Paniek In Het Dorp (DVD)

Bijna zeer goed
Paniek In Het Dorp (DVD)
2009
05/05/2010
dvd
73 minuten
animatie
2.35
16:9

acteur/actrice (5)

Wim Opbrouck Wim Opbrouck →  (stem)
Lucas Van den Eynde Lucas Van den Eynde →  (stem)
Frank Focketyn →  Boer Stevie (stem)
Jonas Geirnaert →  (stem)
Jelle de Beule →  (stem)

regisseur (2)

Vincent Patar
Stéphane Aubier

Animatie heb je, net als vissen aan haken, in alle soorten en maten. De supergepolijste schoonheid van Pixar en Dreamworks (als deze laatste in hun element zijn, tenminste), de traditionele (en met ‘The Princess And The Frog’ terug gerevitaliseerde) handanimatie van Disney, stopmotion en poppenfilm, klei-animatie, … en zo zijn er nog ettelijke schakeringen en variantes. Wat te denken bijvoorbeeld van de unieke stijl van de Waalse spitsbroeders Vincent Patar en Stéphane Aubier die vorig jaar vriend en vijand verbaasden met de speelfilmupgrade van hun korte ‘Panique Au Village’-filmpjes ?  Jammer dat er niet meer vrienden en vijanden op de hoogte waren trouwens, want de film maakte helaas geen brokken aan de bioscoopkassa. Jammer, zeker omdat dit filmpje stukken beter is dan het gros van de (Amerikaanse) animatieprenten die wel moeiteloos klein en groot grut naar de zalen weten te lokken. Op internationale filmfestivals deed ‘Panique Au Village’ het wel uitstekend. Zo won de prent de publieksprijs op het Austin Fantastic Fest, beste film op Cinanima en beste animatiefilm op het Catalaanse Film Festival in Sitges.

Helemaal nieuw zijn de karakters uit ‘Panique Au Village’ niet. Echte fans of bij de pinken zijnde kleine en grote animatieliefhebbers kennen ze al van de kortfilmpjes die rond de eeuwwisseling voor het eerst de kop opstaken, filmjan modaal zag ze voor het eerst in het oui, allo-introfilmpje van distributeur Cinéart. Het goddelijke drietal waar we het over hebben zijn Coboy, Indien en Cheval (ofte Cowboy, Indiaan en Paard) die de show stelen in dit sterk staaltje ambachtelijke animatie op zijn ruwst en zijn charmantst. Alsof je stiekem zit mee te kijken hoe een zevenjarige knul met zijn speelgoed de meest surrealistische verhalen zit te spelen. Kunst- en vliegwerk met een grote K zowaar.

Cowboy, Indiaan en Paard wonen onder hetzelfde dak in een niet nadergenoemd plattelandsdorp dat verder nog een boer en zijn vrouw, een postbode, een politieagent, een schooldirecteur en heel wat pratende dieren telt. Veel gebeurt er niet in het dorp: de boer rijdt met zijn tractor over het land, zijn dieren volgen muziekles, de postbode brengt brieven en pakjes rond, de politieagent regelt het verkeer, en dat zal het zowat zijn. Al kan alles snel veranderen, zoals blijkt wanneer Cowboy en Indiaan besluiten om voor de verjaardag van Paard een barbecue te bouwen en ze iets teveel bakstenen bestellen (vijf biljoen in plaats van vijftig). Of het een met het ander te maken heeft is niet duidelijk, maar feit is dat het dorp plots in de kijker loopt van kleptomane onderwaterwezens en dat het ook de aandacht trekt van geschifte professoren die ergens vanuit de ijstijd gigantische sneeuwballen naar het dorp keilen…

“Panique Au Village” was/is, hoe raar het ook mag lijken, zo goed als onbekend in Vlaanderenland. Nochtans beperkt het succes zich geenszins tot het Franstalig landsgedeelte: de in het Engels gedubde filmpjes werden toegevoegd aan de backcatalogus van Aardman en waren te zien op tv-stations in onder meer Amerika, Australië en Canada. En zijn uiteraard online te rapen voor degenen die na dit langspeelfilmdebuut hun achterstand willen inhalen. De kans is groot dat dit gebeurt: “Panique Au Village” ofte “Paniek In Het Dorp” is een bij vlagen hilarische animatieprent die zijn charme vooral dankt aan de rudimentaire stopmotionstijl. De speelgoedfiguurtjes bewegen houterig, staan veelal nog op hun speelgoedvoetje en maken alles behalve vloeiende bewegingen. Maar dat is nu net de perfecte voedingsbodem voor de visuele grappen die Patar en Aubier uit hun toverdoos halen. Het verhaal mag (zeker in het tweede deel van de prent) dan grotendeels kant noch wal raken, het absurdisme en de gortdroge humor blijft van de eerste tot de laatste minuut overeind. “Panique Au Village” is verplichte kost voor iedereen met een zwak voor animatie (in welke vorm dan ook) of originele vondsten die zich niet in een hokje laten opsluiten.

Voor een keer is zelfs de Vlaamse nasynchronisatie een must. Niet dat de Pixar-, Disney- of Dreamworkssynchronisaties uit eigen land slecht te noemen zijn, maar als echte filmfan voelen wij toch nooit de neiging om de BV-versie boven de originele klankband te verkiezen. Dit keer echter wel: daar de monden van de figuren toch niet bewegen, is er geen enkele reden om niet te vallen voor de Vlaamse stemmen die werden geregisseerd door Jan Eelen. Door te kiezen voor de halve cast van “Het Eiland” en “In De Gloria”, aangevuld met Jonas Geirnaert en Jelle De Beule van “Neveneffecten” gaat de lachmeter nog meer de hoogte in. Het is bizar, maar op de een of andere manier lijkt het alsof Patar en Aubier hun karakters speciaal hebben ontworpen voor het toptalent dat zich over de Vlaamse versie ontfermt. Probeer maar eens het gezicht in de plooi te houden als Frank Focketyn (alias boer Stevie) vloekend zijn tractor bewierookt. Kortom, “Panique Au Village/Paniek In Het Dorp” is verplichte kost, zowel boven als onder de taalgrens. Meer nog, het is zelfs een spetterende reden om de Vlaanders en de Walenkoppen lekker samen in een entiteit te houden. Bekijk trouwens ook eens de Franstalige versie: daar is Benoit Poelvoorde een van de geinigaards die zijn stem leent voor het paniekerige dorp.

Minder spetterend zijn de extra’s, want die zijn er niet (de trailer uitgezonderd). En dat is nu toch wel doodjammer: een tweede schijf met de originele kortfilms zou een hemelse traktatie zijn geweest (al zijn die twintig filmpjes wel apart verkrijgbaar op een aparte dvd, zij het enkel maar in de originele Franstalige versie). Was zeker welkom geweest: een making of die laat zien hoe de figuurtjes tot leven kwamen of wat de Nederlandse stemmencast van hun opdracht vond. Het ontbreken van waardig achtergrondvoer doet uiteraard niets af aan de genialiteit van de hoofdfilm, maar het voelt toch aan als een gemiste kans.

Alex De Rouck
Slecht
Extra informatie
Trailer (1' 23)