Wereldpremière Layla M op Filmfestival Toronto

Wereldpremière Layla M op Filmfestival Toronto
14/08/2016

LAYLA M., de nieuwe film van Mijke de Jong zal in wereldpremière gaan tijdens het Toronto International Film Festival (TIFF) dat van 8 tot 18 september 2016 plaatsvindt. De film is geselecteerd voor het prestigieuze onderdeel Platform. De film is in België vanaf 23 november te zien in de bioscopen.

 

LAYLA M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren en getogen Layla (Nora El Koussour), die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Ze voelt zich Nederlands, maar ook Marokkaans en in haar zoektocht naar identiteit vindt ze steeds minder aansluiting bij haar familie en vrienden. Ondanks dat zij uit een warm gezin komt en goed presteert op de middelbare school, voelt zij zich onbegrepen en gefrustreerd. Terwijl haar frustraties toenemen, groeit haar Islamitische geloofsovertuiging. Zij sluit zich aan bij een groep jonge Moslims die strijden voor acceptatie en het uitoefenen van hun geloof. Wanneer ze de charismatische Abdel (Ilias Addab) ontmoet, kiest ze ervoor zijn pad te volgen. Ze trouwt met hem en reist met hem af naar het Midden-Oosten, waar al snel blijkt dat niets is wat ze ervan had verwacht.

 

LAYLA M. is inmiddels de negende speelfilm van Mijke de Jong. Het scenario is geschreven door Jan Eilander, in samenwerking met Mijke de Jong. Bekende films van de regisseur zijn o.a. Brozer (2014), Joy (2010), Het zusje van Katia (2008) en Bluebird (2004).

 

De film is een productie van Topkapi Films in coproductie met NTR, Menuet (België, bekend van o.a. Belgica en The Broken Circle Breakdown), Chromosom (Duitsland, bekend van o.a. Oh Boy) en Schiwago Film (Duitsland).

Het Platform-programma is gewijd aan gedurfde en unieke films van spraakmakende filmmakers. De internationale jury kent uit de 12 geselecteerde films een prijs voor de beste film toe. Daarnaast dingt LAYLA M. mee naar de jaarlijkse “Grolsch People’s Choice Award”.

 

Deze film kwam tot stand met steun van Het Nederlands Filmfonds en een bijdrage uit de Netherlands Production Incentive van het Nederlands Filmfonds, CoBO, Eurimages, het Vlaams Audiovisueel Fonds en de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid, Screen Flanders, Casa Kafka Pictures, Medienboard Berlin-Brandenburg, FFA German Federal Film Board, the Royal Film Commission Jordan en het Creative MEDIA Programme of the European Union.

LAYLA M. wordt in de Benelux uitgebracht door distributeur Cinemien.