Swing Kids

Middelmatig
Swing Kids
1993
langspeelfilm
112 minuten
Muziek

acteur/actrice (14)

Christian Bale Christian Bale →  Thomas
Barbara Hershey Barbara Hershey →  Frau Muller
Kenneth Branagh Kenneth Branagh →  Herr Knoff Gestapo
Robert Sean Leonard →  Peter
Frank Whaley →  Arvid
Tushka Bergen →  Evey
Jayce Bartok →  Otto
Noah Wyle →  Emil
Douglas Roberts →  Hinz
Jessica Stevenson →  Helga
Mary Fogarty →  Mama Klara
Jochen Horst →  Club-eigenaar
Eliza Clark
Jeremy Bulloch

regisseur (1)

Thomas Carter

producent (2)

Mark Gordon
John Bard Manulis

Hoe was het om jong te zijn in het Duitsland van 1939, toen het nazisme en de Hitlerjeugd hun kop opstaken ?  Niet echt een vraag die we ons wekelijks stellen, maar je wordt er wel mee geconfronteerd wanneer u zich in de Swing Kidszaal neervleit.

Dat zelfs in Duitsland niet iedereen enthousiast was over de praktijken van Hitler en de nazipartij is evident. Ook al floreerde de Hitlerjeugd, niet iedere jongere stond te popelen om in hun rangen te marcheren. Een groep die zich ervan distantieerde waren de Swing Kids, en zowat elke avond zetten zij een danstent op stelten met hun ongebreidelde voorkeur voor Amerikaanse jazzmuziek à la Benny Goodman.

De film focust op drie Swing Kids : Peter (Robert Sean ‘Dead Poets Society’ Leonard) die na een onschuldige diefstal gedwongen wordt om toe te treden tot de Hitlerjeugd, Thomas Christian ‘Empire of the Sun’ Bale) die Peter volgt uit vriendschapsopjectieven, en Arvid (Frank ‘The Doors’ Whaley), een kreupele gitaarvirtuoos die zijn uitgesproken afkeer voor de nazipartij nooit echt verbergt.

Aanvankelijk gaat de politieke indoctrinatie aan Peter en Thomas voorbij : Hitlerjeugd overdag, Swing Kid bij nacht luidt hun motto. Helaas biedt hun levensomgeving geen kans voor toegevingen en zullen er harde keuzes moeten gemaakt worden...

“Swing Kids” belicht een leeftijdsgroep in een woelig deel van de geschiedenis, en doet zijn uiterste best om een aangrijpend, accuraat filmbeeld weer te geven. Het gegeven is boeiend, maar het scenario wringt naar teveel zijden tegelijk, waardoor het algemene resultaat de sterkste scènes verstikt. De sobere beeldjespolitiek van regisseur Thomas Carter (verantwoordelijk voor een aantal episodes van de tv-klassier Miami Vice) en het overtuigde acteren van de hoofdzakelijk jonge cast (let wel op Kenneth Branagh als venijnig Gestapolid) zijn ook wel extra duwtjes in de pelliculerug. Laat “Swing Kids” niettegenstaande de huizenhoge goede bedoelingen een niet echt voldoening schenkend nasmaakje achter, je zal er niet echt jammerend dit bioscomplex door verlaten. Tenzij het alweer stortregent natuurlijk.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
05-03-1993 Plaats 10 $ 1.967.957
Totale weekend omzet VS: $ 1.967.957