Attack The Block (DVD)

Goed
Attack The Block (DVD)
2011
30/11/2011
dvd
84 minuten
thriller
16:09

acteur/actrice (4)

Nick Frost Nick Frost →  Ron
Jodie Whittaker →  Sam
John Boyega →  Moses
Luke Treadaway

regisseur (1)

Joe Cornish

De naam Joe Cornish doet misschien nog niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar daar zou wel eens snel verandering kunnen in komen. 2011 was immers een uitstekend jaar voor de Britse regisseur en scenarist (en tv- en radiopresentator). Hij schreef mee aan het scenario voor Steven Spielbergs “The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn”) en zag hoe zijn regiedebuut “Attack The Block” hoofdzakelijk positieve recensies kreeg. Zeker in Engeland, waar hij in het rijtje met onder meer “Shaun Of The Dead” en “Scott Pilgrim Vs. The World” werd geplaatst. Niet geheel verwonderlijk, daar die films net als deze “Attack The Block” door de productiemaatschappij Big Talk Pictures werden meegefinancierd. Ook bij het ander werk van Simon Pegg en Nick Frost (de sitcom “Spaced”, “Hot Fuzz” en ‘”Paul”) had Big Talk een vinger in de pap. Cornish is trouwens al een tijd kind aan huis bij Pegg en Frost: en dat verklaart meteen ook de uitgebreide bijrol van Frost in deze prent.

“Attack The Block” mag dan Brits zijn, het is van meet af aan duidelijk dat de prent Cornishs eerbetoon is aan de vroege films van John Carpenter (het is moeilijk om niet aan “Assault On Precinct 13” te denken) en de 'alien invasion'-films uit de jaren vijftig. De originaliteit zit hem vooral in de setting: een groot appartementsblok in een groezelige Londense buitenwijk. Een wijk die wordt gedomineerd door jongeren die de buurt onveilig maken en hun dagen vullen met (kleine) criminaliteit.

Ook de verpleegster Sam (Jodie Whittaker) krijgt met zo’n bende te maken wanneer ze op een avond van haar werk naar huis gaat. Ze wordt overvallen door de bende van Moses (John Boyega) die er vandoor gaan met haar geld en gsm. Of liever: willen gaan, want op het moment van de overval zien zowel Sam als haar overvallers hoe een meteoriet crasht op een geparkeerde wagen. Moses hoopt ook in de wagen wat interessante waar te scoren, maar helaas voor hem blijkt de meteoriet niet zomaar een onschuldige brok ruimtestenen te zijn. Integendeel: het is een buitenaardse kruising tussen een aap, een wolf en een hond. En alles behalve goedgezind. Moses kan het wezen doden en besluit het als een trofee mee te nemen naar het appartementsblok waar hij woont. Niet zo’n goed idee, want de kornuiten (en dat zijn er nogal wat) van het dode ruimtewezen zinnen op wraak en belegeren al snel het appartementsgebouw.

Gezien het vrij kleine budget waar Cornish beschikking over had (zo’n 13 miljoen dollar) is “Attack The Block” niet zozeer een prent die het moet hebben van grootschalige effecten. Veel doen met minder is het devies, en Cornish slaagt erin om (alles gezien in het juiste perspectief uiteraard) zijn aliens vrij inventief in beeld te brengen, ook al bestaan ze grotendeels uit wat fluorescerende lijnen. Cornish zet echter niet al zijn geld in op de effecten en een occasionele horrorscène: hij zoekt evenzeer zijn heil in komedie en actie. Een combinatie die niet altijd lukt: Nick Frost loopt er maar voor spek en bonen bij als drugsdealende buurman van Moses, en ook de 'streetwise' dialogen van de jeugdige boefjes zijn niet altijd even grappig of sappig. “Attack The Block” is op zijn best wanneer de humor en de spanning mooi samenvallen, en Cornish aantoont dat hij echt wel een talent is om in de gaten te houden.

Zeker omdat hij aardig wat lef toont in de opbouw van zijn verhaal. Hij schildert de jeugdige delinquenten immers niet af als onversneden booswichten, maar als slachtoffers van hun situatie (lees: opvoeding en levensomstandigheden). Een toch wel gedurfde keuze, gezien de brave voorstadshelden waar Hollywood grotendeels in grossiert. En ook tussen de aanvallen van de aliens door schuwt hij de sociale kritiek niet.

Al blijft het compacte “Attack The Block” in de eerste plaats een leuke, spannende en originele brok sf-horror. Hier en daar nog een beetje groen achter de oren, maar gemaakt met een gedrevenheid die het beste doet verhopen voor de carrière van Cornish. Jammer dat het schijfje zonder extra’s komt, want over de slimme manier waarop hij met weinig middelen dit trefzeker debuut maakte, viel vast wel interessante info bij elkaar te sprokkelen.

Alex De Rouck
Extra informatie

Extra's : geen