Le Tout Nouveau Testament Belgische Oscar-inzending

Le Tout Nouveau Testament Belgische Oscar-inzending
23/09/2015

De nationale selectiecommissie heeft Le Tout Nouveau Testament van Jaco Van Dormael gekozen om België te vertegenwoordigen bij de Oscars in de Best Film in a Foreign Language categorie.

De jury, voorgezeten door Jan Temmerman (De Morgen) en bestaande uit 6 franstalige en vlaamse filmprofessionals, waardeerde vooral 'de creativiteit en “belgitude” van Jaco Van Dormael's film evenals zijn potentieel om het internationale publiek te bereiken.

Na zijn wereld première in mei op de Director's Fortnight in Cannes and sinds zijn release in september heeft de film een mooie carrière in de zalen: in België (157.000 toeschouwers), in Frankrijk (610.000 toeschouwers) , en in Zwitserland (15.000 toeschouwers). Le Tout Nouveau Testament staat op dit moment nog steeds bovenaan de Belgische box office en heeft de beste opening cijfers bij zijn release de eerste week voor een franstalige Belgische film.

België stuurt dus Jaco Van Dormael naar de Oscars voor een derde keer na Toto le Heros: in 1991 en Le Huitième jour in 1996. In 1980, ontving hij al een speciale Best Foreign Short Film Oscar voor 'Maedeli - La-Breche'.

Le Tout Nouveau Testament met Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau, François Damiens en Catherine Deneuve, internationaal gedistribueerd door Le Pacte, werd al in meer dan 50 landen gekocht. De film werd uitgebracht op 22 september in Luxemburg, 16 oktober in Spanje, 26 november in Griekenland and Italië en op 31 december in Duitsland. De release in Nederland release is ook geplanned voor 2015. Belga Films verdeelt de film in de:Benelux.
De Amerikaanse première vindt plaats binnenkort op het Fantastic Film Festival in Austin. De film is ook een van de 52 films geselecteerd voor het European Film Awards.

De Oscar ceremonie zal plaatsvinden op 28 februari op de Dolby Theatre in Los Angeles. Nominaties worden aangekondigd op 14 januari. Geproduceerd door Terra Incognita Films, Climax Films en Caviar in België, Après le Déluge in Frankrijk en Juliette Films in Luxemburg, ontving Le Tout Nouveau Testament de steun van het Centre du Cinéma de la Fédération Wallonie Bruxelles, Wallimage, de RTBF, Casa Kafka, Voo-Betv, Belga Films Fund, het VAF, Screen Flanders, het Fortis film fund en Orange Studio.