Spy Game (DVD)

Goed
Spy Game (DVD)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
2001
DVD
thriller
Dolby Digital 5.1 Ⓡ

acteur/actrice (6)

Robert Redford Robert Redford →  Nathan Muir
Brad Pitt Brad Pitt →  Tom Bishop
Catherine McCormack →  Elizabeth Hadley
Stephen Dillane →  Charles Harker
Larry Bryggman →  Troy Folger
Marianne Jean-Baptiste →  Glady Jennip

regisseur (1)

producent (2)

Douglas Wick
Marc Abraham

Nathan Muir (Robert Redford) begint aan zijn laatste werkdag bij de CIA. Nog even en hij kan op de Bahamas genieten van zijn pensioen. Alleen had hij zich zijn laatste uren als agent iets anders voorgesteld. Muir krijgt het verontrustend bericht dat Tom Bishop (Brad Pitt) met als codenaam boyscout, opgesloten zit in een Chinese gevangenis na een faliekant afgelopen reddingspoging. Over 24 uur zal hij worden geëxecuteerd. Muir voelt zich betrokken bij de zaak omdat hij de mentor is van Bishop. Hij heeft hem gerekruteerd en alles geleerd. De bazen van de CIA betwijfelen echter of het wel de moeite waard is om hun agent te redden.

Spy Game is op meer dan één vlak een uitstekende film. De spionagewereld draait niet louter en alleen om verleidingstechnieken en spectaculaire actie, zoals eerdere films en geheime agenten laten vermoeden. Spionnen drinken geen martini's, maar whisky die tenminste 12 jaar oud is. Mission Impossible en Enemy Of The State bewezen eerder dat dergelijke figuren met hun leven spelen. Het draait allemaal om hoe je anderen manipuleert en hoe jezelf wordt gemanipuleerd. Spy Game is een boeiend kat-en-muis-spel door een evenwichtige afwisseling tussen de anekdotes en de bureaucratische regels. Het is zalig om Robert Redford aan het werk te zien en hoe hij iedere keer zijn tegenstanders een stapje voor blijft. Zeker het vermelden waard is de bijrol van Stephen Dillane als Charles Hacker die Redford het leven zuur maakt. Componist Harry Gregson-Williams (Enemy Of The State) tekende voor de geslaagde muzikale ondertoon.

Tony Scott slaagt erin om door middel van flashbacks de soort van vader-zoon relatie tussen Muir en Bishop uit te diepen. Je voelt je aangetrokken tot hun personages. Dat komt mooi tot uiting wanneer de twee in Berlijn op het dak van een woning discussiëren over de opofferingen die ze moeten maken. Trouwens, Scott vertelt bij de extra's dat de filmstudio weigerde om voor de helikopter te betalen, die werd gebruikt om de scène te filmen. Hij heeft dan zelf maar 50.000 dollar neergeteld, en nadien teruggekregen.

De extra's op de DVD zijn een welgekomen aanvulling op de film. Je kan genieten van negen weggelaten of alternatieve scènes met de commentaar van de regisseur. Zo werd de ontploffing van het hotel na 11 september 2001 anders gemonteerd, en verdween een spandoek met daarop 'Made In USA'. Verder krijg je informatie over de locaties, de casting en de personages. Wie ambities heeft om voor de CIA te werken, die moet beslist de tips doornemen in de 'Requirements for CIA acceptance'.

Didier Van Hoorebeke
Bijna zeer goed

Extra informatie

Audio commentaar Tony Scott, Audio commentaar producenten Marc Abraham en Douglas Wick, 19 clandestine ops, 9 deleted & alternative scenes met commentaar van Tony Scott (20'), Script-to-storeyboard (2'), Requirements for CIA acceptance, Bioscooptrailer, DVD-Rom featuring

Zie ook...