Blade : Trinity

Gewoon
Blade : Trinity
15/12/2004
2004
langspeelfilm
106 minuten
actie

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (10)

Wesley Snipes Wesley Snipes →  Blade
Kris Kristofferson Kris Kristofferson →  Abraham Whistler
Jessica Biel Jessica Biel →  Abigail Whistler
Ryan Reynolds Ryan Reynolds →  Hannibal King
Parker Posey Parker Posey →  Danica Talos
Natasha Lyonne Natasha Lyonne →  Sommerfield
James Remar James Remar →  Cumberland
Dominic Purcell →  Drake
Triple H →  Grimwood
John Michael Higgins →  Dr. Edgar Vance

regisseur (1)

David S. Goyer

producent (3)

David S. Goyer
Lynn Harris
Blade : Trinity

Bram Stoker draait zich om aan zijn staak. Moet wel. Zijn Dracula wordt immers hoe langer hoe minder au sérieux genomen in het vampierengenre. In halfslachtige komedies en parodieén gebeurde dit uiteraard al langer dan vandaag, maar tegenwoordig gaat het ook in volbloed vampierenprenten de niet-Roemeense kant op. In Dracula 2000 bleek bijvoorbeeld dat de bloedzuiger niemand minder was dan de Christusverrader Judas, en in Blade Trinity gaan de roots terug naar het oude Babylon en ligt het horroricoon zelfs begraven in Irak, zij het niet in Abu Graib. Een mens zou van minder heimwee krijgen naar Christopher Lee in zijn bestofte Transylvaanse onderkomen.

Blade : Trinity

De derde Blade-film is beter dan de nogal eentonige eerste, maar niet zo onderhoudend als de meer extravagante tweede. Eigenlijk is er niet zoveel verschil, daar regisseur David S. Goyer de scenario's schreef voor de volledige trilogie. Hij weet dus waar de bloeddorstige klepel hangt, en in essentie verschilt de film dan ook niet veel van de voorgaande. Daywalker Blade Wesley Snipes) bindt nog steeds de strijd aan tegen de vampieren die welig tieren tussen de nietsvermoedende mensenprooien. Al krijgt Blade deze keer extra veel tegenstand : een stel hardcorevampieren (aangevoerd door voormalige 'indie queen' Parker Posey, het liefje van rock 'n roller Ryan Adams) haalt immers Dracula - Drake voor de vrienden - (Dominic Purcell) naar Amerika in de hoop dat hun stamvader voor eens en altijd kan afrekenen met aartsvijand Blade. Die ontdekt inmiddels dat hij lang niet de enige vampierenjager is : verschillende divisies 'nightstalkers' bekampen de bloedzuigers en hun vertrouwelingen met een wapenarsenaal dat nog indrukwekkender is dan dat van hem. Eén van de ondergrondse cellen wordt geleid door Abigail (Jessica Biel, die cool met pijl, boog en laserzaag aan de slag mag gaan - een verademing na haar geschreeuw in de zielloze Texas Chainsaw Massacre-remake), de dochter van Blade's mentor Whistler (Kris Kristofferson). Hun doel : een biologisch virus verspreiden onder de vampieren in de hoop zo met één klap alle vampiers tot stof en as te laten wederkeren…

Blade : Trinity

Meer moet dat niet zijn voor een opeenvolging van gebalde actiescènes met af en toe een close up op sterk gepunte hoektanden (voor zover die niet wordt opgeofferd aan de metamorfosekwaliteiten waar Drake over beschikt). Al wordt alles deze keer wel erg vaak afgewisseld met een stortvloed van one-liners. Vooral Ryan Reynolds (als ex-vampier Hannibal King) gaat met het leeuwendeel ervan lopen. Af en toe krijg je zelfs de indruk dat Goyer vooral grapjes in zijn film stopt om te beletten dat het publiek begint na te denken over de plot. Qua verhaal verschilt Blade in niets van de vorige twee of van andere actie-vampierenfilms à la Underworld. Al is Goyer niet altijd even efficiënt in zijn vertelstijl : zo nemen we aan het eind nogal bruusk afscheid van Abigail en Hannibal, en is de subplot over de inmenging van de FBI en de media ook nogal halfslachtig uitgewerkt. Maar laat dat u er vooral niet van te weerhouden om te genieten van scènes waarin een 'gothic chick wannabe' een Draculadildo of brooddoos probeert aan te smeren aan D. hemzelve of waarin een chihuahua-achtig hondwezen met vampiergemanipuleerde genen zijn tanden ontbloot.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
10-12-2004 Plaats 2 $ 16.061.271
17-12-2004 Plaats 5 $ 6.817.584