Van Fassbinder tot Van Looy

Van Fassbinder tot Van Looy
06/10/2014

Film Fest Gent is aan zijn eenenveertigste editie toe. En ja, daar hoort applaus bij. Maar liefst honderdenzeven films – verdeeld over verschillende secties – en een heleboel omkaderende activiteiten kleuren de komende weken het fijne cinefiele leven. Een mooie evolutie als je het vergelijkt met het allereerste Gentse filmfestival, dat door pioniers Ben Ter Elst en Dirk Demeyer boven de doopvont werd gehouden als ‘het Gentse Filmgebeuren’. In 1974 was dat, en tijdens die geschiedschrijvende première-editie werden op vijf dagen tijd – tussen 25 en 30 januari om precies te zijn -zeventien films vertoond in de voormalige Cinema Select, en daar was zelfs een wereldpremière bij (Jodorowsky’s “Fado Y Lis”). De eer om het festival te openen was toen weggelegd voor Rainer Werner Fassbinders “Der Händler Der Vier Jahrgezeiten”.

Dit jaar mag Erik Van Looy het festival openen met “The Loft”, de lang uitgestelde Amerikaanse remake van zijn monstersucces uit 2008. Een film die eindelijk van de plank mag en in januari volgend jaar ook in Amerika in de zalen zal lopen. Het startschot voor wat twee mooie filmweken beloven te worden. Alle films opnoemen is uiteraard onbegonnen werk. Op www.filmfestival.be en in de handige festivalbrochure vindt u alvast het volledige overzicht, inclusief vertoningsuren. We gidsen u alvast even summier door de verschillende secties en evenementen.

De internationale jury – voorgezeten door auteur Bret Easton Ellis – kiest dit jaar de beste film uit de officiële competitie die uit 14 films bestaat, waarvan drie Belgisch zijn. In totaal worden tijdens het festival trouwens tien Belgische films in première vertoond. Ook de Franse cinema is sterk vertegenwoordigd: in de sectie “Cinéma Français” passeren twaalf films de revue. Naar goede gewoonte loodst Roel Van Bambost in zijn “Plus Parcours” een rijper publiek door een uitgelezen selectie topfilms, de jongeren vinden hun gading in “Explore Zone”, de holebigemeenschap in “LGBT”, de liefhebbers van experimentele cinema in “On The Edge” en thriller- en horrorfans in “Fear Fest”. Voeg daar nog een schare documentaires en eenmalige vertoningen van klassiekers – van Chaplin over Bunuel tot Attenborough – aan toe, en het mag duidelijk zijn dat een beetje cinefiel maar best ettelijke keren een bezoekje brengt aan Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, KASKcinema of De Vooruit.

Bij de evenementen is het vooral uitkijken naar de World Soundtrack Awards op 25 oktober (met als speciale gast Steven Soderberg-huiscomponist Cliff Martinez), een Rota/Fellini-concert dat in goede banen wordt geleid door het Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé, een optreden van eightiesiconen Spandau Ballet (naar aanleiding van de documentaire “Soul Boys Of The Western World”) en een vertoning van Dario Argento’s meesterwerk “Suspiria” uit 1976 waarbij de soundtrack live wordt gespeeld door de groep Goblin. De inmiddels traditionele filmexpo in het Caemersklooster is dit jaar gewijd aan het oeuvre van Federico Fellini, en loopt ook buiten het filmfestival verder tot in januari 2015.

We zeiden het al: teveel om op te noemen, en deze opsomming is alles behalve volledig. Vast staat dat ook Filmfreak dit jaar opnieuw van de partij is en van plan is om zoveel mogelijk films te keuren. Wie ons verdict wil lezen bezoekt vanaf 14 oktober best regelmatig de site en onze Facebookpagina. We zijn alvast klaar voor twee weken filmfeest!