Soul (Blu-ray)

Soul (Blu-ray)
Mogelijk schadelijk tot 6 jaar
Angst
09/04/2021
2020
Blu-ray
100 minuten
animatie
DTS Ⓡ
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
2.39:1
16:9
Soul (Blu-ray)

To Infinity And Beyond. Over corona had Buzz Lightyear nog niet gehoord toen hij deze gevleugelde woorden voor het eerst uitsprak in 1993. En deze wereldwijde pandemie is er de oorzaak van dat de nieuwste Pixaranimatiefilms (voorlopig) de bioscoopzalen skippen en rechtstreeks op de streamingdienst Disney+ belanden. Soul was de eerste Pixar die dat lot te wachten stond, het later dit jaar uitgebrachte Italiaans getinte Luca is de tweede. Gelukkig zijn ze bij Disney wel zo lief om de films naderhand ook gewoon op dvd en Blu-ray uit te brengen om verzamelaars niet met hiaten op te zadelen in de schijfjesbibliotheek.

Soul is ook nog om een andere reden gedenkwaardig. Het is de eerste Pixartitel die volledig door Afro-Amerikaanse personages is bevolkt. De film deelt nogal wat dna met Up en Inside Out, twee andere Pixarfilms die door Pete Docter werden geregisseerd. Al is er ook een knipoog naar Lee Unkrichs Coco. Waar die laatste zich afspeelde in het hiernamaals, toont Soul hoe het voornamaals eruit ziet. Dat de nog niet gevormde baby’s eruitzien als leuke bolletjes met een groot knijpgehalte laat zich raden. Maar Pixar gaat ook voor het minimalisme: de beheerders van het voornamaals kan je nog het best vergelijken met verre zij het minder driftige neven en nichten van het hoofdpersonage uit Osvaldo Cavandoli’s La Linea.

Soul (Blu-ray)

Centraal in Soul staat de jazzleraar Joe Gardner (Jamie Foxx). Eigenlijk wil hij voltijds jazz spelen in bruine en andere kroegen, maar dusver kan hij zijn passie enkel maar kwijt tijdens het lesgeven. Tot wanneer hij eensklaps plots zomaar uit het blauw de kans krijgt om het kwartet van jazzdiva Dorothea Williams te vervoegen. Maar arme Joe is iets te enthousiast: de dag voor hij mag optreden komt hij om het leven door een idioot ongeval … met als gevolg een enkeltje hiernamaals. Joe is echter zo gebeten op zijn optreden dat hij erin slaagt om naar het hiervoormaals te vluchten. Daar ontdekt hij dat er een kans is dat zijn ziel terug in zijn aardse lichaam kan treden, maar dan moet hij er wel in slagen om cadet 22 zo gepassioneerd te krijgen dat ze wil geboren worden. En dat is geen simpele taak, daar zelfs de Griekse filosofen de kleine dwarsligger niet kunnen enthousiasmeren.

Soul pint zichzelf niet vast in het hiervoormaals. Door een slimme scenariokronkel speelt een groot deel van het middenstuk zich gewoon in New York af. En dat decor leent zich uitstekend voor een fijn festijn waarin slapstick, levensbeschouwingen en de dwarrelende reis van een esdoornzaadje hand in hand gaan. Dat alles prachtig geanimeerd is, is niet eens het vermelden waard … hey, dit is Pixar.

Soul (Blu-ray)

Vindt Pixar met Soul het warme water uit? Geenszins. Maar de temperatuur is uitnodigend genoeg om er met graagte nog maar eens de handen voor onder de kraan te houden. Redenen genoeg: Pixar blijft een meester in het bespelen van alle menselijke emoties - dood en leven staan andermaal centraal, houdt eens te meer ADHD-bevingen onder de breuklijn in ruil voor een klare lach en toont opnieuw dat de animatoren en gagschrijvers weten dat een geslaagde grap in de zijlijn niet moet onderdoen voor degene die zich midden in het scherm afspelen. Ja, er zit een ziel in Soul. En ook een hart. Zelfs op een scherm dat het qua afmetingen moet afleggen tegen dat heerlijke witte doek.

Applaus voor de extra’s van Soul. Gespreid over twee schijfjes bieden ze heel wat inzicht in het ontstaansproces van Soul. Voeg daar een audiocommentaar aan toe, en je hebt de kans om je helemaal filmtheoretisch te laten onderdompelen in het universum van Pixar. Aangeraden kijkvoer: Astral Taffy waarin het ontwerpen van het hiervoormaals en de New-Yorkse locaties centraal staan, Pretty Deep For A Cartoon waarin er dieper wordt ingegaan op het oeuvre van Docter binnen Pixar, Soul Improvised waarin we te zien krijgen hoe de film vanop afstand is afgewerkt eens corona de kop opstak en 5 verwijderde scènes. Of liever, 5 niet-gebruikte scènes in een conceptueel stadium daar ze nooit volledig zijn geanimeerd. Een meer dan net pakket extra’s op een uiterst verzorgde Blu-ray-uitgave.

Extra informatie


Extra's
 

  • Eerste schijfje: audiocommentaar van regisseur Pete Docter, coregisseur Kemp Powers en producent Dana Murray
  • Eerste schijfje: Not Your Average Joe (9’45”)
  • Eerste schijfje: Astral Taffy (8’12”)
  • Tweede schijfje: Pretty Deep For A Cartoon (6’29”)
  • Tweede schijfje: Into The Zone – The Music And Sound Of Soul (8’24”)
  • Tweede schijfje: Soul Improvised (6’49”)
  • Tweede schijfje: Jazz Greats (2’50”)
  • Tweede schijfje: 5 niet-gebruikte scènes (22’17”)
  • Tweede schijfje: 3 trailers (6’13”)