Valiant

Matig
Valiant
2005
20/07/2005
langspeelfilm
77 minuten
animatie

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (10)

Ewan McGregor Ewan McGregor →  Valiant (stem)
Ricky Gervais Ricky Gervais →  Bugsy (stem)
Tim Curry Tim Curry →  Von Talon (stem)
Jim Broadbent Jim Broadbent →  Sergeant (stem)
Hugh Laurie Hugh Laurie →  Gutsy (stem)
John Cleese John Cleese →  Mercury (stem)
John Hurt John Hurt →  Felix (stem)
Pip Torrens →  Lofty (stem)
Rik Mayall →  Cufflingk (stem)
Jonathan Ross →  Big Thug (stem)

regisseur (1)

Gary Chapman

producent (1)

John H. Williams
Valiant

Valiant is één en al verbazing. Eerst en vooral omdat de film in zijn openingsweek op de vijfde plaats genoteerd staat van de Belgische Box-office. Wie deze animatie-prent in zijn eerste week heeft gezien begrijpt allicht ook niet waarom. Ten tweede ook verbazing bij de Belgische distributeur wanneer wij wat specifieke informatie opvragen rond Valiant. Vanwaar nog deze late vraag klinkt het daar want de film is wel al een week in de zalen... Verbazing ook bij ons bij deze reactie van Belga Films, we noteren in dat opzicht overigens een primeur... Verwondering ook dat je na een klein anderhalf uur alweer op straat staat, na het zien van iets wat onder de makers van animatiefilms wel als een vluggertje zal beschouwd worden... Het verhaal dan... We schrijven 1944, het jaar waarin de tweede Wereldoorlog in alle hevigheid doorgaat. Postduiven zijn een belangrijk (en snel) middel om belangrijke boodschappen, meestal met tactisch bijzonder belangrijke troepenbewegingen of -posities, over een flinke afstand tot bij een concrete bestemmeling te brengen. Het RHPS (het 'Royal Homing Pigeon Service') is dan ook bijzonder populair onder de duiven. En Valiant mag dan misschien nog niet zo heel lang geleden voor het eerst uit het bosduif-nest gevlogen zijn, ook hij koestert de ambitie om zich te laten inlijven in het RHPS om op die manier van een bijzonder nut te zijn voor de geallieerden. Nochtans is een job bij de organisatie niet zonder risico. De omstandigheden van een vlucht over het Kanaal maken elke opdracht tot een gevaarlijke missie : luchtafweergeschut, indruwekkende luchtgevechten en... de Duitse Valken-brigade die steeds wel enkele leden in de lucht heeft hangen om de plichtsbewuste duiven te onderscheppen, gevangen te nemen en als krijgsgevangene en/of lekker hapje te voeren aan hun leider Generaal Von Talon. Door een doorgedreven recruteringscampagne onder leiding van bevelhebber Gutsy waar iedere gevederde tweepoter naar opkijkt, en dankzij een goedgelovige gevleugelde vriend die verantwoordelijk is voor de inschrijvingen, kan Valiant ondanks zijn kleine gestalte en jonge leeftijd toch toetreden tot de RHPS. Maar eerst moet hij wel nog de zware opleiding volgen, een onderricht dat door omstandigheden vroegtijdig wordt beëindigd en hem met enkele lotgenoten veel vroeger dan verwacht doet opstijgen richting Frankrijk...

