Retfaerdighedens Ryttere (Riders of Justice)

Goed
Riders of Justice
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
22/12/2021
2020
langspeelfilm
116 minuten
actie
komedie
drama
thriller

verdeler

September Film September Film

acteur/actrice (7)

Mads Mikkelsen → Markus
Nikolaj Lie Kaas → Otto
Andrea Heick Gadeberg → Mathilde
Lars Brygmann → Lennart
Nicolas Bro → Emmenthaler
Gustav Lindh → Bodashka
Roland Moller → Kurt

regisseur (1)

Anders Thomas Jensen Anders Thomas Jensen

producent (2)

Sisse Graum Jorgensen
Sidsel Hybschmann

director of photography (1)

Kasper Tuxen

beeldmonteur (2)

Nicolaj Monberg
Anders Albjerg Kristiansen

productieontwerper (1)

Nikolaj Danielsen

kostuumontwerper (1)

Vibe Knoblauch Hededam

componist (1)

Jeppe Kaas
Retfaerdighedens Ryttere (Riders of Justice)

Actie. Komedie. Drama. Drie genres waaruit de Deense cineast Anders Thomas Jensen - mainstream en cult tegelijk - put voor zijn vijfde langspeler Riders Of Justice. Of in het Deens: Retfaerdighedens Ryttere.

Met borrelend in de koekenpan: een scenario dat niet in zijn kaarten laat kijken, personages met meer dan een hoek af wiens menselijkheid echter nooit overboord wordt gegooid en volledig in dit universum passende vertolkingen van klasbakken als Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas en Nicolas Bro - die allemaal al eerder met Jensen samenwerkten.

Retfaerdighedens Ryttere (Riders of Justice)

Markus (Mikkelsen) is een stugge en licht ontvlambare militair op missie in Afghanistan die te horen krijgt dat zijn vrouw is omgekomen bij een treinongeval. Zijn dochter zat ook op de trein, maar is ongedeerd. Lichamelijk toch, want psychologisch heeft ze zwaar te lijden onder het verlies van haar moeder. Markus wil echter van geen hulp van derden weten, en wimpelt elke vorm van therapeutische tussenkomst af.

En dan staan plots Otto (Kaas), Lennart (Lars Bryggman) en Emmenthaler (Bro) op de stoep. Twee wiskundigen en een computerhacker met een fetisj voor statistiek. Otto zat ook op de trein en hij is er van overtuigd dat de aanrijding tussen de goederentrein en de passagierstrein geen toeval was. Een van de slachtoffers was immers een man die op het punt stond te getuigen tegen de leden van een weinig koosjere motorbende. En dat kan geen toeval zijn, volgens de drie. Aangezien de politie hen niet wil geloven, gooien ze hun gehackte bewijsmateriaal bij Markus op tafel. Het begin van een heel abstracte vriendschap en een open en bloot kogelregenoorlog.

Retfaerdighedens Ryttere (Riders of Justice)

Er zijn waarschijnlijk maar weinig regisseurs die een rouwproces thematisch weten te koppelen aan actie-uitbarstingen die opzichtig knipogen naar Hollywoodblockbusters. En alles dan ook nog eens mixen met zwarte humor die zowel poëtische als puberale toetsen indrukt. Stuiterbalcinema op een bedje van levensfilosofie die zijn eigen sérieux niet altijd serieus neemt … zelfs als het allemaal geen steek houdt of onder zijn eigen gewicht dreigt te bezwijken, is en blijft Riders Of Justice cinematografische leut van de bovenste plank. Met voor de liefhebbers: een duidelijke lak aan politieke correctheid.

Zou het trouwens toeval zijn dat Jensen kiest voor een titel die evengoed de titel van een gespierde superhelden graphic novel kon zijn? Neih.

Alex De Rouck

Extra informatie

  • Winnaar van twee prijzen op het Festival International du Film de Comédie in Luik : prijs van de jury en beste acteur.

Synopsis

Beroepsmilitair Markus moet noodgedwongen huiswaarts keren om voor zijn dochter Mathilde te zorgen als blijkt dat zijn vrouw om het leven is gekomen tijdens een tragisch treinongeluk. Terwijl ze nog in diepe rouw verkeren, wordt er aangebeld door data-analist Otto. Hij heeft het treinongeluk overleefd en heeft samen met zijn excentrieke collega Lennart en hun nog zonderlinger maat Emmenthaler geconcludeerd dat de trein niet zomaar is verongelukt. Ze besluiten verder op onderzoek uit te gaan en ook voor Markus wordt het duidelijk dat er sprake is geweest van een aanslag. De mannen ontpoppen zich tot engelen der wrake en de missie leidt tot resultaten. Al zijn het misschien niet de gewenste…