Toy Story 3 (dvd)
acteur/actrice (23)
regisseur (1)
producent (1)
uitvoerend producent (1)
scenarist (1)
componist (1)
2011 was een goed jaar voor fans van Disney- en Pixaranimatie. Het huis van de muis scoorde op eigen houtje een hit met het mooie Tangled/”Rapunzel en hofleverancier Pixar verbaasde vriend en vijand met de instantklassieker Toy Story 3. Criticasters die dachten dat Pixar met die sequel (en het op stapel staande Cars 2 en Monsters Inc. 2) koos voor het gemakkelijke commerciële gewin waren er meteen aan voor de moeite. Het derde avontuur van Woody en Buzz Lightyear is immers een van de allerbeste Pixarfilms (én animatieprenten in het algemeen) tout court. Wat maar weer bewijst dat commercie en kunst echt wel hand in hand kunnen gaan.
Waarom Toy Story 3 meesterlijk topentertainment voor jong en oud is? Ten eerste omdat het scenario top is en alles mooi in elkaar klikt. Pixar nam de wijze beslissing om de tijd mee te laten evolueren in hun trilogie. Niet zomaar een nieuw avontuur dus, maar een logisch derde (en naar alle waarschijnlijkheid laatste) deel dat de evolutie van de karakters in beeld brengt. We mogen alvast heel blij zijn dat een vorig idee (Buzz Lightyear die voor reparatie naar Taiwan moet) vakkundig in de kiem werd gesmoord. Andy is inmiddels zeventien jaar geworden, en staat op het punt naar de universiteit te trekken. Logisch dat hij niet veel aandacht meer heeft voor zijn speelgoedkameraadjes van weleer. Ook zijn jonger zusje Molly blieft ze niet, waardoor Andy van zijn moeder de keuze krijgt tussen de zolder, de vuilniszak of een goed doel.
Na wat omwegen komen Woody en de rest in het kinderdagverblijf Sunnyside terecht. Woody weigert zich neer te leggen bij deze verhuis, de andere speeltjes zijn pragmatischer en proberen zich in hun lot te schikken. Al snel blijkt dat lang niet alles peis en vree is in hun nieuwe verblijf. De op het eerste zicht lieve naar aardbeien ruikende beer Lotso (stem van Ned Beatty) heeft er zich immers opgewerkt naar de top van de voedselketen en bepaalt dat alle nieuwe speeltjes verbannen worden naar de rupsafdeling waar de nieuwkomers in de vernielzuchtige en grijpgrage klauwen van baby’s en peuters worden geduwd. En zoiets levert aan het eind van de dag loszittende pluche en gekraakte onderdelen op. Woody blijft geloven in de onoverkomelijke liefde van Andy en mobiliseert zijn vrienden om te ontsnappen uit Sunnyside in de hoop nog net op tijd terug te zijn, zodat hij voor eens en altijd kan tonen dat Andy hen heus niet vergeten is nu zijn onschuldige kinderjaren bijna achter hem liggen ...
Lotso is niet het enige nieuwe karakter. Integendeel, heel wat nieuwe speelgoedcreaties maken hun opwachting naast de oude getrouwen. De meest opvallende nieuwkomer is ongetwijfeld Ken (stem van Michael Keaton) die op slag verliefd is op Barbie, maar die nog het een ander moet leren over trouw en rechtvaardigheid vooraleer hij zijn blonde oogappel aan de haak kan slaan. De nadruk ligt grotendeels gelukkig bij de karakters die ook in de vorige twee Toy Story-films het mooie weer maakten. En iedereen krijgt opnieuw zijn plek in de zon, zonder dat er iemand wordt vergeten of dat het allemaal te druk of te hectisch wordt. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht, maar Pixar slaagt met vlag en wimpel in de missie. Kijk maar naar de alweer vlekkeloos geanimeerde en uitgewerkte setpieces: van de ontsnapping uit Sunnyside tot de finale in het vuilnisoven … alles werkt en is tot in de kleinste puntjes afgewerkt!
Toy Story 3 beroert niet alleen het oog en de lachspieren (wie niet dubbel plooit van het lachen tijdens de scènes waarin Buzz Lightyear plots de Spaanse toer opgaat, leeft op de verkeerde planeet), maar ook het hart. Meer zelfs, de eindscène is een van de beste en meest ontroerende Pixarmomenten ooit, en dat wil wat zeggen getuige het zo goed als vlekkeloze parcours dat ze dusver met hun elf films hebben afgelegd. Voor de slechte verstaander en dove otters: Toy Story 3 is een verplichte aanwinst voor elke zichzelf respecterende filmotheek.
Het merendeel van de extra’s vind je terug op de Blu-ray uitgave, maar ook op de dvd staan heel wat leuke, zij het soms vrijblijvende aanvullingen op de film. Het interessantst is natuurlijk de commentaartrack van regisseur Lee Unkrich en producente Darla K. Anderson. Wie echter geen fan is van een zitting met audiocommentaar, richt de pijlen het best op de featurettes. In 'Speelgoed' krijg je te zien hoeveel soorten speelgoed de makers verwerkten in Toy Story 3 en hoe Woody, Buzz en de andere ancies een pixelopknapbeurt kregen. In 'De stemmen zijn terug' ben je een bevoorrechte getuige van het stemmig enthousiasme waarmee onder andere Tom Hanks zich opnieuw op hun personage gooiden. De rest van de extra’s is minder gericht op de film: de studioverhalen verheerlijken vooral de werkethiek van Pixar zelf (er stonden er al een paar op andere Pixarreleases) en ook de missielogboeken van Buzz Lightyear hebben weinig meerwaarde. Wel leuk: de featurette waarin John Lassetter en co hun visie voor een Toy Story-themapark uit de doeken doen. En uiteraard het korte filmpje Day and Night/Dag en nacht dat ook in de bioscoop te zien was als appetizer bij Toy Story 3.
Extra's
- Commentaartrack
- Kortfilm: Dag en nacht (5’ 47”)
- Buzz Lightyear Missielogboeken: Een wetenschappelijk avontuur (4’ 16”)
- De weg naar Pixar: Editorial (4’ 29”)
- Studioverhalen: Waar is Gordon ? (2’ 13”)
- Studioverhalen: Ontbijtje (1’ 35”)
- Studioverhalen: Een frisse start (3 ’00”)
- Speelgoed! (6’ 23”)
- De stemmen zijn terug (9’ 59”)
- Vanuit Toy Story oogpunt: De ontwikkeling van een nieuw land (5’ 13”)