Please Release Me trakteert: Atlantis

Please Release Me trakteert: Atlantis
25/02/2021

Atlantis: een monumentale fotografische prestatie

Het is 2025 in Oost-Oekraïne. De oorlog tussen het Oekraïense regeringsleger en de door Rusland gesteunde separatisten, die daar sinds 2014 woedde, is net afgelopen. Ex-militair Sergiy (Rymaruk) en Katya (Bileka) ontmoeten elkaar in een kaal, grauw landschap dat is verwoest door oorlog en uitbuiting. Regisseur Vasyanovych gebruikt aarde, water, vuur, staal en veel zwaar materieel als bouwstenen voor een wonderschone, postapocalyptische film. Please Release Me trakteert je op een gratis vertoning van deze onverdiend onverdeelde film.

2025. Een platgebombardeerd Oost-Oekraïne is een steenvlakte geworden, onleefbaar. Water wordt aangehaald met vrachtwagens. Er wordt een muur gebouwd op de grens. We bevinden ons een jaar na de afloop van de oorlog. Voormalig soldaat Sergej leeft geïsoleerd van de rest van de gemeenschap in een verlaten gebouw. Sergej heeft het moeilijk om zich aan te passen aan de nieuwe naoorlogse realiteit en blijft vasthouden aan een rigoureus militaristisch bestaan. Hij probeert zijn oorlogstrauma’s te verwerken, maar tegenslag blijft hem achtervolgen. Wanneer Sergej twee vrijwilligers van de Zwarte Tulp-missie ontmoet, die zich inzetten om de lichamen van gevallen soldaten te bergen, biedt hij zijn diensten aan. Terwijl hij het verleden opnieuw opgraaft, lijkt een toekomst ondenkbaar. Totdat hij archeologe Katia ontmoet en hoop in hun barre realiteit toch mogelijk lijkt.

Filmmaker Valentin Vasjanovitsj brengt met Atlantis een visueel hoogstandje en visionair scifi drama over de problematiek van naoorlogs herstel. Vasjanovitsj' achtergrond als director of photography is voelbaar. Atlantis bestaat uit lange, statische en symmetrische breedbeeldcomposities van harde vista’s en afgeleefde interieurs. De beelden bezitten een donkere, doodse schoonheid vol brandend vuur, ijzige modder en grimmige sneeuwlandschappen. De personages leven op automatische piloot, want dood is in hun omgeving banaal geworden. Niet alleen de psychologische gevolgen voor Sergej en Katia, maar ook de economische degradatie voor de regio Donbass, dat is veranderd in een onbewoonbare woestijn van Tsjernobyl-achtige proporties, worden pijnlijk duidelijk. Atlantis laat daarmee een urgent en schrijnend portret zien van een Oekraïne dat zo veel verloren heeft van hetgeen waarvoor het vocht. Maar Atlantis toont ook de onbreekbare wil om te overleven en wat die wil kan bereiken. In het midden van een desolaat en bar landschap blijft er plaats voor hoop, en zelfs liefde.

Atlantis wordt gratis online aangeboden door het Please Release Me-initiatief. Bekijk de film van 22 tot 26 maart 2021 op www.pleasereleaseme.be.

Van de duizenden langspelers die jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage uiteindelijk in de (Belgische) zalen. De redenen zijn divers: het geld voor een wereldwijde distributie was niet voorzien, de film wordt te weinig commercieel ingeschat, een deal met een distributeur loopt dan toch spaak, de kosten voor ondertiteling worden te hoog ingeschat...

De programmatoren van zes filmhuizen in vijf provincies en Brussel - KASKcinema (Gent), Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), De Cinema (Antwerpen), Cinema ZED (Leuven), The Roxy Theatre (Koersel) en CINEMA RITCS (Brussel) - zien op festivals in binnen- en buitenland vaak steengoede films, die maar niet in België uitkomen. Erg jammer, want zo blijven veel schatten begraven voor het grote publiek.

In 2016 besloten wij de krachten te bundelen en samen een nieuw initiatief op poten te zetten. Onder de naam Please Release Me verzamelen we steengoede films die geen officiële Belgische cinemarelease kregen, en geven we ze het scherm dat ze verdienen. Een nieuwe titel per maand, van september tot mei. Please Release Me wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds en Knack.