Rode loper wordt bloemenveld voor 'Close' op openingsavond 49ste Film Fest Gent

Rode loper wordt bloemenveld voor 'Close' op openingsavond 49ste Film Fest Gent
12/10/2022

Film Fest Gent keert voor de 49ste editie (11-22 oktober 2022) terug naar de essentie: film als drijvende kracht voor tien dagen ontmoeten en samen beleven. De openingsavond bood meteen een louterende gedeelde filmervaring dankzij de ontroerende, delicate openingsfilm Close van Lukas Dhont. Het was de tweede keer in zijn carrière dat de Gentse filmmaker het festival mocht openen. Voor de gelegenheid werd de druk bijgewoonde rode loper omgetoverd in een fleurig bloemenveld.

De komende tien dagen worden 118 langspeelfilms, 40 kortfilms en 3 televisieseries vertoond op het grote doek. Zoals steeds op Film Fest Gent is er ook heel wat muzikaals te beleven. Van de dromerige Videodroom-concerten, over het Korean Composers concert tot de jaarlijkse afsluiter: de World Soundtrack Awards, de internationale filmmuziekprijzen, op zaterdag 22 oktober.

Met Close koos Film Fest Gent niet alleen voor een openingsfilm van Belgische makelij, maar bovendien voor een regisseur die zelfs op zijn nog jeugdige leeftijd al een rijke geschiedenis heeft met het festival. Lukas Dhonts kortfilms vielen er al in de prijzen en zijn langspeeldebuut, het veelgeprezen Girl, werd geselecteerd als openingsfilm van het festival in 2018. Met een eigen, sterke beeldtaal, ondersteund door een doeltreffende score van Valentin Hadjadj slaagt Dhont erin levensechte personages neer te zetten, gespeeld door een jonge beloftevolle cast. Onder meer regisseur Lukas Dhont, scenarist Angelo Tijssens, hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele en acteurs Émilie Dequenne, Kevin Janssens, Marc Weiss, Léon Bataille, Igor Van Dessel, Robin Keyaert en Serine Ayari tekenden present op de openingsavond.

Internationale gasten
De komende dagen zullen nog heel wat nationale en internationale gasten de rode loper van Film Fest Gent bestijgen, onder wie de regisseurs Céline Sciamma, Albert Serra, Cristian Mungiu, Mia Hansen-Løve, David Lowery, Flo Van Deuren, Kato De Boeck, Léonor Serraille en Ruben Desiere. Enkelen onder hen gaan een diepgaand gesprek aan over hun werkproces tijdens verschillende Director's Talks of de Creative Partnership-talks in Kinepolis of tijdens de Talkies in het Film Fest Café.

Veerkracht
Voor de solidariteitsactie werkt Film Fest Gent dit jaar samen met het OverKop-huis in Gent, een plek waar jongeren terechtkunnen voor een luisterend oor of professionele psychologische hulp. Film Fest Gent brengt ook een aantal films samen onder de noemer ‘Veerkracht’, van de mokerslag How to Save a Dead Friend tot het übercynische Sick of Myself.

In competitie
Film Fest Gent kondigde vorige week al aan een extra film te hebben toegevoegd aan de officiële competitie: Luca Guadagnino’s reünie met Timothée Chalamet, Bones and All. Mia Hansen-Løve komt Un beau matin, haar uit het leven gegrepen film over een jonge weduwe (Léa Seydoux) die een jeugdvriend terugziet en er een verhouding mee begint, ook persoonlijk voorstellen tijdens het festival. Het heerlijk ironische en surrealistische Blind Willow, Sleeping Woman van Pierre Földes is een animatiefilm geïnspireerd op het werk van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Niet alleen de oorlog in Oekraïne maar ook het neerhalen van vlucht MH17 komt aan bod in Klondike van Maryna Er Gorbach, die intussen aangeduid is als Oekraïense Oscarinzending. De filmmaker schetst een uitstekend beeld van toestanden en menselijke relaties in de inmiddels zelfverklaarde Donetskrepubliek. Tot de meer “uitdagende” competitiefilms behoren Pacifiction van Albert Serra en Trenque Lauquen van Laura Citarella, waarin twee vrienden op zoek gaan naar de verdwenen Laura. De intrigerende zoektocht valt uiteen in twee delen die op het festival na elkaar worden vertoond. De Chinese misdaadthriller en film noir Are You Lonesome Tonight, over de dader van een vluchtmisdrijf die de gevolgen bijeenpuzzelt van zijn afspraak met het noodlot, is een beloftevol debuut met bedwelmende cinematografie over schuld en boete en ruis op het geheugen.
De Zweedse politieke thriller Boy From Heaven, over een eerbiedwaardig islamitisch instituut in Caïro waar een jonge student met een vingerknip zijn onschuld verliest, is de derde Oscarinzending in deze competitie. Op het puntje van je stoel zit je ook bij To The North, een beklemmende thriller over verstekelingen die in de Verenigde Staten de hemel hopen te vinden, maar onderweg in de hel belanden. Regisseur Valentina Maurel viel met haar langspeeldebuut, de koortsige Belgische coproductie Tengo sueños eléctricos al uitgebreid in de prijzen op het filmfestival van Locarno. Frankrijk selecteerde Saint Omer van Léonor Serraille, die overigens ook aanwezig zal zijn op het festival, als Oscarinzending en Zwitserland stuurt Drii Winter van Mihai Mincan, wat het totaal in deze competitie op vijf brengt. Marie Kreutzer verlost Elisabeth in Beieren letterlijk en figuurlijk van haar historische keurslijf in Corsage, dat het beklemmende leven van de Oostenrijkse keizerin toont. De films in onze Officiële competitie dingen mee naar de Grand Prix voor Beste Film en naar de Georges Delerue Award voor Beste Muziek / Sound Design, die worden uitgereikt op 21 oktober, voor de vertoning van de slotfilm She Said.

Joseph Plateau Honorary Award
Tijdens het 49ste Film Fest Gent worden twee Joseph Plateau Honorary Awards uitgereikt. Op woensdag 12 oktober valt de eer te beurt aan de Franse regisseur Céline Sciamma, die in 2019 harten in vuur en vlam zette met het weelderige kostuumdrama Portrait de la jeune fille en feu. Naar aanleiding van haar Director’s Talk met Lukas Dhont, wordt op FFG2022 haar recentste film, Petite maman, vertoond. Ook de Belgische filmmaker Raoul Servais, wiens nieuwste film Der Lange Kerl én een selectie uit zijn vorige meesterwerken (Atraksion, Chromophobia, De valse noot en Sirène) worden vertoond tijdens de 49ste editie, ontvangt een Joseph Plateau Honorary Award voor zijn oeuvre op zaterdag 15 oktober.

22ste World Soundtrack Awards
Film Fest Gent brengt de crème de la crème van de internationale filmmuziekscene opnieuw samen in Gent voor de 22ste World Soundtrack Awards. Het festival is verheugd om Mark Isham als eregast te verwelkomen. Brussels Philharmonic, onder leiding van Maestro Dirk Brossé, speelt tijdens de uitreiking van de filmmuziekprijzen een selectie uit de oeuvres van Mark Isham, Bruno Coulais (winnaar van de Lifetime Achievement Award) en van Nainita Desai (winnaar van de Discovery of the Year Award 2021). Mark Isham zal zelf performen op trompet en bovendien wordt zijn muziek voor Judas and the Black Messiah en The Unbearable Weight of Massive Talent in wereldpremière opgevoerd.