Star Trek III : The Search for Spock (DVD)

Goed
Star Trek III : The Search for Spock (DVD)
12 jaar
1984
DVD
101 minuten
sciencefiction
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:09

acteur/actrice (13)

William Shatner William Shatner → Admiraal James T. Kirk
Christopher Lloyd Christopher Lloyd → Commandant Kruge
Leonard Nimoy Leonard Nimoy → Kapitein Spock
John Larroquette John Larroquette → Maltz
George Takei → Commandant Hikaru Sulu
DeForest Kelley → Dr. Leonard 'Bones' McCoy
James Sikking → Kapitein Sayles
James Doohan → Commandant/Kapitein Montgomery 'Scotty' Scott
Nichelle Nichols → Commandant Nyota Uhura
Walter Koenig → Commandant Pavel Chekov
Mark Lenard → Sarek
Miguel Ferrer → Excelsior First Officer
Grace Lee Whitney → vrouw in cafetaria

regisseur (1)

Leonard Nimoy Leonard Nimoy

De bemanning van het ruimteschip Enterprise zit in zak en as. Ze hebben weliswaar het gevecht gewonnen tegen Khan, de grote vijand van Kirk, maar de prijs die ze daarvoor hebben betaald lag hoog, te veel te hoog. De rationeel denkende Vulcan Spock heeft zijn leven opgeofferd om het schip en de rest van de crew te redden. Zijn lichaam rust nu voor eeuwig op de planeet Genesis. De Enterprise liep grote averij op, maar kon toch nog een veilige thuishaven bereiken. De vader van Spock begrijpt niet waarom Kirk het lichaam heeft achtergelaten. Vulcans kunnen namelijk hun 'katra' doorgeven aan anderen, en zo later opnieuw herboren worden. Kirk is vastbesloten om Spocks lichaam terug te halen, en uitvissen met wie Spock een 'mind melt' heeft gedaan. De tocht is ook niet zonder gevaar, want de Klingon Kruge heeft zijn zinnen gezet op de planeet Genesis.

Dat dit derde deel begint waar zijn voorganger eindigde, kan je als een troef en een zwakte beschouwen. Je moet immers eerst deel twee te bekijken om te weten waarop dit derde deel verder kabbelt. En dat is meteen ook de zwakte. Terwijl deel twee de ruimte doorkruist met een heuse warpspeed, slaagt het vervolg er maar niet in om op snelheid te komen. Kortom, het ontbreekt deze prent aan een grote dosis schwung en fantasie, die het zo broodnodig heeft. Het personage van Kruge is inhoudsloos en loopt er vaak zoals de rest van de cast verloren bij. De verslagenheid van de Enterprise-bemanning slaat al vlug over naar de kijker, en dat is niet altijd een goede zaak.

Veel credit geven we aan Leonard Nimoy. Je moet het toch maar doen. Zonder dat hij een film lang in beeld komt, die luttele 5 minuten niet meegerekend, zorgt hij er toch voor dat die resterende 96 minuten rond zijn personage draaien. Het is natuurlijk makkelijker als je instaat voor de regie, en ook aan een stukje scenario hebt meegeschreven. De roddel dat Nimoy een grote aversie had voor zijn personage en de reeks, gooide aanvankelijk roet in het eten, maar dat werd al vlug opgehelderd. Een personage zoals Spock gooit je niet zomaar overboord en in de wereld van sciencefiction is alles mogelijk.

De extra's op deze speciale editie DVD bouwen verder op de verhalen en anekdotes die Nimoy en Shatner met ons deelden naar aanleiding van de tweede film. Het leuke bij Shatner is dat je eigenlijk nooit zeker weet of hij iets meent of dat hij je gewoon in de maling neemt. Tijdens een verhaal moet hij zelfs aan de interviewer vragen over welke film ze nu weer aan het praten zijn ! Wie gefascineerd is door de Klingons en hun taal, die zal een vette kluif hebben aan de extra's waarin Marc Okrond vertelt hoe hij de taal vanuit het niets heeft gemaakt en uitgebouwd. De discussie dat het wetenschappelijk mogelijk is om nieuw leven te blazen in een levensloze planeet is al even boeiend. Zo zie je maar dat sciencefiction ooit realiteit kan worden.

Didier Van Hoorebeke

Extra informatie

 

Extra's

  • Audio commentaar Leonard Nimoy, producent Harve Bennett, Charles Correll en actrice Robin Curtis
  • Commentaar Michael Okuda en Denis Okuda
  • Captains Log (interviews 26')
  • Space Docs & Birds Of Prey (28')
  • Speaking Klingon (13')
  • Klingon & Vulcan Costumes (12')
  • Terraforming & Prime Directives (26')
  • Trailer