The Fighter (DVD)

Goed
The Fighter (DVD)
2010
21/07/2011
dvd
110 minuten
drama
2.35

acteur/actrice (5)

Mark Wahlberg Mark Wahlberg → 'Irish' Mickey Ward
Christian Bale Christian Bale → Dicky Eklund
Amy Adams Amy Adams → Charlene Fleming
Melissa Leo Melissa Leo → Alice Ward
Jack McGee Jack McGee → George Ward

zichzelf (1)

Mickey O'Keefe

regisseur (1)

David O. Russell

producent (3)

David Hoberman
Todd Lieberman
Ryan Kavanaugh

beeldmonteur (1)

Pamela Martin
The Fighter

Begin dit jaar een beetje verborgen onder het succes van de pure Oscarfilm “The King’s Speech” waren de twee Oscars die “The Fighter” won op het jaarlijkse Academy Awards-feest. Zeker in Europa, omdat deze boksfilm het hier betrekkelijk minder goed deed aan de kassa’s dan in Amerika. Wat niet verwonderlijk is daar deze prent zich als een roedel wolven over Mowgli over 'The American Dream' ontfermt. En de Amerikanen zijn nog steeds gek op een underdogverhaal waarin van zero naar hero wordt gesprongen. Dat “The Fighter” zich laat bekijken als een reality-versie van “Rocky” zal ook wel hebben bijgedragen tot het grote succes daar.

Centraal staan de boksende halfbroers Micky Ward en Dicky Edlund. Beiden groeiden op in een onconventioneel gezin in het gehucht Lowell in Massachusetts: alleen al hun zeven (!) zussen zijn angstaanjagend genoeg om Leatherface en zijn familie met diarree de nacht in te sturen. Dicky begon met boksen in 1975 en kreeg in 1978 de bijnaam 'the pride of Lowell' nadat hij tijdens een kamp in Boston Sugar Ray Leonard het vuur aan de schenen kon leggen. Nog geen tien jaar later is er van een bokscarrière geen sprake meer: Dicky vecht zijn laatste kamp in 1985 en valt ten prooi aan een crackverslaving. In 1995 wordt die zelfs het onderwerp van de door HBO gedraaide documentaire “High on Crack Street: Lost Lives in Lowell”. Ironisch genoeg dacht Dicky toen dat de filmmakers het begin van zijn professionele comeback wilden filmen. En nog ironischer eindigde de documentaire met beelden van Dicky die tot een gevangenisstraf werd veroordeeld. Dicky’s halfbroer Micky begon in 1985 aan een professionele sportcarrière. Zijn moeder trad op als manager, Dicky als zijn persoonlijke trainer. Aanvankelijk ging het allemaal goed (Micky won zijn eerste veertien kampen), maar halverwege begon het mis te lopen. Dicky was (nog steeds onder invloed van crack) niet langer betrouwbaar als trainer, en de bemoeizucht van de familiale entourage werd Dicky teveel. Waarop hij op eigen houtje op zoek ging naar een nieuwe trainer, en dat was een beslissing die niet in goede aarde viel bij zijn moeder en halfbroer.

The Fighter

“The Fighter” volgt het verhaal van de broers vanaf het moment dat Micky een belangrijke wedstrijd verliest. We zien hoe de HBO-filmploeg in Lowell neerstrijkt voor de documentaire, en we ontdekken waarom Dicky tijdens de opnames daarvan werd gearresteerd. Regisseur David O. Russell legt vooral de nadruk op de carrière van Micky: de manier waarop hij zich weet te ontrukken aan zijn familie (maar er tegelijkertijd toch trouw wil aan blijven) en hoe hij uiteindelijk een gulden middenweg moet zien te vinden tussen zijn familie en zijn carrière als bokser, waar hij uiteindelijk in 2003 een streep zou onder trekken. Let wel: “The Fighter” is geen boksfilm pur sang. Uiteraard zijn er de nodige scènes in de ring, maar dit is geen film die een plaats ambieert in het rijtje van de tien beste boksfilms aller tijden. Een hitparade die hij trouwens niet haalt. “The Fighter” is evenzeer een schrijnend familieportret, en in die optiek is er niks mis met de keuze van David O. Russell als regisseur. Het is meteen de derde keer dat Russell en Mark Wahlberg samenwerken. Wahlberg, die de film mee produceerde liet in een vroeg stadium het scenario door Martin Scorsese lezen, maar die had geen zin om terug te keren naar het canvas. Ook Darren Aronofsky was een tijdje in de running, maar die gaf uiteindelijk op zijn beurt forfait en de voorkeur aan “Black Swan”, al staat hij nog als uitvoerend producent op de aftiteling.

