Darkness

Slecht
Darkness
09/07/2003
2003
langspeelfilm
98 minuten
thriller

verdeler

Sony Pictures Sony Pictures

acteur/actrice (6)

Anna Paquin Anna Paquin →  Regina
Lena Olin Lena Olin →  Maria
Giancarlo Giannini Giancarlo Giannini →  Albert Rua
Iain Glen →  Marco
Fele Martinez →  Carlos
Stephan Enquist →  Paul

regisseur (1)

Jaume Balaguero

producent (2)

Brian Yuzna Brian Yuzna
Julio Fernandez

De Spaanse horrorfilm zit meer dan ooit in de lift, maar bij deze prent is het alvast aangeraden om de trap te nemen. Jammer, want regisseur/co-scenarist Jaume Balaguero heeft overduidelijk talent. Zijn debuutfilm Los Sin Nombre (The Nameless) kaapte destijds de Gouden Raaf weg op het Festival van de Fantastische Film in Brussel en was een graag geziene prent op diverse genrefestivals. Voor zijn opvolger Darkness mocht Balaguero al direct op financiële Amerikaanse steun rekenen. Van Dimension films natuurlijk, de minder kunstzinnige tak van Miramax, altijd op de loer naar jong talent. Van zodra de woorden 'spookhuis' en 'geesten' vallen is het momenteel schijnbaar niet moeilijk om fondsen te krijgen, en dus worden de uiers van de griezelkoe momenteel leeggeknepen tot de tepels alle schakeringen blauw de revue hebben laten passeren.

Darkness wordt verteld vanuit het standpunt van Regina (Anna Paquin, ook in de lift). Een beetje een depri tienermeid die liever in Amerika was gebleven, maar uiteindelijk toch besluit om haar ouders en jonger broertje naar een Spaans landhuis te vergezellen. Haar vader Mark (Iain Glen) heeft nochtans veel krediet verspeeld nadat een paar bizarre woede-aanvallen in het verleden ei zo na niet in een familietragedie uitmondden. Met haar moeder Maria (Lena Olin, helaas niet zo 'campy' acterend als in Romeo Is Bleeding of The Ninth Gate) heeft ze ook al niet zo'n goede relatie, niet in het minst omdat die haar echtgenoot wel blijft steunen. De enige met wie Regina wel begaan is met broertje Paul. Wanneer hij vreemde dingen begint te zien en te horen in het huis, trekt Regina samen met haar loverboy Carlos (Fele Martinez, stukken beter acterend in Thesis, Los Amantes Del Circulo Polar en El Arto De Morir) op zoek naar de waarheid. En die waarheid zit verborgen in flarden verhaallijnen, geleend uit The Shining, The Amityville Horror, The Sixth Sense, The Others en ga zo maar door.

Balaguero schudt een paar angstwekkende scènes uit zijn mouw die mooi ingekaderd de horrorgretige biosbezoeker ongetwijfeld vanuit de lobby naar de zaal lokken. Moet en mag kunnen, want de mysterieuze kinderen die ronddwalen in het donker zijn inderdaad creepy. Helaas is het scenario een onsamenhangend en vervelend zootje. Bovendien stevent alles dan ook nog eens af op een rommelige climax met een hoog 'huh'-gehalte. De karaktertekening van de hoofdpersonages is ook al lamlendig. Moet je maar eens kijken hoe Lena Olin ei zo na schouderophalend reageert op de verwondingen van haar zoontje. Geloofwaardig kan je het niet noemen. Ook de woede-uitbarstingen van Iain Glen zijn niet echt uit het meest spannende hout gesneden. Het leukst is nog wel de manier waarop Paquin op onderzoek gaat. In pure Fanny Kiekeboe-stijl rent ze naar bibliotheken en heeft ze toevallige ontmoetingen à gogo, geholpen door Martinez die ook niet meer moet doen dan schurend onderzoekscharniertje spelen. Raar dat de mogelijkheden van het internet nog in hun zoektocht ontbreken. Helaas is Darkness geen vlot geolied tongue-in-cheek-stripverhaal, maar wil het een angstaanjagende donkere gruwelthriller zijn. Willen is echter nog niet kunnen, en wat uiteindelijk blijft hangen zijn niet de schaarse stijlvolle speldeprikken, maar wel de manier waarop de regisseur toelaat dat zijn verhaal een loopje met hem gaat nemen. Alejandro Amenabar blijft dan ook met recht en reden de ongekroonde koning van de hedendaagse Spaanse fantastische film. 't Wordt trouwens tijd dat die talentvolle jongen aan zijn vierde film begint, als je 't mij vraagt. Al gaat dat dan geen horrorfilm zijn, maar wel een drama gebaseerd op het leven van een euthanasieactivist. Je kan het maar al weten.

Uitsmijter voor de horrorcompletisten : Brian Yuzna, vooral bekend als regisseur van blubberige splatterfeesten als Re-Animator 2 & 3 en Faust (en wiens beste, zoniet enige goede film de intrigerende satire Society is) is producent van deze film wegens aandelen in de Spaanse horrorfirma Fantastic Factory. Meteen ook de reden dat hij zijn low-budgetprenten momenteel steevast onder de zuiderse zon draait.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
24-12-2004 Plaats 7 $ 6.163.306
31-12-2004 Plaats 10 $ 4.615.762