All or Nothing (DVD)

Bijna zeer goed
All or Nothing (DVD)
Alle leeftijden
03/07/2003
2002
DVD
128 minuten
drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
1.85

acteur/actrice (6)

Philip Michael Thomas Philip Michael Thomas
Rachel Weisz Rachel Weisz
Ruth Sheen →  Maureen McCormick
Lesley Manville →  Penny
James Corden →  Rory
Alison Garland

regisseur (1)

Mike Leigh

producent (3)

Simon Channing Williams
Alain Sarde
Timothy Spall

Een sociale woonwijk in Londen. Phil is een slonzige man die probeert aan de bak te komen als taxi-chauffeur. Het aantal ritten die hij elke dag voor zijn rekening neemt bepaalt zijn (maand)loon. Omdat hij een langslaper is gaat hij pas laat op de dag de baan op en dat vertaalt zich in het te betalen bedrag op zijn loonbriefje. Onderweg en na het werk slurpt de man aan menige halve liters (bier), vanzelfsprekend ook al niet gratis. Penny is zijn echtgenote, zij werkt als kassierster in een 'Safeway' grootwarenhuis. Rachel is de dochter van het koppel, zij verdient de kost als poetsvrouw in een bejaardentehuis. Rory tenslotte is de zwaarlijvige zoon van Phil en Penny, hij is werkloos. De enige twee dingen die hij doet zijn eten en lang uitgestrekt in de zetel naar de televisie kijken. Op relationeel en financieel vlak gaat het niet goed met de familie in kwestie. Men heeft de meeste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Niemand is bijvoorbeeld verrast wanneer Phil met een lading hamburgerbroodjes naar huis komt die één van zijn klanten toch niet wou hebbben... In dit gezin uit de lagere sociale klasse is het de normale gang van zaken wanneer de zoon fuck off mom ! naar zijn moeder schreeuwt en de vader/man met de stoppelbaard stil voor zich uit blijft staren aan tafel en de ballen noch de ruggegraat heeft om te reageren...

Gezin 2, de buren. Ook hier zijn fuck off en shut up veel voorkomende zinnetjes in de communicatie tussen moeder Maureen en haar dochter Donna. Deze laatste kan niet met haarzelf overweg, laat staan met haar vriend Jason. Ze zijn al een tijd samen maar hebben eigenlijk niets aan elkaar en doen weinig andere dingen dan kibbelen en ruzie maken met elkaar... Wanneer Donna Jason meedeelt dat ze zwanger is, is een vernietigende scheldkanonnade zijn reactie waarbij You fucking bitch slechts één van de gebruikte termen is.

Gezin 3, Phil's collega en ook al een buur Ron en Carol, twee zuipschuiten eerste klas die een dochter hebben : Samantha. Die heeft ook al geen respect voor haar ouders en probeert het hoofd van de jongens op hol te brengen (zeker wanneer die een vaste vriendin hebben) en wil in het geval van een geboekt succes de kerel die zopas zijn vriendin liet staan, tracteren op een potje sex in de auto.

Je merkt het, dit zijn niet de gelukkige gezinnetjes waar je graag een deel van wil uitmaken maar wel de enige ingrediënten van deze sterke film All or Nothing waarin ongeluk, verdriet en miserie de ingrediënten zijn waar je twee uur lang mee mag worstelen. Opbeurend is het allemaal niet, verre van. Indien je de gemoedsgesteldheid van de gemiddelde kijker van deze Mike Leigh film zou moeten uitdrukken in graden Celsius/temperatuur, dan komt niemand boven de vriestemperatuur uit. En precies dit maakt het zo bijzonder en typerend voor deze film. De verwijten en scherpe woorden komen zo scherp over bij de kijker als bij diegene die ze naar het hoofd krijgt geslingerd in de film. Het is genant en zielig allemaal en het komt hard aan maar het is wél sterke, pakkende en bijzonder realistische cinema, een real life drama zoals je er maar zelden eentje van in de DVD-lade kunt leggen.

Wanneer Phil en Penny thuis van ideeën wisselen over hun zoon en het feit dat Phil niet bereikbaar was, zorgt dit voor een opening in de moeilijke verstandhouding die door de jaren heen tussen de twee is gegroeid. De scène die hierop volgt is zo goed en sterk gespeeld door Timothy Spall maar vooral Lesley Manville dat we niet begrijpen waarom er geen rijtje filmprijzen op het DVD-hoesje staat vermeld.

Mike Leigh zorgde destijds ook al voor enkele topcinema-momenten in Secrets and lies (Gouden Palm in Cannes en genomineerd voor een Oscar) en doet het nu opnieuw. Men probeert door middel van de extra's op de DVD de kijkers warm te maken voor nog meer Leigh door hen de trailers aan te bieden van Secrets and lies maar ook van Topsy-turvy en Career girls. En dan zijn er nog de interviews met Mike Leigh zelf en de vier personages van familie 1. Wij verlangen in elk geval nog naar meer van dat en kijken nu al uit naar de volgende Leigh-film.

Koenraad Adams

Extra informatie

Extra's

  • Filmographies
  • Original theatrical trailer
  • Interviews with cast & crew

Zie ook...