Misery

Goed
Misery
14/03/1991
1990
langspeelfilm
107 minuten
thriller

acteur/actrice (7)

James Caan James Caan →  Paul Sheldon
Kathy Bates Kathy Bates →  Annie Wilkes
Lauren Bacall Lauren Bacall →  Marcia Sindell
J.T. Walsh J.T. Walsh →  State Trooper Sherman Douglas
Rob Reiner Rob Reiner →  Helicopterpiloot
Richard Farsnworth →  Sheriff Buster
Frances Sternhagen →  Virginia

regisseur (1)

Rob Reiner Rob Reiner

Paul Sheldon James Caan is verantwoordelijk voor de Misery-boeken

om zijn muze de vrije loop te kunnen laten zondert hij zich meestal af in Silver Creek, een godverlaten maar des te rustiger plaatsje temidden van de mooie natuur.

Zijn Misery-formule behoort nu echter definitief tot het verleden want hij werkt aan een nieuw boek, voorlopig zonder titel.  Wanneer hij dit beëindigd heeft, kan hij koers zetten naar zijn uitgever om zijn talrijk gepresteerde uren in de vorm van een pak getikt papier af te geven.

Hij wordt echter onderweg verrast door een sneeuwstorm en nog voor hij het weet gaat zijn Ford Mustang over kop en komt hij in een ravijn terecht.  Gelukkig is er Annie Wilkes (Kathy Bates) die Paul redt uit zijn benarde situatie.  Eenmaal thuisgekomen, ziet her er nogal kleurrijk uit wanneer men de eerste diagnlose stelt : alles onder de gordel (allez, bijna alles) is gebroken en Paul kan beginnen aan zijn herstel.  Annie (Paul's number one fan, maar dat zal u na de film zeker kotsbeu gehoord zijn) maakt het Paul zo makkelijk als maar mogelijk, tot ze zijn recentste boek in handen krijgt.  Paul Sheldon's creatie Misery Chastain heeft het einde van de Misery-reeks met haar leven betaald.  De oorspronkelijk zorgzaam lijkende verpleegster blijkt psychisch gestoord en algauw wordt Paul Sheldon haar persoonlijke gevangene. Ondertussen heeft de plaatselijke sheriff een alarmerend telefoontje gekregen van Pauls uitgever en stilaan wordt een onderzoek ingezet naar de vermiste schrijver.

En die zit intussen dik in de miserie : bij één van zijn kruip- en rijtochtjes door het huis krijgt hij een prentenplakboek in handen, waaruit blijkt dat Annie in het verleden letterlijk over lijken is gegaan, zij het dan op een eerder vernuftige en creatieve manier...  Wanneer Annie naast de injectiespuit er ook nog de hamer bijhaalt, ziet het er voor Paul heel benard uit.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
30-11-1990 Plaats 2 $ 10.076.834
07-12-1990 Plaats 2 $ 6.961.449
14-12-1990 Plaats 5 $ 4.002.586
21-12-1990 Plaats 8 $ 4.125.895
28-12-1990 Plaats 9 $ 6.057.448
04-01-1991 Plaats 8 $ 3.704.258

Extra informatie

Schrijver Paul Sheldon (James Caan) is niet gelukkig met z'n faam. Zijn boeken over de avonturen vande mooie Misery Chastain doen 't uitstekend, maar het is geen literatuur met een grote L. Na het verschijnen van z'n laatste Misery, waarin hij Misery laat sterven, gaat hij naar z'n vaste stek in Silver Creek, Colorado om z'n eerste boek op niveau af te maken. Het voltooien van elk boek gaat gepaard met een ritueel : een sigaret, een lucifer en een fles Dom Perignon champagne.
Na het ritueel wordt hij, op weg naar New York, overvallen door een sneeuwstorm. Hij raakt van de weg, slaat over kop en komt bij in een vreemd bed. Hij ziet het niet bijster mooie, maar wel zorgzame gezicht van een grote vrouw. Ze heet Annie Wilkes (Kathy Bates), is zijn grootste fan en kent al zijn boeken van buiten. Ze heeft hem uit de auto gesleept en naar haar afgelegen huis gebracht. De telefoon in de streek is uitgevallen, de wegen zijn onbegaanbaar en daarom ligt Sheldon nu bij haar. Ze is verpleegster en heeft zijn beide gebroken benen goed gespalkt. Zodra het kan, zal ze het ziekenhuis waarschuwen.
Sheldon beseft dat ze zijn leven gered heeft en staat haar toe het manuscript van zijn zojuist voltooide boek te lezen. Annie verwacht iets in de trant van Misery en kan haar razernij even niet bedwingen als ze iets veel rauwers leest dan de zoete Misery-kost. Het wordt nog veel erger als ze in het zojuist gekochte nieuwe Misery-boek leest dat Misery sterft. Ditmaal is haar razernij beangstigend. Voor straf dwingt ze Sheldon zijn manuscript, waar hij nog geen kopie van heeft gemaakt, te verbranden. Bovendien dwingt ze hem een nieuw boek over Misery te schrijven, dat weer even mooi en romantisch is als alle andere Misery-boeken. Om tijd te rekken en een oplossing te vinden zichzelf uit deze benarde situatie te bevrijden, start Sheldon met deze hachelijke onderneming. De weerloze schrijver heeft weinig keus. Het is hem nu duidelijk dat hij in de macht is van een gestoorde vrouw, het ene moment zorgzaam en vol warmte, het andere moment een gewelddadig monster.
Sheriff Buster (Richard Farnsworth) van Silver Creek begint aan de hand van kleine dingetjes argwaan te krijgen en brengt een bezoek aan Annie. Dit komt hem duur te staan. Sheldon, aan de beterende hand, heeft inmiddels ontdekt dat Annie een gewelddadig leven achter de rug heeft en dat veel mensen in haar omgeving 'ongelukken' hebben gehad waar zij baat bij had. Hij ziet zijn toekomst dan ook somber in. Uiteindelijk is het boek af. Annie kent het ritueel : een sigaret, een lucifer en dit keer twee glazen champagne...

Winnaar van 1 Oscar (Kathy Bates)

Synopsis

Misery is een kanppe thriller, geregisseerd door Rob Reiner (zoon van Carl, destijds verantwoordelijk voor All of Me en The Princess Bride). De film wordt gekenmerkt door een sterk opgebouwde climax, naast een goeie performance van Kathy Bates (goed voor 1 Oscar, beste actrice) en James Caan, die meteen 1991 ingaat (voorlopig althans) als beste kreuner.

Zie ook: Misery (DVD)