'Ixcanul' van Jayro Bustamante wint Grote Prijs op Filmfestival van Gent

'Ixcanul' van Jayro Bustamante wint Grote Prijs op Filmfestival van Gent
22/10/2015

De internationale jury van Film Fest Gent, onder leiding van voorzitter Alan Parker, maakte op woensdag 21 oktober de winnaars bekend in de verschillende competities van Film Fest Gent. 'Ixcanul' van Jayro Bustamante heeft de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Prijs voor de Beste Sounddesign ging naar Johnnie Burn en Yorgos Lanthimos voor 'The Lobster'. De winnaars van de verschillende kortfilmcompetities werden ook woensdag bekend gemaakt.

1.OFFICIËLE COMPETITIE

- Grote Prijs voor Beste Film: IXCANUL van Jayro Bustamante (Guatemala/Frankrijk 2015)
Belgische distributeur: Cinéart

Een film uit Guatemala, gesproken in de taal van de Maya's. Zelfs voor de jongste Berlinale was het een rariteit. Wie de film in een exotisch wereldcinema hoekje wilde duwen, was er aan voor de moeite, want al snel bleek 'Ixcanul' één van de weinige echte revelaties in de competitie te zijn. Jayro Bustamente schetst het portret van Maria, een 17-jarig meisje dat met haar ouders op een koffieplantage woont aan de voet van de actieve vulkaan Ixcanul en er koffiebonen plukt onder toezicht van de Spaans sprekende ploegbaas Ignacio. Maria is voorbestemd om met Ignacio te trouwen, terwijl zij hunkert naar een wereld aan de andere kant van de vulkaan.

Motivatie jury: We waren ontroerd door de onvoorwaardelijke liefde van een moeder voor haar dochter en door de eerlijke en elegante manier van filmmaken

Het publiek kan nog gaan kijken naar 'Ixcanul' op donderdag 22 oktober om 17:30 en op vrijdag 23 oktober om 22:30.