nestelt een mooi kabbelende dosis authenticiteit zich als een pasja onder een tulband. Om te beginnen bestaat de locatie van de film echt: het Wind River Indian Reservation in Wyoming is het op zes na grootste indianenreservaat in Amerika met een oppervlakte van – ruw gelandmeterd – zo’n negen vierkante kilometer. Ruw getelraamd wonen er zo’n veertigduizend Indianen, en het gebied telt ook de enige vier casino’s die Wyoming rijk is. Sheridan vond er inspiratie voor een absorberend moordmysterie met een maatbeker menselijkheid als kapstok. 

Wind River

Jeremy Renner verloor drie jaar voor de gebeurtenissen in “Wind River” zijn tienerdochter: het hoe en waarom van de dood zijn halfbloeddochter terwijl hij en zijn vrouw even op weekendtrip waren heeft hij nooit kunnen achterhalen. Het enige dat hij weet is dat ze dood in de sneeuw is teruggevonden. Het verlies dat aan hem vreet wil hij bewust voelen: geen pijn lijden zou synoniem staan aan haar vergeten. Als spoorzoeker bij de U.S. Fish and Wildlife Service houdt hij het gebied van het reservaat roofdiervrij. Tijdens een van zijn tochten vindt hij het verkrachte en vermoorde lichaam van een achttienjarig meisje. De gelijkenissen met de dood van zijn eigen dochter zijn opvallend. Om de zaak te onderzoeken stuurt de FBI een versbakken agente (Elizabeth Olsen) naar het gebied. Telkens er een misdaad wordt gepleegd in een reservaat, is de FBI immers verplicht om mee te bepalen of het om een moord gaat of niet. De gedreven maar nog onervaren Olsen en de demonen meetorsende Renner scharen zich zij aan zij om te ontdekken wie de dood van de tiener op zijn geweten heeft.

Wind River

De draaischijf van “Wind River” is een traditioneel detectiveverhaal dat al bij al vrij rechtlijnig en zonder al te veel rode haringen wordt opgelost. De moord is maar een deel van de narratie. Sheridan hangt er ook een fikse karakterstudie aan vast: Renners verleden bepaalt in grote mate mee hoe hij zich in de zaak vastbijt - en hoe hij ze uiteindelijk ook zal afhandelen. Ook de ijzige couleur locale met sneeuwstormen en een vaak uitzichtloze levenssituatie van de bewoners van het reservaat zorgt voor extra kraak en smaak. Actieliefhebbers worden trouwens eveneens op hun wenken bediend met een brutale shoot-out.

Kortom, “Wind River” is met zijn symbiose tussen geweld, moedeloosheid en menselijkheid een meer dan geslaagde spiegelfilm van het ook al in ennui badende “Hell Or High Water”. Een aanrader dus, die met veel zorg een mooie Blu-rayrelease kreeg. Zij het er een waarop extra’s in geen velden of wegen te bespeuren zijn.

 

Alex De Rouck

Geen extra's

Zie ook...