Boys

Gewoon
Boys (1991)
19/12/1991
1991
langspeelfilm
90 minuten
Komedie

verdeler

Independent Films

acteur/actrice (7)

Francesca Vanthielen →  Dana
Tom Van Bauwel
Hilde Heijnen
Michaël Pas
Herbert Bruynseels
Bert André
Herbert Flack

regisseur (1)

producent (1)

Marc Punt

Over de eersteling van Jan Verheyen is de laatste tijd al zoveel gezegd dat zowat iedereen zelfs met de ogen dicht kort inhoud & co kan opdissen. Als je de film in de tussentijd reeds hebt gezien, dan is het feit dat Boys een leuke film is geen geheim meer, en zoniet, dan weet je het nu. De laatste restjes twijfel die nog tegenover Boys zouden gekoesterd worden, zijn immers al in de aanvangsminuten weggespoeld.

Regisseur Jan Verheyen laat er geen gras over groeien, en begingeneriek en voorstelling van de belangrijkste personages vloeien al direct soepel in elkaar. Waarmee meteen duidelijk gemaakt is dat Boys een zeer vlot naar voor gebrachte kijk in het leven van twee hedendaagse twintigplussers is, met een focus op het beroeps-, ontspannings- en vooral relatievlak.

Allemaal gefilmd met een zeer positief gekleurde cameralens, door de problemen die op elk terrein de kop opsteken nooit echt diep worden omgespit, laat staan dat het pessimistisch oogt. Daardoor straalt Boys een zo goed als voortdurend aanwezig 'feel good' effect uit, dat wordt bijgestaan door en vuurwerk van humorstoten, die zowel boven als onder de gordel worden afgevuurd.

De vrijgekomen vonken knallen niet altijd, maar de 'missers' zijn nooit van een gehalte om de positieve zijde van het geheel te ontkrachten.

En bovendien is het sowieso al een aanrader om een zaal binnen te stappen waar Tom Wolf één van zijn prachtsongs kwijtkan. En Boys huisvest twee van die pareltjes.

Alex De Rouck

Synopsis

Boys is een film over twee vrienden, twee jonge mannen die na hun studies in het Echte Leven terechtkomen, en moeten vaststellen dat de antwoorden niet in kursussen te vinden zijn.
De ene, Peter, is 25 en is na zijn studie pers- en kommunikatiewetenschappen terechtgekomen in een middelgroot reklamebureau, waar hij als junior steevast wordt opgezadeld met publiciteitskampagnes voor hondevoer. Als de film begint is zijn vriendin Tanja, met wie hij al zo'n vier jaar samenwoont, er met een ander vandoor.
Tom, eveneens 25, is zijn buddy. Hij heeft na zijn humaniora een paar jaar rechten gestudeerd en is via zijn vader terechtgekomen op het sekretariaat van deurwachter Koninckx, waar hij soms nogal bizarre opdrachten krijgt. Tom is een sympathieke losbol, een oprechte macho die geniet van De Jacht en (bijna) blij is dat zijn vriend Peter terug 'beschikbaar' is - kunnen ze opnieuw samen gaan jagen.

Ook al zijn ze uiteindelijk behoorlijk verschillend qua karakter, toch kunnen ze het uitstekend met elkaar vinden. Tom beschouwt het dan ook als zijn plicht de door relatieproblemen geplaagde Peter op te vrolijken, en neemt zijn vriend bijna een hele week op sleeptouw. Na die week weten ze wat vriendschap betekent, en zijn ze weer een paar antwoorden rijker. Met muziek van The Radio's, B.J. Scott, Tom Wolf, Ludo Mariman, Sanne en Helmut Lotti.