Record aantal filmbezoekers bij kunstencentrum BUDA

Record aantal filmbezoekers bij kunstencentrum BUDA
09/01/2018

Kunstencentrum BUDA klokt 2017 af met 45.515 filmbezoekers. Dat is een stijging van 8% t.o.v. vorig jaar (42.203 bezoekers in 2016) en zelfs met 30% in de voorbije vijf jaar (of 35.146 bezoekers in 2012). De topfilms van 2017 waren LaLaLand in januari, Jackie, Moonlight en Lion in februari, Dunkirk in juli, Cargo in september en Le Fidèle in oktober.

Kunstencentrum BUDA is - naast de grootste werkplek voor kunstenaars in Vlaanderen en festivalorganisator - een arthouse cinema in het centrum van Kortrijk, centraal gelegen op het Buda-eiland, en toont 54 filmvertoningen per week voor een breed publiek. Voor het eerst sinds de oprichting in 2006 overschrijdt het kunstencentrum de kaap van 45.000 filmbezoekers.

De publieksstijging wordt o.a. toegeschreven aan de stijging van het aantal filmtitels en éénmalige vertoningen. Omdat er steeds meer films gemaakt en gereleaset worden, breidt ook BUDA’s aanbod uit, dat voornamelijk bestaat uit Europese films en diverse filmspecials. Kunstencentrum BUDA organiseert bovendien meer randevenementen bij diverse films, zoals Q&A’s met regisseurs, acteurs en filmmakers na de film.

Er was tevens een opmerkelijke publieksstijging voor de kinder- en jeugdfilms tijdens WinterWonderland in de kerstvakantie, van 279 bezoekers in 2016 naar 462 in 2017 (een stijging van 66%). Steeds meer filmliefhebbers vinden hun weg naar filmspecials als Classics Restored, met maandelijkse, gerestaureerde filmklassiekers. Ook de vooravondvertoningen om 18u op woensdag, donderdag en vrijdag kennen een lichte stijging: van 1523 bezoekers in 2016 naar 2166 bezoekers in 2017, een stijging van 42%.

Daarnaast blijft BUDA nieuwe vertoningsformats ontwikkelen, zoals het eerste, succesvolle Silvester Night van afgelopen oudjaar. Maar liefst 226 filmliefhebbers kwamen met ons het jaar uitzwaaien op 31 december, met familiefilms in de namiddag en exclusieve avant-premières in de (voor-)avond. Een filmspecial die – op vraag - volgend jaareinde zeker herhaald en verder ontwikkeld wordt.

Vooruitblik

Het internationale blad Variety zette het regisseursduo Adil El Arbi en Bilal Fallah in de top 10 van regisseurs die in 2018 zullen doorbreken !  Hun nieuwste prent Patser komt op 24 januari in de Belgische zalen én het duo komt de film zelf in Budascoop voorstellen op vrijdag 26 januari, met Q&A na de film van 18u en een inleiding voor de film van 20u15. Patser vertelt het verhaal van vier vrienden op ‘t Kiel in Antwerpen die ervan dromen om te leven als echte patsers. Snel rijk worden en leven zoals in een videoclip of zoals Tony Montana in Scarface. De hoofdrollen worden gespeeld door Matteo Simoni, Nora Gharib, Junes Lazaar en Saïd Boumazoughe. Maar ook Dimitri Vegas & Like Mike, Ali B., Axel Daeseleire, Jeroen Perceval, … passeren de revue.

In de krokusvakantie kunnen kinderen in Kortrijk en omstreken proeven van theater, dans, muziek én film tijdens het kinderkunstenfestival Spinrag (georganiseerd door Schouwburg Kortrijk). Kunstencentrum BUDA organiseert er – in samenwerking met JEF - het jeugdfilmfestival met dagelijks twee films om 10u30 (nieuw!) en om 14u30. Ook hier kunnen de kinderen in en rond de cinéMammoet spelen en knutselen. Er worden ook andere interactieve installaties voorzien, gemaakt door studenten van Devine Howest

Foto : ©Jonas Verbeke