Finding Dory

Goed
Finding Dory (OV)
2016
22/06/2016
langspeelfilm
96 minuten
animatie
komedie

verdeler

Walt Disney Studios Motion Pictures Walt Disney Studios Motion Pictures

acteur/actrice (15)

Albert Brooks Albert Brooks → Marlin (stem)
Ed O'Neill Ed O'Neill → Hank (stem)
Eugene Levy Eugene Levy → Charlie (stem)
Diane Keaton Diane Keaton → Jenny (stem)
Idris Elba Idris Elba → Fluke (stem)
Dominic West Dominic West → Rudder (stem)
Sigourney Weaver Sigourney Weaver → Sigourney Weaver (stem)
Ellen DeGeneres → Dory (stem)
Hayden Rolence → Nemo (stem)
Kaitlin Olson → Destiny (stem)
Ty Burrell → Bailey (stem)
Sloane Murray → jonge Dory (stem)
Bob Peterson → Mr. Murray (stem)
Alexander Gould → passagier Carl (stem)
Torbin Xan Bullock → Gerald (stem)

regisseur (1)

Andrew Stanton

producent (1)

Lindsey Collins

director of photography (1)

Jeremy Lasky

uitvoerend producent (1)

John Lasseter John Lasseter

scenarist (2)

Andrew Stanton
Victoria Strouse

beeldmonteur (1)

Axel Geddes

productieontwerper (1)

Steve Pilcher

artdirector (2)

Jason Deamer
Don Shank

componist (1)

Thomas Newman
Finding Dory (OV)

“Finding Dory” mag dan wel niet de vijfsterrenhoogte van voorganger “Finding Nemo” bereiken, de grote en kleine mensch zat blijkbaar wel smachtend te wachten op een tweede onderwateravontuur uit de koraalstudio’s van Pixar. Getuige de recordbrekende recette in Amerika en de zo goed als unaniem lovende recensies. En dat terwijl er dertien jaar - wat zwemt die tijd toch snel - liggen tussen de twee films.

Twee jaar na “Finding Nemo” was Disney al van plan om een sequel te draaien … zonder Pixar. In 2005 richtte Disney daar speciaal een spin-offstudio voor op, maar een jaar later was dat plan gelukkig al weer van tafel geveegd zonder ook maar een enkele niet Pixar-Pixarfilm te realiseren. Regisseur Andrew Stanton was alvast geen vragende partij om een sequel te draaien. Dat die er toch kwam was naar eigen zeggen onder druk van Disney, dat per se een tweede “Nemo”-film wou. Stanton ging akkoord, al dan niet aangevuurd door het floppen van zijn “John Carter”. Hij gaf wel duidelijk te kennen dat hij zoveel mogelijk zijn zin wou doen, en niet per se een opgelegd product wou afleveren tegen een vooraf vastgelegde releasedatum. In plaats van te opteren voor een verhaal waarin Nemo opnieuw uit zijn vertrouwde oceaanbiotoop werd gerukt, besloot Stanton om de plot ditmaal op te bouwen rond Dory, een van de meest geliefde nevenkarakters uit de originele film. Nemo zelf moest zich ditmaal tevreden stellen met een bijrol waarbij hij ei zo na compleet in de marge verdwijnt. 

Finding Dory (OV)

Een introbruggetje verbindt de gebeurtenissen uit “Finding Nemo” met die uit “Finding Dory”. Een jaar nadat Picasso doktersvis Dory (Ellen Degeneres/Sien Eggers) hielp om Nemo terug te herenigen met zijn vader Marlin (Albert Brooks/Stany Crets), besluit ze op zoek te gaan naar haar ouders. Niet zo eenvoudig, daar ze zich haar ouders nauwelijks herinnert en haar kortermijngeheugenverlies voor nogal wat parten spelende complicaties zorgt. Nemo en Marlin besluiten een vergezellend oogje in het zeil te houden, en belanden zo in een zeelevencentrum in Monterey waar Dory wordt opgevist door een stel marinebiologen. Samen met camouflage-inktvis Hank (Ed O'Neill/Geert Van Rampelberg) probeert Dory te ontsnappen, terwijl Nemo en Marlin op hun beurt Dory proberen terug te vinnen … euh, vinden. En dan zijn er ook nog aquabeesten als zeeleeuwen, een bijziende walvishaai en een met een echolocatietoornissen geplaagde belugawalvis die hun duit in het plonsend oceaanzakje doen. In de Vlaamse versie mogen Karen Damen en Bent Van Looy de stemhonneurs voor die laatste twee BV-gewijs voor hun rekening nemen.

Finding Dory (OV)

Wie vreesde dat “Finding Dory” net als “Cars 2” een sof zou zijn, mag opgelucht ademhalen. Wie hoopte op een sequel van “Toy Story 2” of “3”-achtige proporties, is er dan weer aan voor de moeite. “Finding Dory”  verhoudt zich ietwat tot “Finding Nemo” zoals “Monsters University” tot “Monsters Inc”. De geijkte Pixaringrediënten zijn weliswaar eerder gerecycleerd dan geïnnoveerd, toch is er van echte metaalmoeheid geen sprake in deze mengelmoes van familiewaardenplot met onvermijdelijk levenslesje, geinige grappen, een verbluffende animatietextuur, geestige karakters, een microcosmossetting en frenetieke actievolle achtervolgingen. Hier en daar steekt de déjà-vuvis weliswaar iets teveel de kieuwen boven water, buiten kijf staat dat “Finding Dory” een liefdevol gemaakte animatieprent is. Of hoe Pixar zijn meesterschap zelfs in de verf weet te zetten terwijl het uit bekende vaatjes tapt. De teleurstellende pil die “The Good Dinosaur” was, is bij deze doorgespoeld. 

Het liefdevolle zit trouwens in veel details. In de eindgeneriek bijvoorbeeld: geen boertige grappen of aambeienomkerende hitparadedeunen om je uitgeleide te doen, maar een mooie en rustige onderwatercoda die bijna zengewijs uiteindelijk leidt naar een postcreditgrap en dito cameo’s. Tot op het eind blijven zitten is dus de boodschap. Op tijd komen ook: het dialoogloze voorfilmpje “Piper” zet immers al meteen de toon voor deze zachte teneur.  

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
17-06-2016 Plaats 1 $ 135.060.273
24-06-2016 Plaats 1 $ 72.959.954
01-07-2016 Plaats 1 $ 41.817.176
08-07-2016 Plaats 3 $ 20.817.949
15-07-2016 Plaats 4 $ 11.281.179
22-07-2016 Plaats 6 $ 7.234.806
29-07-2016 Plaats 9 $ 4.322.747
30-09-2016 Plaats 8 $ 2.381.769


Synopsis

In Finding Dory dartelt ieders favoriete vergeetachtige visje, vrolijk rond samen met de oude bekenden Nemo en Marlin. Plots beseft Dory dat ook zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het trio vertrekt halsoverkop op een spannende reis vol avontuur naar het prestigieuze Marine Biology Institute of California, een aquarium en revalidatiecentrum. Voor de zoektocht naar haar ouders roept het blauwe diepzeevisje de hulp in van drie van de meest gekke en intrigerende bewoners van het MBI waaronder Hank, een chagrijnige octopus die zo glad is als een paling en Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatievaardigheden naar de vaantjes zijn...