Flight of the Phoenix (DVD)

Middelmatig
Flight of the Phoenix (DVD)
2004
10/08/2005
dvd
108 minuten
actie
2.35

acteur/actrice (5)

Dennis Quaid Dennis Quaid →  Frank Towns
Giovanni Ribisi Giovanni Ribisi →  Elliott
Tyrese Gibson Tyrese Gibson →  AJ
Miranda Otto Miranda Otto →  Kelly
Hugh Laurie Hugh Laurie →  Ian

regisseur (1)

John Moore

producent (4)

John Davis John Davis
Wyck Godfrey Wyck Godfrey
William Aldrich
T. Alex Blum
Flight of the Phoenix

Voor Kapitein Burns is dit de zoveelste routin-klus. Alle werknemers en hun spullen gaan ophalen in Mongolië, de plaats waar ze eigenlijk al veel te lang zoeken naar olie. Boren zonder resultaat, gevolgd door iemand die eens zijn rekenmachine bovenhaalt en een snelle kosten/baten analyse maakt, het logische gevolg is het stopzetten van de boringen. Burns doet dit soort werkjes wel meer en wanneer het landingsgestel van zijn C-119 vrachtvliegtuig de grond raakt van de werkvloer in de ruimste zin van het woord, dan weet iedereen dat het tijd is om in te pakken. Zonder morren want Kapitein Burns heeft een reputatie opgebouwd bij dit soort opdrachten die maar weinig ruimte laat voor discussie. Wanneer de complete vracht is ingeladen duikt er plots nog een extra mannetje op, een klein blond kereltje. Waar die vandaan komt ? Dat is een lang verhaal zegt Kelly (Miranda Otto - Eowyn uit The Lord of the Rings : The Return of the King) en Burns en zijn co-piloot AJ (Tyrese Gibson uit 2 fast 2 furious) besluiten om hem ook maar mee te nemen.

Vluchten over de woestijn zijn vanzelfsprekend niet zonder risico. Niet alleen belangrijke defecten aan de vliegmachine maar ook de weersomstandigheden kunnen flink wat roet in het eten gooien. Of zand in dit geval, want tijdens de vlucht boven de Gobi-woestijn duikt er plots een zware (zand)storm op. Burns wil geen tijd verliezen door terug te keren om bij te tanken en probeert boven de storm uit te gaan vliegen, echter zonder succes... Een afknappende antenne is nog zo erg niet maar wanneer ook de linkermotor het laat afweten is er nog maar één uitweg. Die naar beneden.

Flight of the Phoenix

Tel bij de elf passagiers nog twee bemmaningsleden (13 weet je wel...), hou in gedachten dat het vliegtuig na het neerstorten onherstelbaar lijkt, men maar voor een beperkte tijd voedsel en water heeft ?n dat juli de warmste maand is in deze bijzonder onherbergzame woestijn en je weet dat deze pechvogels - om een gepaste uitdrukking te gebruiken - ver van huis of nog niet thuis zijn. Tot de persoon die het laatst werd toegevoegd aan de passagierslijst met een krankzinnig voorstel voor de dag komt...

De originele Flight of the phoenix dateert al van 1965 en werd geregisseerd door Robert Aldrich. De zoon van Robert, filmproducent William Aldrich had samen met zijn bedrijf 'The Aldrich Group' en Fox de rechten voor een remake en deed in 1996 voor het eerst het voorstel aan de Fox-top om werk te gaan maken van een nieuwe versie van de film. Toen producent John Davis tijdens het maken van Behind Enemy Lines aan regisseur John Moore vertelde dat werd gewerkt aan een nieuwe versie van Flight of the Phoenix was Moore, zelf een verwoed vliegtuigliefhebber, bijzonder gemotiveerd om voor dit project in de regisseursstoel te mogen plaatsnemen.

Flight of the Phoenix

Dennis Quaid heeft iets met rampenfilms. Vorig jaar was hij al eens de held in The day After Tomorrow en nu komt hij opnieuw in een penibele situatie terecht. Maar of dit een echte ramp is ? Hm... laat ons zeggen dat de slachtoffers het allemaal nog niet zo erg lijken te vinden. Of het (acteer)talent niet hebben om het zo op de kijker te laten overkomen. Met een gammel transportvliegtuig in het midden van de woestijn terechtkomen, honderden kilometers verwijderd van het dichtste levend wezen zou in de realiteit allicht tot andere taferelen leiden dan wat we in deze remake te zien krijgen. Maar het moet natuurlijk ontspannend blijven. En daar zorgen de crash-scène en een aantal fraaie woestijn-shots ook wel voor.

Wij hebben Flight of the Phoenix nog eens herbekeken, maar dan met audiocommentaar want dat is ook nu weer een extra op deze DVD. Regisseur en producent komen hier uitgebreid aan het woord, bijgestaan door de productieontwerper en nog iemand van het productie-team. Een film lang luisteren naar het audiocommentaar hoeft niet vervelend te zijn of tegen te vallen, die van deze film bewijst het. Je komt tal van interessante dingen te weten (Quaid die zelf piloot is, het belang van passende belichting in de woestijn (!), het feit dat deze film integraal op locatie werd gedraaid - zonder sets dus - enz... Men maakt zelfs een grapje over het kostenplaatje van de film en de manier waarop de studio hier tegenover staat en, voor de freaks/liefhebbers weet men ook te vertellen dat op het vlak van audio een bijzonder lage, nooit eerder gebruikte Sub -44Hz frequentie werd gebruikt in samenwerking met Dolby die er zelfs voor zorgde dat voor deze gelegenheid de code werd herschreven. Het motiveerde ons in elk geval om de crash nog eens opnieuw te beluisteren in Full Dolby Digital 5.1. De manier waarop jde crash ervaart is een goede waardemeter voor de kwaliteit van de Home Cinema waarover je beschikt. 'Verlengde scènes' is wat ons betreft een volledig verkeerd gekozen titel van dit extra. Hier zijn sowieso een aantal dingen in te zien die de film niet haalden dus eigenlijk horen deze stukken thuis in het volgende extra 'verwijderde scènes' waar je de mogelijkheid hebt om door middel van het commentaar van de makers meer te vernemen over het waarom van het schrappen van deze stukken. Een 'Making of' is natuurlijk ook veelbelovend alhoewel dit lang(st)e stuk toch de verwachtingen niet inlost. Het gaat hier immers enkel om indrukken, sfeerbeelden, impressies, flarden, behind the scenes zonder enige vorm van structuur. Wat chronologie en wat ruggegraat zou dit een flink stuk interessanter kunnen gemaakt hebben.

Koenraad Adams

Extra's

  • Audiocommentaar van John Moore, John Davis, Wyck Godfrey en Patrick Lumb
  • De Phoenix dagboeken : The Making of (41' 59)
  • Verlengde scènes (9' 50)
  • Verwijderde scènes met optioneel commentaar van John Moore en Patrick Lumb (4' 55)