Annabelle : Creation

Middelmatig
Annabelle : Creation
12 jaar
09/08/2017
2016
langspeelfilm
109 minuten
horror
thriller

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (11)

Anthony LaPaglia Anthony LaPaglia →  Samuel Mullins
Alicia Vela-Bailey →  Mw. Mullins
Miranda Otto →  Esther Mullins
Stephanie Sigman →  Zuster Charlotte
Talitha Bateman →  Janice
Samara Lee →  Bee
Brad Greenquist →  Victor Palmeri
Lulu Wilson →  Linda
Mark Bramhall →  Pastoor Massey
Grace Fulton →  Carol
Philippa Coulthard →  Nancy

regisseur (1)

David F. Sandberg

producent (2)

James Wan
Peter Safran

uitvoerend producent (4)

Richard Brener
Walter Hamada
Dave Neustadter
Hans Ritter
Annabelle : Creation

Boe. Aargh. Achter haar. Aargh. Gil. Schreeuw. Verdomme. Aargh. Achter u. Dat was verschieten. Oh my God. Aargh. OMG. Seut. Wa. Aargh. Uw moeder. Een bloemlezing uit de sfeertermen die tijdens een gemiddelde vertoning van “Annabelle: Creation” als een zwerm kamikazewespen in de zaal rondzoemen. Want ja, spokenhuiver is vandaag de dag populair bij het popcornvolk, zeker als er een link is met “The Conjuring”.

Wat anno 2013 een sfeervol stand-alone griezelfestijn was, bleek naderhand de aftrap voor wat inmiddels een compleet onderbouwd “sign o’ the times”-universum blijkt te zijn. Zolang paranormale meester James Wan een oog in het zeil houdt, is er op zich geen reden om het duivelskind met het wijwater weg te gooien. Alhoewel … de twee “Annabelle”-films (niet door Wan geregisseerd) halen het op de sidder en beef-schaal toch niet van de twee “Conjurings” (wel door Wan geregisseerd). Positief is dan weer dat deze tweede “Annabelle” iets beter in haar vel zit dan de eerste.

Annabelle : Creation

Annabelle dook voor het eerst op als kastgarnituur in “The Conjuring”. De gok van New Line om de poppemie in 2014 een eigen film te geven bleek een geslaagde. En geslaagde gokken krijgen vaak een sequel omdat de kans groot is dat die opvolger ook economisch rendabel gaat zijn. Die sequel blijkt in dit geval een prequel, en vormt chronologisch de eerste film op de “Conjuring”-tijdlijn. Een tijdlijn waarop binnenkort ook “The Conjuring 3” verschijnt, samen met “The Nun” – wat dan weer een spin-off van “The Conjuring 2” is. Ook de plannen voor een afzonderlijke episode rond “The Crooked Man” zijn in een vergevorderd stadium. Kippenvel, er valt geld mee te verdienen. 

Het origineverhaal van “Annabelle” begint met een menselijke tragedie. Poppenmaker Anthony LaPaglia is gelukkig getrouwd met Miranda Otto en hebben een spreekwoordelijke schat van een dochter: Annabelle, Bee voor de intimi. Tot het noodlot toeslaat en Annabelle omkomt in een tragisch ongeval. Een sprong van twaalf jaar leert ons dat de pijn bij LaPaglia en Otto (aka het gezin Mullins) nog lang niet gesleten is. Om de eenzaamheid wat te breken, stellen ze hun woning open voor een non en zes weesmeisjes die op zoek zijn naar een opvangtehuis. Vooraleer je ‘oh oh’ achterstevoren in zestien talen kan zeggen, blijkt dat er weinig pluis is in het huis. Piepende deuren, demonische verschijningen, trippelende voetstappen en een nekdraaiende pop zorgen ervoor dat de lijven van de jonge deernes alles behalve stuipenvrij blijven. En daar heeft de geest van de overleden Mullinsdochter natuurlijk veel mee te maken.

Annabelle : Creation

Regisseur David F. Sandberg (“Lights Out”) doet ijverig zijn best om het meesterschap van Wan te evenaren. In sommige setpieces slaagt hij daar vrij glansrijk in, wat goed nieuws is voor liefhebbers van het geëlaboreerde voorspel. De opbouwchoreografie is immers vaak strakker dan het uiteindelijke boe-effect. Dus ja, Sandberg weet wel degelijk de klepel van het genre hangen. Jammer dat hij zit opgescheept met niet altijd even strak aangesnoerde plotlijnen die nogal vaak in hetzelfde rondje pirouettes draaien en daardoor teveel grossieren in variaties op hetzelfde thema. Met als gevolg dat de spanningsboog meer dan een dip vertoont en dat het brugslaande eindsalvo al bij al een lage rilfactor heeft. Of hoe het voor Wan en zijn discipelen toch niet zo eenvoudig zal zijn om de gewenning uit hun universum uit te drijven. Of om het op zijn minst een hak te zetten. En dan komt “Insdidious – Chapter 4” er ook nog aan.  

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
11-08-2017 Plaats 1 $ 35.006.404
18-08-2017 Plaats 2 $ 15.612.680
25-08-2017 Plaats 2 $ 7.681.158
01-09-2017 Plaats 2 $ 7.506.234
08-09-2017 Plaats 4 $ 4.003.115
15-09-2017 Plaats 7 $ 2.411.319

Synopsis

Annabelle - Creation vertelt het verhaal van een poppenmaker en zijn vrouw, wiens dochtertje enkele jaren geleden tragisch is omgekomen. Wanneer het plaatselijke weeshuis zijn deuren sluit, besluit het stel een non en een aantal weesmeisjes in hun huis te verwelkomen. Zij worden al snel het doelwit van de pop Annabelle, de bezeten creatie van de poppenmaker.