Kajillionaire

Goed
Kajillionaire
16/02/2021
2020
VOD
104 minuten
Komedie
Drama
Speelfilm

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler (1)

Universal Pictures Benelux

acteur/actrice (4)

Debra Winger Debra Winger
Evan Rachel Wood
Gina Rodriguez
Richard Jenkins

regisseur (1)

Miranda July

producent (3)

Dede Gardner
Jeremy Kleiner
Youree Henley

director of photography (1)

Sebastian Wintero

uitvoerend producent (4)

Sarah Esberg
Megan Ellison
Jillian Longnecker

scenarist (1)

Miranda July

beeldmonteur (1)

Jennifer Vecchiarello

productieontwerper (1)

Sam Lisenco

kostuumontwerper (1)

Jennifer Johnson

componist (1)

Emile Mosseri
Kajillionaire

Als je van het leven citroenen krijgt, maak er dan limonade mee. Een citruswijsheid waar zelfs Forrest Gump van op de hoogte was. En die ook de Dynes hoog in het vaandel dragen. Al hoeven het voor hen zelfs geen citroenen te zijn: laat dit drietal een sigarettenpeuk vinden, en ze proberen er een tabaksplantage van te maken. Of in te ruilen voor vijf citroenen.

Robert, Theresa en hun dochter Old Dolio zijn stadsjutters in Los Angeles. Om te overleven zien ze zich verplicht hun heil te zoeken in wat je op zijn minst strafbare feiten kan noemen. Een oplichting links, een diefstal rechts … alles om te overleven, om hun huur te betalen en ook wel een beetje om te kunnen genieten van de geneugten die de materialistische maatschappij schenkt aan degenen die zich al die moderniteiten wel kunnen permitteren. Waarom de Dynes aan de zelfkant zijn beland, krijgt geen duiding. Al zijn ze waarschijnlijk nooit echt conventioneel geweest, daar ze hun dochter 26 jaar geleden lieten registreren met de voornaam Old Dolio. Ergens laat zich voelen dat het jutten voor de Dynes een zelfgekozen way of life is, of dat ze als luis toch minstens proberen te nestelen in de pels van hun onfortuinlijke situatie.

Kajillionaire

Het is Old Dolio die een schrandere oplichting bedenkt nadat de Dynes via een sweepstake een reis naar New York winnen. Ze vliegen met hun drie naar de Grote Appel, waar Old Dolio haar koffer van de bagageband laat meenemen door haar ouders. Voor verdwenen bagage hebt je immers recht op ruim 1500 dollar, en daarmee kunnen ze terug de huur voor een maand betalen. Waar Old Dolio geen rekening mee kon houden: dat haar ouders op de terugvlucht zouden kennismaken met de levendige en spitse Melanie die zowaar besluit om de Dynes wat bij te staan met hun oplichterspraktijken.

Performanceartieste, regisseuse, scenariste en actrice Miranda July levert voor de derde keer een film af die het opneemt voor onconventionele personages die op hun eigen manier de mallemolen van het leven proberen te tackelen terwijl ze hem tegelijkertijd ook zelf een fikse duw geven. Net als Me, You And Everyone We Know en het wat onder de radar gebleven The Future combineert Kajillionaire humor met een hoek af met onderliggende menselijke drama’s. Die combinatie bereikt een orgelpunt in de woonruimte waar de Dynes elke maand 500 dollar moeten voor ophoesten: een aan een chemisch bedrijf aanpalend magazijn waar om de haverklap een enorme schuimsmurrie - denk aan de moederkoek van The Blob en je bent er - van de muren druipt. July houdt de humor extra levendig door de heel filmische manier waarop de Dynes hun oplichterspraktijken uitvoeren: om securitycamera’s te vermijden kronkelt Old Dolio zelfs op klaarlichte dag als een volwaardige dievegge achter muren en struiken.

Kajillionaire

Het drama komt pas in de tweede helft van Kajillionaire op het voorplan met de komst van Melanie. Niet alleen ziet die haar plan om samen met de Dynes wat antiek afhandig te maken van nietsvermoedende bejaarden ontsporen door Roberts cynische terwijl we hier toch zijn kunnen we ook hun chequeboekje stelen-aanpak, ze voedt ook de onderhuidse rebellie van Old Dolio. Die komt immers tot de conclusie dat ze het haar ganse leven heeft moeten doen zonder echte (ouder)liefde, en dat heeft gevolgen op de psyche van de wereldvreemde twintiger die afstevent op een radicale wedergeboorte.

Kajillionaire is van opzet minimalistische cinema die zijn soms onverholen maatschappijkritiek uitschreeuwt onder een dik suikerspinnenweb. Daarbij schuwt July de metaforen niet. De veelvuldige aardbevingen in de plot zijn er niet alleen omdat die nu eenmaal in LA voorkomen, maar dienen ook om Old Dolio wakker te schudden uit het lethargische leven dat ze dusver leidde. Eigenzinnigheid is het sleutelwoord in een film waarbij je vaak niet weet om het nu om te lachen of te huilen is. Waarschijnlijk gewoon allebei: aan het eind laat Kajillionaire het cynisme varen door voluit de kaart te trekken van huidverschroeiend optimisme. Ook als romanticus kan je je aan Kajillionaire laven.

Veel heeft July ook te danken aan haar cast. Richard Jenkins en Debra Winger zijn respectievelijk uitbundig en ingetogen goed gecast als liegend en bedriegend ouderpaar, al krijgt de echte koopwaar vorm door Rachel Evan Wood en Gina Rodriguez die gaandeweg evolueren van bijrolpersonages naar het echte hart van de prent.

Te zien op verschillende VoD-platformen.
Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck

 

  • Film uit de Officiële Selectie op het Filmfestival van Gent (2020)
Weekend Box Office VS
25-09-2020 $ 215.675
Totale weekend omzet VS: $ 215.675

Synopsis

In Kajillionaire staat een gezin centraal dat via kleine criminaliteit probeert te overleven. Maak plaats voor vader Robert Dyne, moeder Theresa en dochter - ga met zo'n naam door het leven! - Old Dolio. Elke dag trekken de drie de straat op om in Los Angeles hun slag proberen te slaan. Of liever: vele kleine slagjes. Ze bezitten weliswaar veel verbeelding voor het bedenken van vormen van oplichting, het resultaat is al te vaak klein gewin. De situatie slaat om als de ouders beslissen om de excentrieke Melanie tot hun criminele bubbel toe te laten. Old Dolio - een volwassen vrouw die volledig in de greep van haar ouders zit en niet goed weet hoe ze haar emoties moet uiten - voelt door Melanies komst de vaste grond onder haar voeten verdwijnen. Dat dit haar dwingt om zaken onder ogen te zien waarvoor ze voordien steevast het hoofd afwendde, kan misschien toch een positief effect hebben.