Please Release Me trakteert

Please Release Me trakteert
17/11/2020

Mark Jenkins bijzondere meesterwerk Bait komt nu eindelijk toch jullie richting uit.

De woest originele en ambachtelijk vervaardigde film Bait van regisseur Mark Jenkin was afgelopen jaar een indie-hit in het Verenigd Koninkrijk. De film werd geselecteerd voor de reeks Please Release Me maar door Covid-19 werd de projectie zowel in maart als in november geschrapt. De organisatoren van Please Release Me (KASKcinema, kunstencentrum BUDA, De Cinema, Cinema ZED, The Roxy Theatre en CINEMA RITCS) willen dat de film gezien wordt en trakteren op een gratis vertoning bij je thuis.

Nadat tourists go home!-bordjes in metropolen als Berlijn en Barcelona te zien waren, duiken ze volgens Mark Jenkins korrelige zwart-witdrama nu ook op in kleine vissersstadjes in Zuidwest-Engeland. In deze analoog gefilmde en gemonteerde film kijken twee broers met lede ogen toe hoe hun ouderlijke huis in een pittoreske Airbnb verandert, Londense yups met hun Land Rovers alle parkeerplaatsen inpalmen en hoe ze zelfs hun plek aan de toog van hun lokale stamcafé verliezen aan dronken toeristen op kroegentocht.

De Britse indie-regisseur toont de groeiende agitatie van de twee zeebonken in een tactiele, expressionistische stijl die meer bij oude b-horror past dan bij een film over een picturale havenstad. Jenkin wil met zijn excentrieke drama dan ook geen extra toeristen naar Cornwall en omstreken lokken, maar avontuurlijke toeschouwers verleiden om zich aan zijn hypnotiserend experiment over te geven.

Jenkin draaide deze film over het vissersleven in het zuidelijke Cornwall op 16mm met een opwind Bolex. Hierdoor is het geluid apart opgenomen en gedubd. Dit alles geeft de film een prachtig klassieke feel van de jaren 40 ‘slice of life’ cinema. Maar de film raakt wel degelijk moderne thema’s aan zoals gentrificatie en verlies van identiteit in een steeds meer homogene wereld.

Bait zou de Please Release Me* film van maart en november worden, maar de huidige situatie schudt heel wat plannen door elkaar. Om de toeschouwers deze unieke film niet te onthouden, wordt Bait van 23 tot 29 november gratis online aangeboden.

Please Release Me
Van de duizenden langspelers die jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage in de (Belgische) zalen terecht. De redenen zijn divers: het geld voor een wereldwijde distributie was niet voorzien, de film wordt te weinig commercieel ingeschat, een deal met een distributeur loopt dan toch spaak, de kosten voor ondertiteling worden te hoog ingeschat...

De programmatoren van zes filmhuizen in vijf provincies en Brussel - KASKcinema (Gent), kunstencentrum BUDA (Kortrijk), De Cinema (Antwerpen), Cinema ZED (Leuven), The Roxy Theatre (Koersel) en CINEMA RITCS (Brussel) - zien op festivals in binnen- en buitenland vaak steengoede films, die maar niet in België uitkomen. Erg jammer, want zo blijven veel schatten begraven voor het grote publiek.

In 2016 besloten ze de krachten te bundelen en samen een nieuw initiatief op poten te zetten. Onder de naam Please Release Me verzamelen ze steengoede films die geen officiële Belgische cinemarelease kregen en geven ze het scherm dat ze verdienen. Een nieuwe titel per maand, van september tot mei.
Please Release Me wordt ondersteund door het Vlaamse Audiovisueel Fonds en Knack.

Ons aangepast online programma:
November
Bait
Mark Jenkin - VK 2019, 1u29
Niet ondertiteld
Met: Edward Rowe, Mary Woodvine, Simon Shepherd, e.a.
Gratis online van 23 tot en met 27 november op https://vimeo.com/478952807 (Met wachtwoord: 8ait@PRM)
https://www.facebook.com/events/843123169792102

December
Final Cut, Ladies and Gentlemen (Hölgyeim és uraim)
György Pálfi - HU 2012, 1u24
Engels ondertiteld
Met: Isabelle Adjani, Julie Andrews, Agustín Almodóvar, e.a.
Een eenvoudig maar tijdloos liefdesverhaal tussen een man en een vrouw, verteld aan de hand van scènes uit honderden andere films die aan elkaar gemonteerd werden tot deze Final Cut. Info naar de link: www.pleasereleaseme.be

Januari
Fellini degli spiriti
Selma Dell'Olio – BE/IT/FR 2020, 1u40
Engels ondertiteld
Documentaire
Info naar de link: www.pleasereleaseme.be

Wordt verwacht in het voorjaar: First Cow (Kelly Reichardt) , Moffie (Oliver Hermanus), Kajillionaire (Miranda July), Vitalina Varela (Pedro Costa) …