Rush

Bijna zeer goed
Rush (1991)
11/06/1992
1991
langspeelfilm
116 minuten
drama

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (6)

Jennifer Jason Leigh Jennifer Jason Leigh →  Kristen Cates
Sam Elliott Sam Elliott →  Dodd
Jason Patric →  Jim Raynor
Max Perlich →  Walker
Gregg Allman →  Gaines
Tony Frank

regisseur (1)

Lili Fini Zanuck

producent (1)

Richard D. Zanuck

Jim Raynor (Jason Patric) is actief als drug-agent in het plaatsje Katterly. Larry Dodd (Sam Eliott) is de plaatselijke politie-inspecteur die uitkijkt naar een partner voor Jim. Een duo staat zoveel sterker, komt stukken geloofwaardiger over, kortom een tweetal is voor deze klus veel beter geschikt dan een eenzaat.

Jims voorkeur gaat uit naar Kristen Cates (Jennifer Jason Leigh, zonder enige twijfel de actrice met de meest onschuldige snoet, dus héél geschikt voor deze rol), een agent die een drugvarkentje als dit echter nog nooit gewassen heeft...

De vooraf gemaakte afspraken zijn niet van de poes : er mag nooit (zelfs niet als ze in heel diepe 'shit' terechtkomen) de hulp ingeroepen worden van de collega's. De enige persoon waarop men aangewezen is, is hun partner, en dat is alles. De enige contactpersoon is Larry Dodd, die dit alles heeft opgezet.

De eindbedoeling is, éénmaal volledig geïntegreerd in het drugmilieu, alle zware jongens te arresteren en zo Katterly drugvrij te maken.

De activiteiten in het drugmilieu hebben ook hun gevolgen : zo wordt er bij een deal van je verwacht dat je de waar even nacheckt

dat betekent het inspuiten, drinken, slikken of roken van de drugs. Dat het grootste probleem hierbij is niet verslaafd te raken aan het goedje laat zich raden. Het openbaar ministerie heeft met deze hele operatie slechts één hoofdbedoeling : ene Will Gaines achter de tralies te krijgen, een individu die op de maandenlange tocht van de twee zelfs niet één keer op drugbezit of dealen kon betrapt worden.

Uiteindelijk gaat men in een ultieme poging dat doel te bereiken een vies spelletje gaan spelen, waarbij Kristen en Jim de twee pionnen in de vuurlinie worden... De strijd tegen de drugdealers wordt uiteindelijk een gevecht tegen zichzelf om terug te keren.

Rush is een opmerkelijke film met een uniek scenario, gebaseerd op het boek van Kim Wozencraft : twee narcotica-agenten infiltreren in het milieu en raken zelf verslaafd aan de rommel...
Alles wordt netjes uit de doeken gedaan tot je als kijker gaat beseffen dat de twee agenten (die tenslotte ook maar een mens zijn, en het vlees is zwak...) het uiteindelijke slachtoffer zullen worden van hun operatie. De film is dus enig qua genre en sfeerschepping : Rush is een deprimerende, trieste, onthutsenden en sombere film.
Rush is miserie en ellende. En dat was ook de bedoeling. Geslaagd dus. Een 7 op de schaal van Richter.

Koenraad Adams

Synopsis

Rush is het zeer persoonlijke relaas van een vrouwelijke politie-agent die, tijdens haar werk voor de narcoticabrigade, zelf verslaafd raakt en tenslotte in de gevangenis belandt. Kristen Cates, een 'all american sweetheart', treedt in dienst bij de Texaanse politie. Ze wordt ingedeeld bij de recherche, als undercover van de narcoticabrigade. Tijdens haar opleiding raakt ze vertrouwd met alle ins en outs van de drugwereld - al te vertrouwend. Binnen enkele maanden zijn Kristen en haar partner verslaafd en in plaats van hen in de boeien te slaan, dealen ze met de drugshandelaren.