Made in Italy

Gewoon
Made in Italy
Alle leeftijden
Grof taalgebruik
04/08/2021
2019
langspeelfilm
93 minuten
speelfilm
drama

verdeler

Paradiso Paradiso

acteur/actrice (11)

Liam Neeson Liam Neeson → Robert
Micheal Richardson → Jack
Valeria Bilello → Natalia
Lindsay Duncan → Kate
Yolanda Kettel → Ruth
Souad Faress → Ree
Claire Dyson → Jennifer
Helena Antonio → Raffaella
Lavinia Biagi → Clara
Gabriele Tozzi → Giovanni
Marco Guaglia

regisseur (1)

James D'Arcy

producent (2)

Pippa Cross
Sam Tipper-Hale

director of photography (1)

Mike Eley

uitvoerend producent (13)

Allessandro Mascheroni
Daniel Campos Pavoncelli
Janette Day
James D'Arcy
Martin Rushton-Turner
Marie-Gabrielle Stewart
Peter Watson
Zygi Kamasa
Peter Touche
Anders Erdén
Marco Cohen
Benedetto Habib
Fabrizio Donvito

beeldmonteur (1)

Mark Day

productieontwerper (1)

Stevie Herbert

kostuumontwerper (1)

Louise Stjernsward
Made in Italy

Jawel, films met Liam Neeson zonder pistolengeknal, geweergeschal of mismeesterde Albanezen in een autokoffer … ze bestaan nog anno 2021. Getuige deze Made In Italy waarin Neeson aan de zijde acteert van zijn zoon Micheál Richardson. Niet de eerste keer dat hij dat doet, daar Micheál eerder al in Cold Pursuit van de partij was, zij het slechts in een kleine rol. Overeenkomend is wel dat Neeson en Richardson in beide films vader en zoon spelen.

In tegenstelling tot in Cold Pursuit is de relatie tussen vader en zoon hier de centrale scenarioscharnier, en vertoont ze overeenkomsten met het ware leven van beide heren. De dood van Neesons echtgenote/Richardsons moeder roept uiteraard gelijkenissen op met de onfortuinlijke dood van Natasha Richardson die in 2009 overleed aan de gevolgen van een ski-ongeval. Sterke voedingsbodem dus, maar debuterend regisseur-scenarist James D’Arcy gaat helaas niet diep genoeg om die bodem te laten ontknoppen.

Made in Italy

D’Arcy is vooral actief als acteur – op zijn cv staan onder meer Master & Commander: The Far Side Of The World, Hitchcock, Dunkirk en de tv-reeks Homeland – en mist hier een sterke hand om meer uit zijn verhaal te puren dan voor de hand liggende sentimentele clichés. Want die zijn er met hopen in dit verhaal over een vader en zoon die hun vervallen huis in Toscane willen opknappen. Initieel om het te verkopen zodat de zoon met het geld een galerij kan kopen in Londen, maar gaandeweg ontdekken beide mannen de echte waarde van het huis en slagen ze er ook in om dichter naar elkaar toe te groeien eens ze de demonen van hun dode echtgenote/moeder een plaats hebben kunnen geven.

Geen enkele verhaalkronkel in Made In Italy zal je weten te verrassen, dus moet je het maar doen met het sympathieke samenspel tussen vader en zoon, al mist Neeson Jr. de nuances om zijn personage boeiend te houden. Ook de zonovergoten Toscaanse landschappen loodsen je uiteraard door deze gezapige tijdsvuller.

Made in Italy

De grote kans dat je na een visie van Made In Italy likkebaardend zin zal hebben in een bord dampende zongerijpte tomaten-pasta is nog een extra pluspunt. Al neemt dat niet weg dat er al dode aangespoelde zeehondjes zijn gevonden met een hogere hartslag dan de scenariovibraties van deze prent.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
07-08-2020 $ 33.998
14-08-2020 $ 20.680

Synopsis

De eigenzinnige Londense kunstenaar Robert reist naar Toscane met zijn van hem vervreemde zoon Jack om het huis te verkopen dat ze van hun echtgenote en moeder hebben geërfd. Tot hun teleurstelling treffen ze de eens zo schitterende villa compleet verwaarloosd aan. Voor Jack lijkt de staat van het huis een weerspiegeling van zijn zoektocht naar herinneringen aan de gelukkige tijd met zijn moeder. Dan ontmoet Jack de levendige Italiaanse kokkin Natalia, die met de gerechten uit haar lokale trattoria zijn lichaam en ziel voedt. Terwijl Robert en Jack het huis in volle glorie herstellen, werken de vader en zoon ook aan hun relatie. En lijkt hun toekomst een verrassende wending te nemen.