All Of Us

Goed
All Of Us
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
Seks
Angst
Grof taalgebruik
08/01/2020
2018
langspeelfilm
103 minuten
Drama
Komedie

Verdeler

LumièreLumière

acteur/actrice (17)

Maaike Neuville → Cathy
Tom Vermeir → Bruno
Delfine Bafort → Vicky
Gilles De Schryver → Rudi
Barbara Sarafian → Els
Wim Opbrouck → Cedric
Bruno Vanden Broecke → Philippe
Joke Devynck → Lizzy
Jan Hammenecker → Vince
Ella Leyers → Valerie
Janne Desmet → Marleen
Anne-Laure Vandeputte → Happy
Dominique Van Malder → Shitman
Janelle Vanes → Jeanne
Ona-Lisa Van Haver → Mulan
Ellis De Beule → Gillan
Kris Cuppens

regisseur (1)

Willem Wallyn

producent (1)

Willem Wallyn

director of photography (1)

Lou Berghmans

uitvoerend producent (2)

Corine Appelmans
Stéphane Quinet

scenarist (1)

Willem Wallyn

beeldmonteur (1)

Kim Vandebergh

art director (1)

Julien Van Der Stichelen

componist (1)

Dominique Pauwels
All Of Us

Vade retro, kanker. In je mand, en kom er niet meer uit. Was het maar zo eenvoudig in een wereld waarin kanker veel te alomtegenwoordig is als lijdensweg die het onvermijdelijke ‘dood ben je pas als ik je ben vergeten’-einde voorafgaat. Helaas, het is niet zo eenvoudig … net zoals het niet zo eenvoudig is om een film over kanker te maken die niet vervalt in uitgemolken platitudes en er onderbouwd in slaagt om de essentie van de pijn en het afscheid nemen waarachtig te vatten. Het kan zelfs potsierlijk worden als kanker wordt gebruikt als koersbepalend plotpunt in een film die daar eigenlijk geen behoefte aan geeft. Spoiler: zoals in Le Fidèle gebeurde bijvoorbeeld.

Regisseuse Gabriela Cowperthwaite slaagde er met The Friend wel in om de waarachtigheid te scheiden van het commerciële uitmelken, zoals de bezoekers van het voorbije Film Fest Gent konden ervaren. En ook Willem Wallyn komt soms aardig dicht in de buurt in All Of Us. Door zich microcosmosgewijs te richten op vier verschillende mensen met terminale kanker - en door daarnaast nog te focussen op de achtergrond van hun levenscoach - toont hij aan dat iedereen door de ziekte kan worden getroffen en dat iedereen er op een andere manier mee omgaat. Vier verschillende karakters, vier keer een verschillende aanpak. Pluspunt: dat werkt variatie in de hand. Minpunt: het ene karakter/verhaal heeft meer resonantie dan het andere.

All Of Us

Wallyn liep al lang rond met de idee voor een fictieproject over sterven en afscheid nemen. Oorspronkelijk wou hij het gegeven in een televisieserie gieten, uiteindelijk viel het verdict toch op een speelfilmformaat. Met op het voorplan een kwartet kankerpatiënten (Maaike Neuville, Joke Devynck, Jan Hammenecker en Bruno Vanden Broecke) die elkaar als lotgenoot leren kennen in een praatgroep die wordt geleid door Barbara Sarafian. Die doet dat vooral om zich af te zetten tegen haar ex-echtgenoot Wim Opbrouck, toevallig ook de oncoloog van de vier patiënten.

All Of Us nestelt zich netjes binnen de krijtlijnen van het melodramagenre waarin naast getreurd ook al eens mag gelachen worden. In die optiek weet de film zelden te verrassen. De geïnspireerde regie van Wallyn en de gedreven vertolkingen van de cast counteren echter netjes alle ongezonde vormen van déjà-vu die de kop dreigen op te steken.

All Of Us

Wat ook helpt om met drie sterren te mogen pronken is dat het meest centrale verhaal - dat van de huisvrouw en moeder van twee - echt wel sterk is ingekaderd. Neuville acteert ijzersterk en ziet zich omringd met de meest interessante nevenpersonages. Dat geeft Wallyn bijvoorbeeld de kans om het nakende sterven van een moeder te laten zien door de ogen van een tienjarige, die via zijn eigen fantasie magisch-realistische loutering vindt. Ook de passage met Vanden Broecke als aanstaande vader die hoopt dat hij lang genoeg leeft om zijn pasgeboren kind te kunnen zien krijgt een mooie in- en omkadering.

In de zijverhalen mist Wallyn soms wat focus, waardoor zijn film finaal schippert tussen onderscheiding en met voldoening. Maar dat zijn percentagedetails … wat uiteindelijk telt is dat All Of Us de eindstreep haalt als een menselijke en menswaardige film. En dat is mooi. En nu … wakka, terug de mand in.

Alex De Rouck

 

  • Een film uit de 'Officiële Selectie' op het Filmfestival van Gent (2019)

Synopsis

All of Us is het tragikomische verhaal van huisvrouw Cathy, die nog maar enkele maanden te leven heeft.  Ze komt terecht in een zelfhulpgroep van terminale patiënten die geleid wordt door therapeute Els, die zelf in volle midlifecrisis zit. Cathy beslist om haar familie niet in te lichten over haar toestand, maar heeft een plan. Ze wil dat haar jongere zus, na haar dood, haar rol in haar  gezin overneemt, als vrouw én als moeder.  Maar haar zus ziet dat écht niet zitten.

Zie ook: All Of Us (DVD)