Toys

Gewoon
Toys
03/06/1993
1992
langspeelfilm
123 minuten
komedie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Robin Williams Robin Williams →  Leslie
Joan Cusack Joan Cusack →  Alsatia
Jamie Foxx Jamie Foxx →  Baker
Donald O'Connor →  Kenneth Zevo
Michael Gambon →  De Generaal
L.L. Cool J. →  Patrick
Robin Wright →  Gwen Taylor
Arthur Malet →  Owen Owens
Debi Mazar →  Verpleegster Debbie
Julio Oscar Mechoso →  Cortez
Katie Benton →  Onderzoeker
Steve Park →  Onderzoeker
Julie Hayden →  Onderzoeker
Yeardley Smith →  Onderzoeker
Jack Warden →  Oude Gen. Zevo

regisseur (1)

producent (2)

Mark Johnson

“Toys” is altijd het droomproject geweest van regisseur Barry Levinson. Het scenario kwam reeds veertien jaar geleden tot stand, maar werd om begrijpelijke redenen niet verfilmd. Om te beginnen zagen weinig studio’s iets in het absurde verhaal, en voorts was Levinson in die dagen nog niet echt gevestigd als regisseur (hij debuteerde in 1982 met “Diner”).

Nu Levinson inmiddels afdoende heeft bewezen camera-valabel te zijn (“Good Morning Vietnam”, “Rain Man”, “Bugsy”) mocht hij van Fox alsnog zijn droomfilm realiseren, met Robin Williams als publiekslokker eraan vastgehecht. Zevo Toys is de moeder van alle speelgoedfabrieken : uitgestrekt in een altijd groen droomdecor werkt de Zovoploeg in een vrolijk werkritme aan de dagelijkse montage van het beste speelgoed ter wereld.
Alles is er fleurig, kleurig en geurig, kortom een perfecte harmonie. Totdat blijkt dat zelfs speelgoedmakers in een sprookjesbestaan niet het eeuwige leven bezitten, en grondlegger Kenneth Zevo is niet zo erg ver meer verwijderd van het uitstoten van zijn laatste ademvoorraad. Net voordat hij finaal de pijp uitgaat neemt hij een beslissing die velen met stomheid slaat : in plaats van de leiding van Zevo Toys over te laten aan zijn gepassioneerde zoon Leslie (Robin Williams) en dito dochter Alsatia (Joan Cusack), besluit de oude speelgoedtovenaar om zijn broer, de geschifte legergeneraal Lelan (Michael Gambon) een kans te geven.

De dolgedraaide militair voelt zich echter al snel kotsmisselijk in de overdadig gesuikerde familie-infrastructuur en besluit om de gehele handel om te bouwen in een ononverwinnelijk wapenarsenaal…

“Toys” is een filmische grabbelton met een honderdkleurige serpentine als verpakking, maar met helaas verschraalde confetti onder het deksel, Levinsons bedoeling om een uitzinnige droomwereld te construeren bezwijken onder een houterig, splinterdun scenario. De start is nochtans interessant : de visuele effecten, de kostuums en vooral de heerlijk originele decors zijn allemaal overdadig mooi en doen verrassende vonken in de zaal neerdwalen. Elk frame herbergt wel een verrassing, en Williams is zoals altijd een goede gok om filmische waanzin gestructureerd intact te houden. Jammer genoeg leidt het allemaal naar een fletse, lek te water gegane 'climax' waardoor de goedgemutste opbouw getorpedeerd wordt door een dolgedraaid slothalfuur, amusante details zoals de familie overstekende speelgoedeenden bv. ten spijt. Met goede bedoelingen alleen berik je niet altijd ongeschonden de eindstreep.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
18-12-1992 Plaats 6 $ 4.810.027
25-12-1992 Plaats 10 $ 3.978.283
01-01-1993 Plaats 10 $ 2.992.187

Synopsis

Vanuit de verte lijkt het net of een reusachtige, schalkse kleuter zijn doos veelkleurige blokken over een weids golvend groen landschap heeft uitgezaaid. In werkelijkheid gaat het om een speelgoedfabriek van Kenneth Zevo (Donald O’Connor). Deze laatste voelt zijn einde naderen en, omdat hij meent dat zijn kinderen Leslie (Robin Williams) en Alsatia (Joan Cusack) nog te onvolwassen zijn, vertrouwt hij de verantwoordelijkheid voor zijn fabriek toe aan zijn broer, de Generaal.
In de fabriek ontdekt de verraste bezoeker een verzameling voorwerpen die geluiden als Whiz, Clang, Bonk, Plop, Splat of Toot voortbrengen. Een gang in de vorm van roetsjbanen leidt naar de werkplaats waar de arbeiders in een vrolijke sfeer speelgoed maken, omringd door draaimolens waarboven reusachtige poppen- en dierenkoppen uittorenen.
Op het gelijkvloers ontwaart hij de Newyorkse Central Park op kerstavond of alleszins een prachtige maquette ervan waar Kenneth Zevo zijn personeel op een weergaloos spektakel vergast.

Kenneth Zevo heeft zijn onderneming gesticht in de vaste overtuiging dat het werk tot een doorlopend spel kan omgetoverd worden. Met die filosofie heeft hij een uitstekende leerling gevonden in zijn zoon, Leslie, die besloten heeft niets ernstig te nemen. Hij heeft zich tot doel gesteld de droom waaraan zijn vader zijn leven gewijd heeft, te verwezenlijken : spelletjes en gadgets ontwerpen die jong en oud bekoren.
Leslie Zevo schept oprecht genoegen in zijn nieuwste uitvindingen zoals zijn jasjes die geluiden of rook voortbrengen. Dankzij zijn speelgoedwereld kan hij de werkelijkheid van het leven ontvluchten. Leslie’s oom, Generaal Leland Zevo, lijdt niet aan dergelijke zachtzinnige waanzin. De Generaal heeft zijn leven gewijd aan het uitschakelen van de vijand. Nu hij door de legerleiding op non-actief gesteld is, terwijl hij meer dan ooit bereid was zich in een nieuwe oorlog te werpen, voelt hij zich in de val gelukt in deze familiale speelgoedfabriek.
Hij beseft echter vlug welke prachtige kans hem geboden wordt. Hij beraamt een duivels plan dat hem opnieuw in de voorhoede zal brengen : hij beslists het speelgoed om te vormen tot geperfectioneerde wapens en de geestdrift van de jongeren voor gewelddadige videospelen uit te buiten om hen tot militaire plannen om te vormen.
Hij vindt daarvoor een ideale adjudant in de persoon van zijn zoon Patrick (LL Cool J.), een specialist op het gebied van contraspionage en camouflage.
De Generaal en Patrick vormen het familiebedrijf om tot een waar versterkt legerkamp waar zelfs Leslie of zijn zus Alsatia, die poppekleren ontwerpt in een bed in de vorm van een eend slaapt, niet toegelaten worden.

Maar de jongelui vinden weldra een bondgenote in de persoon van Gwen Taylor (Robin Wright), die instaat voor de fotokopieerdienst. Deze gevoelige, charmante en fantasierijke jongedame is verontwaardigd over het sinistere veiligheidssysteem dat de Generaal en Patrick uitwerkten. Ook begrijpen ze niet waarom Kenneth Zevo, de avond voor zijn dood, besliste haar in dienst te nemen. Tussen de Generaal en zijn nicht, gesteund door Gwen, komt het tot een regelrecht gevecht… waarbij ieder zijn eigen wapens gebruikt.