Aanrijding in Moscou

Middelmatig
Aanrijding in Moscou
30/01/2008
2007
langspeelfilm
102 minuten
komedie

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (15)

Barbara Sarafian →  Matty
Jurgen Delnaet →  Johnny
Johan Heldenbergh →  Werner
Bob De Moor →  Jacques
Sofia Ferri →  Fien
Julian Borsani →  Peter
Anemone Valcke →  Vera
Camille Friant →  Iris
Jits Van Belle →  Nicky
Lisa Buytaert →  Politievrouw Nancy
Rania Gaaloul
Pat van Beirs
Thomas Dhanens
Griet Van Damme
Robrecht Vanden Thoren

regisseur (1)

Christophe Van Rompaey

producent (1)

Jean-Claude Van Rijckeghem
Aanrijding in Moscou

Het lijkt wel alsof de Vlaamse film in de lift zit. Na Stijn Coninx, Dominique Standaert (“Hop”), Erik Van Looy (“De Zaak Alzheimer” en straks “Loft”), Jan Verheyen (“Vermist”) komt nu ook ene Christophe Van Rompaey in beeld als maker van een ‘Vlaamse Filmke’ om het eens wat oneerbiedig uit te drukken. De meeste films die door de vermelde Vlamingen zijn gemaakt hebben natuurlijk om een aantal redenen een beperkte afzetmarkt maar dat belet niet dat iets als “Aanrijding in Moscou” toch volle zalen trekt. Ver zoeken naar de redenen hiervoor hoef je niet te doen. Een aantal van de films lijken uit het leven gegrepen, schuwen (het/een Vlaams) dialect niet, hebben een (te eenvoudige) plot die Jan met de pet zonder enige moeite kan vatten en zoeken het talent voor zowat de volledige cast en crew in eigen rangen. Voor “Aanrijding in Moscou” mag je hier nog aan toevoegen dat de prent bijzonder grappig en bij momenten zelfs hilarische vormen aanneemt. Echt wel Vlaams volksvermaak dus, deze “Aanrijding in Moscou”.

Matty (Barbara Sarafian) is een 41-jarige huismoeder die in een dipje zit wat haar huwelijk betreft. Haar man Werner (Johan Heldenbergh, de leraar Godsdienst in “Ben X”)) verkeert zo’n beetje in een midlife-crisis wat zich ondermeer vertaalt in de spreekwoordelijke bok en het groene blaadje. In dit geval is het blaadje een wulpse jongedame met de naam Kale die het hoofd van deze getrouwde man op hol heeft gebracht.
Matty blijft in afwachting van de terugkeer van haar man (of de papieren die de scheiding definitief regelen) alleen achter in haar kleine appartementje in Ledeberg met hun drie kinderen. De jongste is bezeten door alles wat met vliegtuigen te maken heeft – hij wil piloot worden -, zijn iets oudere zus voorspelt ieders toekomst aan de hand van kaarten en de oudste van de drie (17 is ze) is ondertussen al aan een lief toe en… deze keer is het “serieus” zegt ze aan haar moeder.
Bij het wegrijden van de (Colruyt-)parking is het echter 'koekenbak' voor Matty. Ze knalt tegen een kanariegele trekker aan die op dat ogenblik passeert. De conversatie die hierop volgt is van die aard dat een onderlinge regeling niet tot de mogelijkheden behoort en de Politie wordt erbij geroepen. Die herkennen de vrachtwagenchauffeur onmiddellijk (!) als ‘den Johnny’ en Matty keert huiswaarts met een auto waarvan de koffier niet meer kan gesloten worden.
De vijandige reactie tussen de twee staat echter een hercontactname niet in de weg en even later belt camioneur Johnny Matty nog eens op. Het gratis willen herstellen van Matty’s koffer trekt haar over de streep en van het een komt het ander, de twee gaan een weekje later samen iets drinken in een plaatselijk café en… daar blijft het niet bij…

Aanrijding in Moscou

Een eenvoudig verhaal zoals je merkt, één die je waarschijnlijk binnen de maand al vergeten bent. Maar voor velen zal één of meerdere scènes wel herkenbaar zijn. De puberteit van tieners, het uiteenvallen van een gezin door een (dreigende) echtscheiding, de dagelijkse sleur van een 9 to 5-jobke, enz… Een heel gewoon verhaal over heel gewone mensen dus. En één die zowel komische als dramatische elementen in zich draagt. De humor is soms stukken beter dan de voorgekauwde grappen en grollen uit de doorsnee-Hollywood komedie (wat zich afspeelt na de botsing bv. maar ook wat gebeurt wanneer alle ‘actoren’ samen aan tafel plaatsnemen voor de maaltijd) wat niet belet dat het allemaal even snel kan omslaan in een dramatische wending (het ogenblik waarop Matty ingrijpt aan tafel en haar 17-jarige binnenkomt met de volgende genodigde bv.). Wij hadden een dramatisch einde verkozen boven het eerder open sluitstuk van “Aanrijding in Moscou” maar zoiets zou misschien niet dezelfde waardering gekregen hebben bij het Vlaamse publiek als de volledige film nu kreeg. Wanneer we Johnny ‘halve liters’ zien hijsen ging het wat ons betreft op vlak van scenario de goede/betere kant op (zijn biervat-moment buiten op straat deed ons ook al uitkijken naar een afloop die hierbij zou aansluiten) waarna we hoopten we op een flinke (scenario-)dreun om de film mee af te sluiten maar zoiets vergt natuurlijk iets meer moed van de scenaristen (maar betekent ook meer risico, bekeken vanuit hun standpunt).

Aanrijding in Moscou

Het in 20 dagen (!) gedraaide “Aanrijding in Moscou” lijkt een puur Oostvlaamse aangelegenheid. Het volledige verhaal speelt zich niet alleen af in Gent/Ledeberg, zowel regisseur Christophe Van Rompaey als scenarist/producent Jean-Claude van Ryckeghem zijn van het Gentse of zelfs uit die buurt afkomstig. Van Ryckeghem bewees vroeger al zijn kunnen (op vlak van scenarist) met “Kruistocht in Spijkerbroek” en ook Christophe Van Rompaey had al flink wat ervaring toen hij zijn langspeelfilmregiedebuut maakte met dit “Aanrijding in Moscou”. Zo was hij voor Jan Verheyen’s “Team Spirit” al 1e regieassistent terwijl hij hierna zelf de regie van de 6 afleveringen durende serie voor zijn rekening nam. Verrassend is het dus zeker niet dat hij studeerde aan (de filmafdeling van) het RITS in Brussel en zes jaar geleden al eens zijn eigen kortfilm “Oh my God” schreef én regisseerde. Het wordt voor hem allicht geen makkelijke keuze wanneer zich een volgend filmproject aanbiedt. “Aanrijding in Moscou” staat voor Waterzooi, lekko-lekko’s, bloedworst, zotte wijven, Johnny camione l’amoroso, ti amo, onnozelaars, lekstokken, koeketienes, patatjes, portretten met houtskool, toezen, Mona Lisa, bloedzuigers, mijnheer Jacques, Dingske en ga zo maar door… En weet je wat ? ’t Is nog goed ook.

Koenraad Adams

Synopsis

Matty is huismoeder. Johnny is truckchauffeur. Zij is 41. Hij is 29. Ze rijden tegen elkaar aan op een parkeerterrein van een supermarkt en hebben een vlammende ruzie over wie nu eigenlijk in de fout is. Meteen het begin voor een romantisch verhaal vol drama en humor.