Opnames Sprakeloos van start - eerste beelden

Opnames Sprakeloos van start - eerste beelden
27/07/2016

In het Oost-Vlaamse Oordegem gingen gisteren de opnames van Sprakeloos van start. De regie van deze verfilming van de gelijknamige roman van Tom Lanoye, is in handen van Hilde Van Mieghem

Sprakeloos is een aangrijpende ode aan de moeder van Tom Lanoye. Wanneer het noodlot toeslaat en de theatrale, fiere Josée na een beroerte nog slechts een schim is van zichzelf, stort de wereld van succesvolle schrijver Jan Meerman in. De romancier, vertolkt door Stany Crets, blikt melancholisch terug op zijn jeugd, terwijl hij zijn moeder – gespeeld door Viviane De Muynck – verder ziet aftakelen.

 

De filmcrew en –cast strijken de komende weken ook neer in regio Sint-Niklaas en Antwerpen. Enkele andere acteurs die we op de set van Sprakeloos kunnen aantreffen, zijn Rik Van Uffelen – Roger, de vader van Jan -, Marie Vinck – de jonge Josée -, Flor Decleir – de jonge Roger – en Hans Kesting als Roel, de partner van Jan. De draaiperiode duurt tot begin september.

 

Sprakeloos is een productie van Caviar en kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds voor Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, Screen Flanders en het Creative Europe Media programma van de Europese Unie. De film kwam tot stand met de steun van één, Telenet en Tax Shelter. SPRAKELOOS wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment. Het boek werd uitgegeven door Prometheus.

De film komt uit in de bioscoop in het voorjaar van 2017.

Synopsis

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal.

Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.