Valiant

Publiekslokkertje bij uitstek (op de poster) voor Valiant is natuurlijk dat dit van de makers van Shrek en Shrek 2 is. Om begrijpelijke commerciële redenen schrijft men er niet bij dat producent John H. Williams maar één van de drie producenten was van de Shrek-sequel. Dit Valiant project was ambitieus, dat wel. Met een budget van slechts 40 miljoen Dollar (ongekend weinig voor dit soort films) in de helft van de gebruikelijke productie-tijd een CGI-animatiefilm maken die de vergelijking doorstond met de (Disney- en Fox-)concurrentie.Het is meteen een belangrijke verklaring voor het bijzonder teleurstellende eindresultaat. Nochtans doen sommige cijfers anders vermoeden/hopen. Meer dan 200 mensen uit wel 17 verschillende landen werkten aan Valiant, het fictieve verhaal dat gebaseerd is op ware feiten.Het inzetten van duiven voor het bezorgen van belangrijke boodschappen is trouwens iets wat ook al in de Eerste Wereldoorlog werd gedaan. In Brussel staat op de Pantsertroepensquare/Vismarkt trouwens zowaar een 'Oorlogsduifmonument' wat het belang van de oorlogsduif in het verre oorlogsverleden enkel maar bevestigt. De moedigste en succesvolste onder de dieren kreeg trouwens the 'Dickin' Medal', zo'n beetje de tegenhanger van het Victoria-Kruis, maar dan voor beesten. De makers van Valiant deden overigens een beroep op een tweetal organisaties ('The Amalgamation of Racing Pigeons' en 'The People’s Dispensary for Sick Animals', het PDSA) die met kennis van zaken konden vertellen over de gang van zaken van weleer en hen ook in contact bracht met échte duiven zodat men door observatie een beter beeld kreeg van hoe een duif er in het echt uitziet en zich gedraagt. De PDSA bezorgde de makers zelfs een copie van een 'Dickin Medal'. Die kreeg een ereplaatsje in de studio en was voor elke medewerker een flinke motivatie om door te gaan waarmee men bezig was.

Valiant

Valiant is de eerste animatiefilm in lange tijd die ons met een onvoldaan gevoel achterliet. We misten hier alles wat dit soort films zo bijzonder maakt. Enkel wat flauwe grappen waar enkel de jongeman en zijn vriendin op de achterste rij konden om lachen (maar die had nog een blik bier van een behoorlijk formaat in de 'cup holder' staan en het was allicht niet zijn eerste/laatste). Geen creatieve vondsten ook in de prent die ons nochtans gegarandeerd minimum een glimlach op het gezicht toveren. Geen ogen te kort komend om alles wat zich ook rond de personages afspeelt gezien te hebben... Ook de personages op zich blijven ver onder wat we gewoon zijn. Sommige zijn bijna meer mens dan dier en de verhoudingen die men heeft gebruikt om tot een creatuur als Gutsy te komen zijn zo slecht gekozen dat het ding er echt niet uitziet, laat staan dat het in een animatie-film thuishoort. Valiant zelf lijkt op het eerste zicht wel een leuk vogeltje maar als hij dik één uur in de spreekwoordelijke schijnwerpers staat lijkt hij wel op een snel getekende versie van het Casper figuurtje van... hoe lang is het geleden ? 10 jaar ? En laat ons deze kritische benadering van de personages afsluiten met Gutsy. Die houdt zowat het midden tussen de Uil van de Fabeltjeskrant (en da's nog langer geleden dan Casper...) en - hoe heette die ook al weer ?- Gonzo als ik het goed heb uit de Muppet-show uit de tijd dat de dieren nog spraken in het kleine kastje thuis. Valiant is dus een soort slechte Chicken Run en wie hierbij onmiddellijk zijn vinger in de hoogte steekt om op te merken dat het in Valiant om duiven gaat en niet om kippen die mag maar oordelen als hij de film zelf heeft gezien en het dan met ons eens zijn dat het verschil niet zo duidelijk is als je wel zou denken... Ook met de voice casting sloeg men de bal flink mis. Valiant is toch wel een jong, onervaren vogeltje in het verhaal dus vraag ons niet waarom men dan koos voor Ewan McGregor om voor het stemmetje te zorgen. De acteur van Schotse afkomst vierde verdorie zijn 34e verjaardag in april... Of er dan helemaal niets positiefs te schrijven is over Valiant ? Toch wel. De twee personages die het Franse verzet belichamen maken nog wat goed. Leuk accentje, mooi getekend. Maar daar stopt het dan ook mee.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
19-08-2005 Plaats 8 $ 5.914.722
26-08-2005 Plaats 9 $ 3.505.126