Julia Ducournau wint met 'Grave' de Explore Award 2016

Julia Ducournau wint met 'Grave' de Explore Award 2016
21/10/2016

De vijfkoppige jongerenjury heeft op donderdag 20 oktober de Explore Award uitgereikt aan 'Grave' van Julia Ducournau. ‘Grave’ getuigt voor een debuterende cineaste van een gedurfde brutaliteit. Een absolute tour de force, zegt het juryverslag. 'Home' van Fien Troch kreeg een eervolle vermelding omdat de film volgens de jury perfect aansluit bij de leefwereld van hun generatie. De Explore Zone is het jongerenparcours van Film Fest Gent.

 

Motivatie van de jury:

‘Grave’ laat door zijn diepgang veel genregenoten ver achter zich. Ducournau vermijdt behendig de clichés van het 'gore'-genre en plaatst een complexe, jonge vrouw centraal, gedreven door een oerkracht. Bovendien is de film een intelligente studie van het seksueel ontwaken, iets wat de regisseur-scenariste op ingenieuze wijze weet te verbinden met kannibalisme. ‘Grave’ getuigt voor een debuterende cineaste van een gedurfde brutaliteit. Een absolute tour de force.

 

Als conclusie schrijven ze:

Het Explore Zone-parcours heeft bewezen dat het coming of age-genre verre van dood is. Veel van de films uit het parcours hebben de jongerenwereld op een ambitieuze en authentieke manier benaderd, met het overweldigende 'Grave' als uitschieter.

De Explore Zone Jury bestond dit jaar uit Masha Berkers, Bo Alfaro Decreton, Ben De Smet, Jasper Desmedt en Sven Hollebeke. Ze werden begeleid door filmrecensenten Dave Mestdach (Knack Focus), Lieven Trio (Studio Brussel), Kurt Vandemaele (De Morgen) en artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

De Explore Award is goed voor een grote publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in Knack en De Morgen.

O’BROTHER DISTRIBUTION brengt de film uit in de Belgische zalen op 15 maart 2017.