Source Code

Zeer goed
Source Code
2010
20/04/2011
langspeelfilm
93 minuten
thriller

verdeler

Belga Films Belga Films

acteur/actrice (9)

Jake Gyllenhaal Jake Gyllenhaal →  Colter
Vera Farmiga Vera Farmiga →  Goodwin
Michelle Monaghan Michelle Monaghan →  Christina
Jeffrey Wright Jeffrey Wright →  Rutledge
Brent Skagford →  Troxel
Cas Anvar →  Hazmi
Michael Arden →  Derek
Russell Peters →  Max Denoff
Craig Thomas

regisseur (1)

Duncan Jones

producent (3)

Mark Gordon Mark Gordon
Philippe Rousselet
Jordan Wynn
Source Code

De weledele Britse filmbijbel Empire (elke maand opnieuw te koop in elke zichzelf respecterende tijdschriftenzaak) omschrijft “Source Code” als 'Groundhog Day with explosions', en dat is niet helemaal bezijden de waarheid. Meer zelfs, het is er kloef op. Een andere film waar “Source Code” zich wat mee laat vergelijken is Tony Scotts “Déjà Vu” waarin Denzel Washington terugkeert in de tijd om een aanslag te verijdelen. Her en der duikt ook de vergelijking op met Christopher Nolans “Inception”, maar die houdt toch minder steek. Tenzij meer indirect, maar om niet al teveel plotgeheimen prijs te geven gaan we hier niet dieper op in. Want – jawel jawel – “Source Code” is een filmpje dat je vooral moet ondergaan, en waarbij je vooraf best niet al te veel plotkronkels weet.

De man die in “Source Code” in een vicieuze déjà-vucirkel verzeilt is in elk geval geen chagrijnige weerman, maar militair Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) die net een missie als piloot in het Midden-Oosten heeft beëindigd. Bij het begin van de film wordt hij wakker in een trein, en wordt hij door de vrouw die voor hem zit (Michelle Monaghan) aangesproken als Sean Fentress. Colter heeft geen flauw idee wat hem overkomt, en voor hij het weet ontploft de trein. Colter komt bij bewustzijn in een donkere kelder, en heeft radioverbinding met kapitein Goodwin (Vera Farmiga) die hem een paar geheugenvragen stelt en meldt dat Colter opnieuw naar de trein zal worden gestuurd. Colter blijkt gekoppeld te zijn aan een source code-programma waarmee hij kan terugkeren naar de laatste acht minuten van het leven van een dode man. Blijkt dat de trein waar Sean passagier was, het doelwit was van een terroristische aanslag. Colter moet tijdens die korte tijdsspanne zien te achterhalen wie de bom op de trein heeft geplaatst, zodat de autoriteiten kunnen vermijden dat de dader opnieuw toeslaat. Zolang Colter zijn missie niet tot een goed einde heeft gebracht, wordt hij steeds opnieuw naar zijn ersatzlichaam op de trein gestuurd…

Source Code

Waarmee meteen al veel plot is vrijgegeven, maar nog genoeg is achtergehouden om toch nog niet teveel te weten. Hoe het source code-programma werkt bijvoorbeeld. Wie wil weten hoe de vork echt in de steel zit houdt trouwens best een exemplaar van 'Parabolische Wiskunde Voor Dummies' binnen handbereik. De uitleg over de broncode en waarom het mogelijk is om binnen te dringen in het brein van een dode man en daaruit zijn laatste acht minuten te reconstrueren wordt wel degelijk uitgelegd, maar echt tot in de puntjes snappen is er niet bij. Wat op zich niet erg is, daar vragen rond tijdreizen en alternatieve tijdstroken nooit helemaal volledig worden verklaard. Wat gelukkig eenmaal de charme van het genre uitmaakt.

Source Code

Duncan Jones (zoon van David Bowie en regisseur van het ook al sterke “Moon”) slaagt er in elk geval in om het intrigerend scenario van Ben Ripley (die een quantumsprong vooruit maakt – zijn vorige scenario’s waren die van “Species III” en “Species: The Awakening”) te kneden tot een intelligente hybride tussen sf-thriller en actieprent. Met een goede balans tussen de nagelbijtende actie-elementen en het kloppen van het menselijk hart. Want “Source Code” mag dan wel de motor hebben van pakweg “Speed”, het heeft ook heel wat te zeggen over zelfopoffering, leven en dood. Zonder dat die zijde van het verhaal drammerig of oeverloos sentimenteel wordt uitgesponnen. Het resultaat is een goed geoliede B-film die overbodige bla bla inruilt voor een fors tempo en als klap op de vuurpijl uitpakt met een climax die zowel alles netjes verbindt als terug op zijn kop zet.

Ook lof voor de uitstekende vertolkingen trouwens. Gyllenhaal bewijst dat zijn spierbundelrol in “Prince Of Persia” een (hopelijk voor hem vetbetaalde) uitschuiver was, en zowel Michelle Monaghan als Vera Farmiga zijn sterk als de vrouwen die zijn pad kruisen tijdens zijn missie. Kortom, “Source Code” is een film waarbij het volledige plaatje past. Zelfs als je de hinkstapsprong tijdens de climax niet weet te appreciëren heb je sowieso een intelligente actiethriller achter de kiezen. Een aanradertje heet zoiets.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
01-04-2011 Plaats 2 $ 14.812.094
08-04-2011 Plaats 7 $ 8.650.238
15-04-2011 Plaats 8 $ 6.209.058
22-04-2011 Plaats 10 $ 5.091.347
29-04-2011 Plaats 10 $ 2.509.824


Synopsis

Soldaat Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) ontwaakt in het lichaam van een onbekende man op een pendeltrein naar Chicago die binnen enkele minuten zal ontploffen. Hij maakt deel uit van een overheidsexperiment, genaamd ‘Source Code’, een programma dat toelaat in de huid te kruipen van iemand anders tijdens de laatste acht minuten van diens leven. Colters missie: ontdekken wie de bom geplaatst heeft. Hij beleeft de aanslag opnieuw en opnieuw, wanhopig op zoek naar aanwijzingen. De tijd dringt, een nieuwe aanslag dreigt. Bovendien begint Colter zich af te vragen of er een manier is om de passagiers van de trein alsnog te redden…