Suffragette

Gewoon
Suffragette
11/11/2015
2015
langspeelfilm
106 minuten
drama

verdeler

Paradiso Paradiso

acteur/actrice (11)

Helena Bonham Carter Helena Bonham Carter →  Edith Ellyn
Meryl Streep Meryl Streep →  Emmeline Pankhurst
Brendan Gleeson Brendan Gleeson →  Inspecteur Arthur Steed
Carey Mulligan →  Maud
Anne-Marie Duff →  Violet Miller
Ben Whishaw →  Sonny Watts
Romola Garai →  Alice Haughton
Finbar Lynch →  Hugh Ellyn
Natalie Press →  Emily Wilding Davison
Samuel West →  Benedict Haughton
Geoff Bell

regisseur (1)

Sarah Gavron

producent (2)

Faye Ward
Alison Owen
Suffragette

Zeg niet te gauw, ’t is weer een vrouw. Behalve bij “Suffragette”. Meer zelfs, hier moet het. Deze film werd immers geregisseerd door een vrouw, geschreven door een vrouw, heeft vooral vrouwen in de hoofdrol en komt op voor vrouwenrechten. Eraan ontsnappen is er niet bij, dames en heren.

Tegen de tijd dat de laatste regisseur het licht uitdoet, zullen alle sociale en maatschappelijke vormen van onrecht ongetwijfeld behandeld zijn op het witte doek. Kan na de intrede van “Suffragette” dus ook van de onderwerpenlijst worden afgevinkt: de strijd voor het algemeen stemrecht voor vrouwen in Engeland, zoals die begin de twintigste eeuw werd uitgevochten door strijdvaardige dames. Deels omdat ze op hun strepen en rechten stonden, deels omdat ze het beu waren dat ze zowel op de werkvloer als daarbuiten vaak onheus door het mansvolk werden behandeld.

Suffragette

Regisseuse Sarah Gavron en scenariste Abi Morgan (“The Iron Lady”, “Shame”, “The Invisible Woman”) mengen fictie met non-fictie in dit historisch drama. Een paar personages hebben echt bestaan, de meeste zijn echter volledig fictief. Vaandeldraagster Maud Watts (Carey Mulligan) is zo’n fictieverd. Ze is vierentwintig en werkt al zowat haar ganse leven – kinderarbeid weet je wel – in een wasserij waar ze voor een hongerloon lange uren draait. Haar echtgenoot Sonny (Ben “Q” Whislaw) werkt daar trouwens ook. De eigenaar van de wasserij is een bruut die er niet voor terugdeinst om de dames die er werken voor zijn eigen lusten te gebruiken indien ze niet willen ontslagen worden. Maud leeft daardoor in een voortdurende staat van woede, en als ze in contact komt met suffragettes vindt ze een kanaal om die woede te ventileren. De suffragettes zijn een vrouwenbeweging die opkomen voor gelijke rechten en ijveren voor stemrecht. Een plan dat bij de mannelijke bastionnen op weinig enthousiasme wordt onthaald, en de eisen van de vrouwen worden soms netjes en beleefd, soms hardhandig in de vergeethoek gedrumd. Tot grote ontsteltenis van Sonny groeit Maud uit tot een van de boegbeelden van de suffragettebeweging, samen met Edith (Helena Bonham Carter), Violet (Anne-Marie Duff) en Alice (Romola Garai). De dames worden regelmatig in de gevangenis geworpen, maar dat deert hun zaak niet. Zeker niet als de ware leidster van de beweging, Emmeline Pankhurst (een cameo van Meryl Streep) langskomt om hen clandestien toe te spreken.

Suffragette

Sarah Gavron maakt van “Suffragette” een film die netjes, braaf en zonder noemenswaardige verrassingen de krijtlijnen van historische sociale cinema volgt. Visuele flair of cinematografische meerwaarde hoef je hierbij niet te verwachten. Inhoudelijke oempf eigenlijk ook niet: hoe onrechtvaardig sommige zaken die je te zien krijgt ook zijn, je zal er niet van achterover vallen. Daarvoor filmt Gavron te voor de hand liggend en te breed-fragmentarisch. Als “Suffragette” blijft boeien komt dat vooral omdat de materie interessant is, niet omdat het interessant wordt verpakt. Getuige bijvoorbeeld de frappante vaststelling dat er bijna honderd jaar geleden al camera’s werden gebruikt om oproerkraaiers te schaduwen en/of te identificeren.

“Suffragette” is als kijkstuk veel te onschuldig om eender welke man of vrouw tegen de schenen te schoppen. Gavron mocht dus zeker wat meer poer in het rond hebben gestrooid. En mag tegelijkertijd de goden nog eens extra danken dat ze een solide cast met onder meer Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson en Ben Whishaw op het voorplan bij elkaar heeft gekregen om haar film geanimeerd te houden. De cameo van Meryl Streep werpt dan weer te weinig gewicht in de schaal om als echte meerwaarde te gelden.

Alex De Rouck

Synopsis

Het indrukwekkende verhaal van de eerste feministische beweging in Groot Brittannië, die bestond uit strijdlustige vrouwen die gedwongen werden een gevaarlijk kat en muis spel te spelen met een meedogenloze regering.