1917

Zeer goed
1917
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
Angst
Grof taalgebruik
08/01/2020
2019
langspeelfilm
119 minuten
thriller
oorlog

verdeler

WW Entertainment WW Entertainment

acteur/actrice (27)

Colin Firth Colin Firth → Generaal Erinmore
George Mackay → Lance Corporaal Schofield
Dean-Charles Chapman → Lance Corporal Blake
Mark Strong → Kapitein Smith
Andrew Scott → Luitenant Leslie
Richard Madden → Luitenant Joseph Blake
Claire Duburcq → Lauri
Benedict Cumberbatch → Kolonel Mackenzie
Daniel Mays → Sergeant Sanders
Adrian Scarborough → Majoor Parker
Jamie Parker → Luitenant Richards
Nabhaan Rizwan → Sepoy Jondalar
Pip Carter → Luitenant Gordon
Andy Appolo → Sergeant Miller
Paul Tinto → NCO Baker
Josef Davies → Soldaat Stokes
Billy Postlethwaite → NCO Harvey
Gabriel Akuwudike → Soldaat Buchanan
Andrew Scott → Luitenant Leslie
Spike Leighton → Soldaat Kilgour
Robert Maaser → Duitse Piloot
Gerran Howell → Soldaat Parry
Adam Hugill → Soldaat Atkins
Richard McCabe → Kolonel Collins
Benjamin Adams → Sergeant Harrop
Anson Boon → Soldaat Cooke
Kenny Fullwood → Soldaat Rossi

regisseur (1)

Sam Mendes

producent (5)

Sam Mendes
Pippa Harris
Jayne-Ann Tenggren
Callum McDougall
Brian Oliver

director of photography (1)

Roger Deakins

uitvoerend producent (3)

Jeb Brody
Oleg Petrov
Ignacio Salazar-Simpson

scenarist (2)

Sam Mendes
Krysty Wilson-Caims

beeldmonteur (1)

Lee Smith

productieontwerper (1)

Dennis Gassner

kostuumontwerper (2)

Jacqueline Durran
David Crossman

componist (1)

Thomas Newman
1917

Grootschalige oorlogsfilms zijn momenteel zo schaars in het bioslandschap dat het extra opvalt wanneer er nog eens eentje als een rijpe obus uit de lucht valt. Het helpt natuurlijk wel dat het vaak om een passieproject gaat van een gerenommeerd cineast. En dan durven grote filmprijzen en extra media-aandacht al eens mee om de hoek loeren. Twee jaar terug was Christopher Nolans ‘ter land, ter zee en in de lucht’-kijk op de slag in Dunkirk een internationaal prijsbeest, deze keer is het Sam Mendes die met alle lof aan de haal mag gaan. Terecht, want de gruwel van de Eerste Wereldoorlog wordt hier cinematografisch sterk uit de doeken gedaan zonder enige vorm van misplaatst patriottisme. Met als voornaamste trekhaak: de illusie creëren dat de hele film eigenlijk een lang ononderbroken shot is.

Mendes groef in de eigen familiegeschiedenis als startpunt voor 1917, meer bepaald in de memoires van zijn grootvader Alfred. Die was in 1917 een twintigjarige soldaat in het Britse leger en ‘s mans herinneringen etsten zich vast in de psyche van kleinzoon Sam. Die herinneringen filmisch uitwerken is uiteraard een logische stap voor een filmmaker.

1917

Toch is 1917 geen warefeitenfilm in de pure zin van het woord: de personages - hoofdpersonages inclusief - zijn volledig fictief. Is niet fictief: het feit dat een jonge soldaat vliegensvlug een brief met een belangrijke boodschap die duizenden levens kan redden door oorlogsgebied naar een Brits regiment moet brengen en daarvoor zijn lijf en leden moet riskeren tussen verborgen bommen, rottende lijken, hongerige ratten en op de loer liggende sluipschutters door. De jonge soldaat in kwestie was uiteraard Mendes’ grootvader die zich als vrijwilliger had opgegeven voor de missie en zijn dapperheid naderhand beloond zag met een medaille voor vertoonde moed.

Rond dat gegeven weeft Mendes met choreographer of photography Roger Deakins een visueel exuberante filmparel. Choreograaf, jawel. Heel wat travellings langs en in de loopgraven lijken meer op een filmische dans dan op zomaar een mooi ingekaderde actiereconstructie. Het knappe is dat de one take aanpak nergens overdreven arty farty overkomt. Wat beide heren laten zien helpt wel degelijk om intens(er) mee te leven met het frontleven en de doodsangst van beide protagonisten. Al blijft het kritische style over substance spook niet volledig buiten schot. De filmische excellentie zorgt er ironisch genoeg voor dat het verhaal bij tijd en wijlen iets te klinisch dreigt over te komen. Al kan je Mendes op die manier wel niet van vals sentiment beschuldigen. In die optiek is het frappant dat het moment dat Mendes even de emotiekaart trekt - een ontmoeting met een vrouw en een baby - een van de mindere scènes in het geheel is. Ook op het eind hengelt Mendes voluit naar de oorlogszakdoek, maar gezien het catharsiskarakter van het slotakkoord lijkt dit de logica zelve.

1917

1917 verdient zijn pluimen in de eerste plaats voor regiematig meesterschap, maar laat ook de liefhebbers van een sterk verhaal niet in de steek. De potente voetvolkvertolkingen van George MacKay en Dean-Charles Chapman als beide boodschappers en mooi uitgespeelde veredelde cameo’s van Colin Firth, Mark Strong, Andrew Scott en Benedict Cumberbatch zorgen ervoor dat generaal Mendes’ visie om de waanzin van de (eerste wereld)oorlog in forse adrenalinestoten te kaderen, treffend tot loopgraafleven komt. Missie geslaagd.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
10-01-2020 Plaats 1 $ 37.000.200
17-01-2020 Plaats 2 $ 21.984.200
24-01-2020 Plaats 2 $ 15.916.580
31-01-2020 Plaats 2 $ 9.497.235
07-02-2020 Plaats 3 $ 9.236.350
14-02-2020 Plaats 6 $ 8.085.155
21-02-2020 Plaats 7 $ 4.216.890
28-02-2020 Plaats 8 $ 2.710.080

Synopsis

Op het hoogtepunt van de Eerste Wereldoorlog krijgen twee jonge Britse soldaten Schofield en Blake een op het eerste zicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake zijn eigen broer.