Treasure Planet

Gewoon
Treasure Planet
11/12/2002
2002
langspeelfilm
95 minuten
animatie

verdeler

Buena Vista

acteur/actrice (15)

Emma Thompson Emma Thompson →  Kapitein Amelia (stem)
Martin Short Martin Short →  B.E.N. (stem)
Els Dottermans →  Kapitein Amelia (stem)
David Hyde Pierce →  Dr. Doppler (stem)
Tom Van Bauwel →  Dr. Doppler (stem)
Pieter Embrechts →  B.E.N. (stem)
Brian Murray →  John Silver (stem)
Vic De Wachter →  John Silver (stem)
Joseph Gordon-Levitt →  Jim Hawkins (stem)
Jonas Van Geel →  Jim Hawkins (stem)
Dane A. Davis
Michael Wincott
Laurie Metcalf
Roscoe Lee Browne
Matrick McGoohan

regisseur (1)

John Musker

producent (1)

Roy Conli

Als kleine jongen was Jim Hawkins al bezeten door de avonturen van stoere piraten die op hun piratenschepen grootse avonturen tegemoet varen en natuurlijk op tijd en stond fameuze schatten kunnen inladen... Zijn moeder had het dan ook bijzonder moeilijk om het kleine baasje op tijd onder de lakens te krijgen. En dan nog opende Jim onmiddellijk na het doven van de verlichting in zijn slaapkamer hetzelfde boek dat hij even daarvoor had gesloten om zich terug vol enthousiasme te storten op de rest van het boeiende verhaal. Wanneer op een dag een klein ruimteschip neerstort vlakbij de woning van zijn moeder, ontfermt Jim zich over het lelijke mormel dat gehavend uit de crash komt, een wezen met een geheim zo blijkt ! Echt gelukkig is zijn moeder niet wanneer ze zoonlief aan de deur ziet staan met het het voor haar ongewenste bezoek. Zelfs op 15-jarige leeftijd heeft ze het niet makkelijk met haar zoon : onlangs nog werd hij opgepakt door de Politie na een eindje onverantwoord solarsurfen en nu dit ?

Wanneer blijkt dat de gekwetste gast wordt achternagezeten door gewapend gespuis en de zaak van Jim's moeder de Benbow Inn hierdoor ook nog in vlammen opgaat, begint een intergalactisch avontuur voor Jim. Dokter Delpert Doppler, astrofysicus en vriend aan huis bij Jim Hawkins en zijn moeder investeert al zijn spaarcentjes om een ruimte-missie te kunnen starten en op zoek te kunnen gaan naar de verborgen schat... Jim kan als hulpje aan de slag op het ruimteschip, wat je best letterlijk neemt, want het conventioneel uitziende schip wordt op zijn reis geconfronteerd met supernova's (watte ?), zwarte gaten en meedogenloze ruimte-orkanen (het lijkt Star Trek wel) en Orcus Galactici (gigantische, vliegende ruimte-walvissen, hm...). De intergalactische ruimte die men zo doorkruist is het 'etherium', waar men zonder problemen kan ademen en door wat technologische hocus-pocus de zwaartekracht kan beénvloeden (men is uiteindelijk toch in de ruimte...). De kok John Silver wijkt qua look ook al af van een doorsnee-kok

hij is een heuse Cyborg (wat ? in een Disney-animatiefilm ?!). De rest van de bemanning (inbegrepen de kapitein) heeft ook weinig aardse trekjes en de buitenaardse bemanning zet koers richting grootste piratenschat van het universum.

 

Buena Vista (Disney zeg maar) wijkt met dit Treasure Planet behoorlijk af van de koers die de studio tot hiertoe bijna altijd heeft gevaren. In tegenstelling tot de leuke, typische Disney-trailer van Jungle Book 2 voor de film zal je in Treasure Planet geen sprekende dieren, leuke sympathieke figuurtjes (behalve misschien Morph) en vooral op kinderen afgestemde scénes zien.Hou er rekening mee dat een aantal voor de kinderen minder sympathiek ogende aliens de revue passeren, het is maar een weet voor de onwetende biosbezoeker aan de kassa. Vooral de science fiction touch die men aan de film heeft gegeven is verrassend. Treasure Planet werd geregisseerd door John Musker enRon Clements, Clements die al vanaf het ogenblik dat hij bij Disney kwam werken (we schrijven 1976) een film wou maken die zich afspeelt in een universum die noch toekomst noch verleden is, een fantastisch universum met een vleugje science-fiction zeg maar. Een tijdloze film als het ware die hij vooral niet te high-tech of te futuristisch wilde laten overkomen. Puur technisch bekeken kon men toen nog niet het drie-dimensionele resultaat halen die je nu in de film kan zien omdat de technieken die voor dit Treasure Planet werden aangewend, nog niet bestonden. Je zal in Treasure Planet geen toestellen als computers, televisietoestellen of microgolfovens zien, volgens Clements is het de toekomst bekeken vanuit een 18e eeuws perspectief. De man heeft na een indrukwekkend aantal jaren dienst bij Disney uiteindelijk zijn slag thuisgehaald, maar hij is allicht veel gelukkiger dan wij bij het zien van het eindresultaat. Technisch is Treasure Planet wel knap, dat wel, maar het geheel blijft toch onder wat we van Disney gewoon zijn.

Het is jammer dat het duo Lusker & Clements zo ver is afgeweken van de klassieke Disney-lijn die ze tot hiertoe persoonlijk zelf steeds bewandelden tot hiertoe met films als The geat Mouse Detective, The little mermaid, Aladdin en Hercules.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
29-11-2002 Plaats 4 $ 12.083.248
06-12-2002 Plaats 5 $ 5.547.431
13-12-2002 Plaats 9 $ 3.102.173

Synopsis

Treasure island is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de in 1850 in Edinburg geboren Schot Robert Louis Stevenson, een boek dat bijna 120 jaar geleden voor het eerst in boekvorm verscheen. Het is sindsdien steeds een bron van inspiratie geweest voor diverse verfilmingen, de eerste gemaakt begin de 20e eeuw ! In 1920 maakte Maurice Tourneur er een stille langspeelfilmversie van, met onder andere Lon Chaney. De MGM-uitvoering van 1934 werd geregisseerd door Victor Fleming, toen vertolkte Jackie Cooper de rol van Jim Hawkins. Vermeldenswaard is ook dat niemand minder dan Walt Disney hemzelf in 1950 de producer was van een langspeelfilmversie van het boek. In het verleden vertolkten diverse grootheden als Orson Welles (1972), Charlton Heston (1989) en Jack Palance (2001) de rol van John Silver, maar laat ons tot slot nog Tim Curry vermelden die in 1996 in de huid van Silver kroop, temidden van een meute Muppets in Muppet treasure island.