Sahim Omar Kalifa wint 'Beste Regie' en 'Publieksprijs met Zagros in het Franse Arras

Sahim Omar Kalifa wint 'Beste Regie' en 'Publieksprijs met Zagros in het Franse Arras
13/11/2017

Sahim Omar Kalifa viel gisterenavond in Frankrijk met zijn jongste speelfilm Zagros tot tweemaal toe in de prijzen. Hij won de Atlas d'argent voor Beste Regie tijdens de 18e editie van het Internationaal Filmfestival van Arras (3 - 12 november). De Internationale Jury vond het debuut zeer aangrijpend en indrukwekkend. De film werd ook door het publiek als favoriet gekozen en sleepte de publieksprijs in de wacht.

Deze prijs is nogmaals een pluim op de hoed van Sahim Omar Kalifa nadat hij de Grand Prix op het afgelopen Film Fest Gent won. De regisseur was samen met scenarist/producent Jean-Claude van Rijckeghem en hoofdactrice Halima Ilter aanwezig om de prijzen in ontvangst te nemen. Zagros werd in het Franse Arras vertoond in de Europese Hoofdcompetitie van het festival, een selectie van negen Europese langspeelfilms. Aan het winnen van de Atlas d’argent is ook een geldprijs van € 5000 verbonden, bedoeld als ruggensteuntje voor de Europese regisseur die de prijs opstrijkt. De publieksprijs leverde ook € 5000 op voor de Franse distributeur van de film. 

Havin, de jonge vrouw van de Koerdische herder Zagros, wordt beschuldigd van overspel. Ze vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft. 

Cinéart brengt Zagros vanaf 15 november in de Belgische bioscopen. Feyyaz Duman speelt de titelrol. Andere rollen zijn weggelegd voor Halima Ilter, Daria Hachem Mohamed Gulli, Brader Musiki, Suat Üsta, Elvan Köçer en Maaike Neuville. Het scenario werd geschreven door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem. Ruben Impens stond achter de camera. De montage gebeurde door Dorith Vinken, en Rutger Reinders componeerde de muziek.

Zagros is een productie van Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem voor productiehuis A Private View in coproductie met het Nederlandse productiehuis Viking Film en het Waalse Man's Films Productions. Het project kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz en werd bijkomend ondersteund door het economisch Fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams Minister van Economie Philippe Muyters en Minister van Cultuur Sven Gatz. Met ook de steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Eurimages, het Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie, Casa Kafka Pictures, de Tax Shelter van de Belgische Overheid, het STAP programma van Telenet, en Canvas.