The Fighter

Russell weet trouwens een ding of twee over disfunctionele families. In zijn debuut “Spanking The Monkey” had hij het over een tiener die droomt van seks met zijn moeder. In “Flirting With Disaster” stuurde hij Ben Stiller op zoek naar zijn biologische ouders en in “I Heart Huckabees” stapelde hij zijn personages op met existentiële crisissen. Met “Three Kings” bewees hij een grootschalig project in goede banen te kunnen leiden, al ging hij tijdens de opnames bijna op de vuist met George Clooney. Russell doet alvast zijn best om “The Fighter” minder afgelikt te laten overkomen dan een doorsnee Hollywoodprent: met een snuifje Dogmahandcamera bijvoorbeeld, of met lovenswaardige reconstructies van de bokswedstrijden, daarbij gebruikmakend van Beta-camera’s zoals die destijds werden gehanteerd voor de tv-opnames. Het finale gevecht van Micky is gebaseerd op de echte tv-beelden, het commentaar is dat van de originele commentatoren en de oorspronkelijke reportagecrew was bij de opnames aanwezig om alles zo getrouw mogelijk te reconstrueren. Russell filmde grotendeels op locatie in Lowell, en liet de rol van Mickey O’Keefe, Wards trainers, vertolken door O’Keefe zelf. Hetgeen de authenticiteit van de prent natuurlijk aanzienlijk ten goede komt.

“The Fighter” blijft in grote mate ook overeind door de cast. Zowel Christian Bale (als Dicky) als Melissa Leo (als de matriarch) kregen een Oscar voor hun vertolking. En onterecht is die bekroning niet te noemen. Al zijn de meer ingetogen Mark Wahlberg als Micky en Amy Adams als zijn steun en toeverlaat even sterk, zoniet sterker. Het is nu eenmaal moeilijker om een rol subtiel tot leven te laten komen, dan te kiezen voor wijdbeense overacting. Hetgeen Christian Bale hier volgens sommigen doet. Ongelijk kan je de criticasters niet geven, maar feit blijft dat je niet voorbij kan aan de tour de force van Bale die zijn uiterste best doet om er echt uit te zien als een uitgemergelde drugsverslaafde. En daar ook met vlag en wimpel in slaagt.

Ook met vlag en wimpel te onthalen is het aardig pakketje extra’s. Met als paradepaard de halfuurdurende docu “The Warrior’s Code: Filming The Fighter” waarin het film- en productieproces uitvoerig uit de doeken wordt gedaan en waarin ook de echte Micky en Dicky opdraven. Meer achtergrond over hun familie en levensstijl krijg je in het aanvullende “Keeping The Faith” waarin familieleden en kennissen van de twee boksers aan het woord komen. Of hoe de grens tussen fictie en non-fictie met deze extra’s bijna volledig verdwijnt. De trailer en een handvol verwijderde scènes met optioneel commentaar van David O. Russell maken de extra’s compleet.

Alex De Rouck
Goed
Trailer (2’21”), The Warrior’s Code: Filming The Fighter (28’ 43”), Keeping The Faith (8’ 10”), Verwijderde scènes, zowel met als zonder optioneel commentaar (20’ 21”)