Koning der Belgen gaat naar Filmfestival van Venetië

Koning der Belgen gaat naar Filmfestival van Venetië
28/07/2016

King of the Belgians, de vierde langspeelfilm van Peter Brosens en Jessica Woodworth, zal zijn wereldpremière beleven als onderdeel van de Orizzonticompetitie van het 73e Internationaal Filmfestival van Venetië (31 augustus tot 10 september). Het is alweer vier jaar geleden, sinds hun vorige film Het Vijfde Seizoen, dat een Vlaamse speelfilm de officiële selectie van het festival haalt. 

In King of the Belgians is Nicolas III op staatsbezoek in Istanbul wanneer zijn land onverwacht uit elkaar valt. Hij moet meteen terug om zijn koninkrijk te redden. Maar een krachtige zonnestorm verstoort alle telecommunicatie en luchtverkeer. De Koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul. Ze ontsnappen uit Turkije met de hulp van een Britse cineast en een groepje Bulgaarse zangeressen. Incognito. Aldus begint een odyssee doorheen de Balkan waarin de Koning het echte leven - en zichzelf - ontdekt. 

De hoofdrollen worden gespeeld door een royale Peter Van den Begin, Titus De Voogdt, Lucie Debay en Bruno Georis. Verder zien we ook Pieter van der Houwen, Nina Nikolina, Valentin Ganev en Goran Radaković. Director of Sound was Michel Schöpping, terwijl Ton Peters instond voor de fotografie en David Verdurme voor de montage. 

Het Internationaal Filmfestival van Venetië is het oudste filmfestival ter wereld en is samen met Cannes en Berlijn één van de drie belangrijkste filmfestivals. Na het drieluik Khadak (winnaar van de Leeuw van de Toekomst van Venetië in 2006), Altiplano (selectie voor Semaine de la Critique in Cannes in 2009) en Het Vijfde Seizoen (in competitie in Venetië in 2012) is dit weer een mooi begin van een festivalparcours voor de film. 

Het is een eer om België weerom te mogen vertegenwoordigen in Venetië, ditmaal met een roadmovie waarin een onwaarschijnlijk Belgisch gezelschap serieus de weg kwijtraakt in de Balkan, zegt Jessica Woodworth. Wij waren ontzettend verrast én verheugd toen Alberto Barbera, de directeur van het festival, reeds in april, meteen na visie van een werkkopij, de wereldpremière van de film voor Venetië wou, aldus Peter Brosens.

Bo Films produceerde King of the Belgians in coproductie met Entre Chien et Loup in België, Topkapi Films in Nederland en Art Fest in Bulgarije. De internationale verkoop is in handen van Pamela Leu van Be For Films. De film kon rekenen op de steun van het VAF/ Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Daarnaast investeerden ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters en minister van Cultuur Gatz, Casa Kafka en de Belgische Tax Shelter, het Centre du Cinema et de l''Audiovisuel de la Féderation Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Film Fonds, het Bulgarian National Film Center, het MEDIA Programma van de Europese Gemeenschap en Eurimages in de film. 

King of the Belgians zal op 30 november 2016 uitkomen in de Belgische zalen.