Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Meesterwerk
Sneeuwwitje en de zeven dwergen
1937
langspeelfilm
animatie

Vakantietijd is terug de tijd bij uitstek om een Disney'tje uit de filmkast te toveren. Dat dit uitgerekend Snowwhite & Co is kan geen toeval genoemd worden

het was destijds (1937) de eerste volledig getekende hoofdfilm die vandaag de dag nog garant staat voor volle zalen, nog enigzins geholpen door de vermelding 'a fully restored animated classic'.

W.D. was decennia geleden al een begrip in de filmwereld, niettegenstaande Walter Elias Disney oorspronkelijk tevreden was met een job als striptekenaar bij de krant. Na een baantje als ambulance-chauffeur keerde hij na de eerste wereldoorlog terug naar Kansas City waar hij was opgegroeid. In de reclamestudio waar hij werkte, ontmoette hij Ub Iwerks en nadat ze samen een tekenfilmstudio uit de grond hadden gestampt, richtten ze in 1922 Disney Laugh'O-Gram Films op, waarna men begon met het producen van getekende sprookjesfilms.

De zaak ging na een jaartje echter al op de fles en Walter Disney kwam in Hollywood terecht, waar hij de serie Alice opstartte. Zijn collega Iwerks hielp hieraan mee in '24, waarna in '27 de volgende serie werd geschapen : The Lucky Rabbit. In '28 was de geluidsfilm aan de orde, terwilj hij zijn volgende schepping Mickey Mouse zijn eigen stem meegaf...
Het bleef echter niet bij tekenfilms en in '50 werd Treasure Island als eerste Disney-prent met levende acteurs.

Mickey Mouse, De Drie Biggetjes, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Pinocchio, Dumbo, Bambi, Peter Pan, De Schone en de Vagebond, De Schone Slaapster, De 101 Dalmatiërs, Het Jungle-boek, het zijn stuk voor stuk uitgewerkte en concreet geworden hersenkronkeltjes van de absolute, onovertroffen grootmeester van de tekenfilm, die tevens gehuldigd werd met een serie pretparken : in '55 werd in Anaheim Disneyland geopend, waarna vijf jaar na Disney's dood in '71 Walt Disney World in Orlando/Florida volgde.

Koenraad Adams

Er was eens... een heel mooi prinsesje, dat Sneeuwwitje heette. Haar stiefmoeder, de koningin, was even boos als mooi en ze dwong Sneeuwwitje al het vuile werk te doen. Elke dag stond de koningin voor haar tovenspiegel en vroeg Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land ?. En steeds kreeg ze als antwoord : Koningin, u bent de mooiste !.
Doch op een dag antwoordde de spiegel : Sneeuwwitje is de mooiste. Woedend riep de koningin haar opperjager en beval hem Sneeuwwitje naar het bos te brengen en haar te vermoorden. De brave jager hield echter veel van Sneeuwwitje en liet haar gaan. De dieren van het bos, die medelijden hadden met Sneeuwwitje, brachten haar naar het huisje van de zeven dwergen.

Toen de dwergen die avond thuiskwamen, dachten ze dat er een monster was ingebroken. In de plaats daarvan vonden ze een lieftallig meisje. Zo maakt Sneeuwwitje kennis met Bazeboos, de leidersfiguur, Simpeltje, de liefste, Kniesoor, de pessimist, Gapertje, Blozertje en Hatsjie. Sneeuwwitje en de dwergen werden heel gauw de beste vriendjes.

De boze koningin vernam echter van haar spiegel dat Sneeuwwitje nog in leven was en maakte een toverdrankje klaar. Vermomd als een oude vrouw, slaagde ze erin Sneeuwwitje een stukje van een giftige appel te laten eten. Pas had Sneeuwwitje erin gebeten of ze viel neer. De koningin sloeg op de vlucht, doch ze werd achternagezeten door de woedende dwergen en viel in een ravijn.

De treurende dwergen, die Sneeuwwitje maar niet konden vergeten, legden haar in een glazen kist en waakten voortdurend bij haar. OP een dag kwam een prins voorbij en werd getroffen door haar shoonheid. Hij kuste Sneeuwwitje op de lippen en het wonder gebeurde : Sneeuwwitje opende haar ogen, alsof ze uit een diepe slaap ontwaakte. De prins nam haar mee op zijn witte paard en vertrok naar een verland...



Synopsis

Dat aan dit rijtje pretparken nu ook een Franse editie werd toegevoegd is alleen de bevestiging van de Disney-onsterfelijkheid.
I Love Mickey Mouse more than any woman I've ever known (W.D.).