Nobody (Blu-ray)

Goed
Nobody (Blu-ray)
2020
03/11/2021
Blu-ray
92 minuten
actie
thriller
2.40

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Universal Pictures Home Entertainment Universal Pictures Home Entertainment

acteur/actrice (11)

Bob Odenkirk Bob Odenkirk → Hutch Mansell
Connie Nielsen Connie Nielsen → Becca Mansell
Christopher Lloyd Christopher Lloyd → David Mansell
RZA RZA → Harry Mansell
Michael Ironside Michael Ironside → Eddie Williams
Alexeï Serebriakov → Yulian Kuznetsov
Gage Munroe → Blake Mansell
Billy MacLellan → Charlie Willams
Paisley Cadorath → Abby Mensell
Colin Salmon → de kapper
Araya Mengesha → Pavel

regisseur (1)

Ilya Naishuller

producent (5)

David Leitch David Leitch
Bob Odenkirk Bob Odenkirk
Kelly McCormick
Braden Aftergood
Marc Provissiero

director of photography (1)

Pawel Pogorzelski

uitvoerend producent (3)

Derek Kolstad
Marc S. Fischer

beeldmonteur (2)

William Yeh
Evan Schiff

productieontwerper (1)

Roger Fires

kostuumontwerper (1)

Patricia J. Henderson

componist (1)

David Buckley
Nobody

Disclaimer bij Noboby: Elke gelijkenis met John Wick is niet toevallig, maar bewust, deliberaat en opzettelijk. Scenarist Derek Kolstad maakte het zich immers niet al te moeilijk. Waar in John Wick een voormalig huurmoordenaar in bloedvergieten hervalt nadat een Russische crimineel zijn hond doodt, gaat in Nobody een voormalig FBI-moordenaar op het oorlogspad wanneer Russische criminelen zijn familie belagen. Eigenlijk kan je dus wel zeggen dat Kolstad hier gewoon een script van zichzelf plagieert. De stouterd.

Niet alleen de verhaalstructuur wordt overgenomen trouwens, ook de overdaad aan brutale zij het scherp gechoreografeerde actiescènes nam hij mee. En coproducent David Leitch - naast producent van John Wick ook regisseur van Atomic Blonde - adviseerde hem waarschijnlijk om die actiescènes een opvallende en tegendraadse muzikale achtergrond mee te geven. ‘Iets met bijvoorbeeld Nina Simone, Louis Armstrong, Steve Lawrence, Andy Williams en Gerry & The Pacemakers of zo. Oh, en Pat Benatar.’

Nobody

Nobody is geenszins een film die het verschil maakt met de plot en zelfs niet met de bad ass-actiestijl waarin het allemaal is gefilmd. Het verschil zit ditmaal in wie de bad ass vertolkt: geen gevestigde actiester deze keer, maar Bob Odenkirk. Die dit project zo fijn vond dat hij ook een producerszitje kreeg zodat hij zijn karakter verder kon uitdiepen. Hij kwam ook met het idee om Christopher Lloyd te casten als zijn in een rusthuis verblijvende vader. Meteen de geestigste rol van Lloyd in jaren en zijn aanwezigheid alleen al is misschien wel - zoals dat heet - de prijs van het kaartje waard. Al is dit ontegensprekelijk Odenkirks film: fijn om te zien hoe hij de karaktertrekken van zijn bekendste personage Saul Goodman hier compleet opentrekt. Elke vorm van agressie die hij in Breaking Bad en Better Call Saul laconiek neerzette spat hier zonder barrière alle hoeken en gaten uit.

Dat het Odenkirk menens was is duidelijk: hij volgde twee jaar krachttraining om de rol aan te kunnen en probeerde zoveel mogelijk van de actiescènes zelf te vertolken. En dat was niet tussen de soep en de patatten: de mano a mano a steunbeugel-scène op de bus duurde drie dagen om te filmen. Regisseur van Nobody is de Rus Ilya Naishuller. Die van het GoPro-gedrocht Hardcore Henry, ja. Op basis van zijn tweede film zeggen dat hij een gigantische sprong vooruit heeft gezet is een understatement. Al zal hij gezien zijn nog steeds opdringerige stijl waarschijnlijk niet gevraagd worden voor de sequel op Nomadland.

(neen, neen, die komt er niet)

Nobody

Nobody laat zich eigenlijk vergelijken met een Fred Astaire en Ginger Rogers-film: formulaisch, een risicoloze plot, doelgroepcaterend en je weet dat je op zijn minst een achttal muzikale nummers te zien krijgt omdat het een musical is. Hier weet je dat je op een handvol dosissen brutale actie krijgt. Niet zozeer omdat ze de plot vooruithelpen, maar gewoon … ja, omdat het een actiefilm is. En Kolstad en Naishuller besloten van de weeromstuit om al hun actiescènes de grandeur mee te geven van The Continental, de showstopper uit The Gay Divorcee. En al dan niet toevallig ook de naam van het hotel uit John Wick. Karma.

Door het allemaal binnen de de speelduur van negentig minuten te houden en door duidelijk aan te tonen dat de makers heus wel weten dat het allemaal maar om te lachen is geraakt Nobody als brutale genrespielerei ruimschoots met de hakken over de driesterrensloot. Een genrevernieuwende klassieker is het geenszins, maar als hersen- en Russendodend tussendoortje schiet en knokt het zeker raak. Zo erover dat het er grotendeels ook gewoon op is: dat is Nobody. Met de tong in de kaak en de wind van voren.

Wie wil weten hoe al die potente actiescènes tot stand kwamen doet er goed aan de vier featurettes bij de extra’s onder de loep te nemen. Daarin krijg je te zien hoe het gevecht op de bus, de inbraak, de autoachtervolging en de wat we voor het gemak gereedschapskistconfrontatie zullen noemen werden gechoreografeerd. Wie nog meer wil weten kan de film nog twee keer bekijken: een met audiocommentaar van Naishuller en een met audiocommentaar van Naishuller en Odenkirk.

Alex De Rouck
Extra informatie


Extra's

  • Audiocommentaar van Ilya Naishuller
  • Audiocommentaar van Ilya Naishuller & Bob Odenkirk
  • Verwijderde scènes (4’58”)
  • Hutch Hits Hard (3’52”)
  • Breaking Down The Action: Bus Fight (5’31”)
  • Breaking Down The Action: Home Invasion (4’19”)
  • Breaking Down The Action: Car Chase (3’13”)
  • Breaking Down The Action: Tool And Die (6’02”)
  • Just A Nobody (12’53”)