Stephen King's Desperation (DVD)

Middelmatig
Stephen King's Desperation (DVD)
12 jaar
Angst
Geweld
21/03/2007
DVD
126 minuten
Horror
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
1.78

acteur/actrice (15)

Tom Skerritt Tom Skerritt →  John Edward Marinville
Matt Frewer Matt Frewer →  Ralph Carver
Henry Thomas Henry Thomas →  Peter Jackson
Steven Weber →  Steve Ames
Annabeth Gish →  Mary Jackson
Ron Perlman →  Collie Entragian
Shane Haboucha →  David Carver
Kelly Overton →  Cynthia Smith
Sylvia Kelegian →  Ellie Carver
Charles Durning →  Tom Billingsley
Ewan Chung
Alain Uy
Sammi Hanratty
Tom Parker
Trieu Tran

regisseur (1)

Mick Garris

producent (1)

Kelly Van Horn


Wanneer een paar het stadje Desperation in de Amerikaanse stad Nevada nadert, zorgt een dode kat die aan een verkeersbord is vastgemaakt voor enige onrust bij het vrouwelijke deel van het duo. Haar man lacht de bezorgdheid omwille van de dode tijgerkat weg maar maakt zich iets ongeruster over de politiewagen die hen plots van kortbij volgt. Zijn snelheid is aangepast, voor zover hij weet is alles in orde met de auto dus is hij nogal verrast wanneer de wetsdienaar wat gaat 'spelen' met de twee door hun auto in te halen, wat naast hen te blijven rijden en uiteindelijk de zwaailichten aansteekt en hen aan de kant zet.

Het gesprek tussen de twee verloopt zoals gebruikelijk bij dit soort van gelegenheden alhoewel de vraag naar zijn motivatie om orgaandonor te zijn van het gebruikelijk stramien bij dit soort gesprekjes afwijkt. Maar wanneer de kofferbak uiteindelijk wordt opengemaakt zorgt het vinden van een zakje marihuana ervoor dat de Politieman zich plots van een heel andere kant laat zien. De twee worden gearresteerd en zonder veel uitleg weggebracht. Bij het afdreunen van de gekende regeltjes met betrekking tot hun arrestatie komt er een extra zinnetje bij, dat waarin gezegd wordt dat hij hen zal vermoorden... Onderweg naar het Politiecommissariaat blijkt dat het stadje Desperation maar weinig inwoners telt (die nog in leven zijn). De doodse stilte doet maar weinig goeds vermoeden, hetzelfde kan gezegd worden van het aantal opgeslotenen in de cellen van Collie Entragian, de arm der wet...

Zelfde omgeving. Een motorrijder doorkruist het desolate landschap en bij gebrek aan enige sanitaire voorziening zet hij zijn tweewieler even aan de kant en last een plaspauze in. De woestijn water geven op een broeierige namiddag, het heeft wel wat volgens John Eduard Merinville, een schrijver die bij wijze van afwisseling er even is tussenuit getrokken om zijn zinnen wat te verzetten en wie weet inspiratie op te doen voor zijn volgende roman.
Tot zijn grote verbazing wordt hij bij zijn terugkeer opgewacht door de Politie. Die maakt hem er attent op dat het verboden is zijn voertuig op die plaats te parkeren op de openbare weg én dat urineren natuurlijk een extra inbreuk is die kan weerhouden worden. Gelukkig zal het bij een waarschuwing blijven en als extra pluspunt komt daar nog bij dat Merinville herkend wordt als de auteur van zoveel succesvolle boeken !

Maar het vinden van een zakje marihuana in de tas van de motorfiets zorgt ervoor dat Merinville wordt afgetroefd door de woeste cop die hem ook al in de politieauto gooit en ondertusssen de motorfiets een stuk verder van de weg wegbrengt. Merinville kan met zijn GSM met enige moeite zijn vriend/medewerker bereiken (die heel toevallig in de buurt rondrijdt en een liftster heeft opgepikt) maar een slechte verbinding zorgt ervoor dat de boodschap maar gedeeltelijk doorkomt.
Uiteindelijk komen alle betrokkenen in de cellen van agent Entragian terecht die hen duidelijk maakt dat het enige dat telt in Desperation de 'can tah' en de 'can tak' is. Opvallend is dat hij het belang van de 'tak' nog meermaals herhaalt, telkens ondersteund met een vreemde knik-beweging met zijn hoofd. Daarenboven blijkt dat Collie Entragian ook nog heel wat steun krijgt van de dierlijke bewoners van het stadje.

Stephen king heeft in zijn leven ondertussen een indrukwekkend aantal boeken geschreven waarvan een groot aantal ook werd verfilmd. Desperation dateert eigenlijk al van 1996 maar de idee voor de film ontstond al in 1991 bij de wereldberoemde auteur. Toen hij met zijn dochters auto het stadje Ruth in de Amerikaanse stad Nevada doorkruiste viel het hem op dat er blijkbaar geen inwoners (meer) waren. King dacht onmiddellijk dat ze allemaal dood waren, onmiddellijk gevolgd door de vraag wie ze nu eigenlijk vermoord had ?! Aan fantasie heeft King nooit een gebrek gehad dus zorgde zijn schrijversgeest onmiddellijk ook voor het antwoord : de Sheriff natuurlijk ! De rest van het verhaal ontwikkelde zich in King's geest tijdens de promo-tour die hij maakte naar aanleiding van zijn boek 'Insomnia'.

Je hoeft Stephen King of zijn boeken/werk helemaal niet goed te kennen om te merken dat Desperation de verfilming is van een boek. Het eerste deel van de film wordt gekenmerkt door korte verhalen met één gemeenschappelijk personage (de sheriff) en afloop, de opsluiting van de betrokkenen, de respectievelijke hoofdstukken uit het boek zeg maar. In deel twee wordt het pas echt 'King' wanneer de groep opgeslotenen besluit de strijd aan te gaan met de man die ongestoord en ongestraft zijn gekke toeren kon uithalen. Tijd om kennis te maken met de Wasin aarddemo(o)n(en) en de Ratelslangschacht, elementen die ongetwijfeld beter tot hun recht kwamen in de schriftelijke basis van deze film. Stephen King's Desperation is zeker niet de beste verfilming van een Stephen King roman maar heeft voldoende elementen om er een vrij geslaagde horrorprent van te maken.

Koenraad Adams


Geen extra's