Good Night and Good Luck

Middelmatig
Good Night and Good Luck
04/01/2006
2005
langspeelfilm
93 minuten
Drama

Verdeler

ParadisoParadiso

acteur/actrice (10)

George Clooney George Clooney →  Fred Friendly
Robert Downey Jr. Robert Downey Jr. →  Joe Wershba
Frank LangellaFrank Langella →  Shirley Wershba
Jeff DanielsJeff Daniels →  Jessie Zousmer
David Strathairn →  Edward R. Murrow
Patricia Clarkson →  Sig Mickelson
Tate Donovan →  Palmer Williams
Ray Wise →  Eddie Scott
Tom McCarthy
Matt Ross

regisseur (1)

producent (1)

Grant Heslov
Good Night and Good Luck

Grote kans dat u het cinefiele jaar hebt afgetrapt met deze gelauwerde zwart-witkroniek van George Clooney. Meteen de tweede keer dat hij ons regiegewijs rondleidt achter de schermen van het televisiemedium. Nadat hij in Confessions Of A Dangerous Mind focuste op de sector van dom entertainment genre 'The Gong Show', richt hij in Good Luck, And Good Night de camera's op de nieuwsprogramma's van CBS anno 1953. Al is het Clooney niet om de rondleiding achter de schermen te doen uiteraard. Confessions... concentreerde zich op het bizarre leven van mediafenomeen Chuck Barris, Good Night... is een onverholen aanklacht tegen de heksenjacht op vermeende communisten door senator McCarthy. En ook wel tegen de sturm und drang-hypocrisie van George W. Bush.

Amerika in de jaren vijftig. De depressie is verleden tijd, de tweede wereldoorlog verteert, en de goegemeente promoot perfecte witte huisjes met perfect harmonieus geordende gezinnetjes. De televisie begint aan zijn opmars, en nieuwsankers en presentatoren zitten ongegeneerd in beeld te roken of sigaretten aan te prijzen. De wil van sponsors en adverteerders was ook toen al wet. Televisieproducent Edward Murrow (David Strathairn) is de drijvende kracht achter een paar programma’s op CBS. Dusver kreeg hij steeds carte blanche van de netwerkeigenaar omdat zijn programma’s naast veelbesproken ook populair zijn. Toch is Murrow niet altijd onpartijdig. Wanneer de vervolging van (vermeende) communisten door senator McCarthy meer en meer de burgerrechten schaadt, trekt hij aan de alarmbel. Hij brengt een reportage over een recruut die uit het leger ontslagen is enkel en alleen omdat zijn vader een Servische krant las. Het duurt dan ook niet lang vooraleer McCarthy en zijn volgelingen hun pijlen ook op Murrow richten en hem beschuldigen van communistische sympathieën…

Good Night and Good Luck

Ruim de helft van “Good Night, And Good Luck” (het zinnetje waarmee Edward Murrow steevast zijn programma afsloot) bestaat uit archiefbeelden. De uit de televisiearchieven opgediepte beelden van de McCarthy-hoorzittingen werden allemaal digitaal opgepoetst zodat ze naadloos integreren met de moderne zwart-witopnames. Een aanpak die de authenticiteit van deze sterk gedocumenteerde en strak geregisseerde film verhoogt. Het echtpaar Wershba (in de film vertolkt door Robert Downey Jr. en Patricia Clarkson) trad op als adviseur voor de film.

Good Night and Good Luck

Lovende woorden en toch maar twee en een halve ster ? Wel ja, want hoe boeiend het onderwerp ook is, Clooney kan niet vermijden dat zijn film staat of valt met de inspanning die de kijker wil leveren om bij de les te blijven. En zelfs degene die tot aan het eind geboeid blijft, zal moeten toegeven dat Clooney nogal vaak in herhaling valt en dat er soms wat te weinig vertelschwung zit in de vele televisieopnames die hij reconstrueert. Laat je dit echter vooral niet tegenhouden : “Good Night, and Good Luck” blijft intelligente en boeiende ontspanning voor de meerwaardezoeker in elk van ons.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
04-11-2005 Plaats: 7 $ 3.066.046
Totale weekend omzet VS: $ 3.066.046