I Daniel Blake opent Filmfestival Gent editie 2016

I Daniel Blake opent Filmfestival Gent editie 2016
22/08/2016

Het Filmfestival van Gent zal op dinsdag 11 oktober het festival openen met Gouden Palm- winnaar van Cannes ‘I, Daniel Blake’, in aanwezigheid van de Britse cineast Ken Loach (en hoofdrolspelers Dave Johns & Hayley Squires – onder voorbehoud). De 80-jarige Loach zal voor de derde keer te gast zijn op het filmfestival.

Het verhaal draait om de 59-jarige Daniel Blake die voornamelijk heeft gewerkt als timmerman in het noordoosten van Engeland. Nu heeft hij voor het eerst in zijn leven de hulp van de overheid nodig omdat hij ziek is. Blake komt in contact met de alleenstaande moeder Katie, en haar twee jonge kinderen. Beiden zitten verstrikt in de bureaucratie van het huidige Groot-Brittannië.

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de keuze van de film: “Wij zijn zeer verheugd de nieuwe film van Ken Loach als openingsfilm te kunnen vertonen. Al een halve eeuw lang getuigt Ken Loach in zijn films over onrechtvaardigheid en sociale ongelijkheid, maar toont hij ook de moed en de solidariteit van de armen en verdrukten. Ook nu weer in ‘I, Daniel Blake’ volgt hij in zijn bekende sociaal-realistische stijl twee mensen die verstrikt raken in een genadeloze kafkaëske bureaucratie. Deze film is een noodkreet, maar ook een hartverscheurend menselijk drama over moed, zelfrespect en samenhorigheid. Een bijzonder relevante, warme en genereuze film in deze neoliberale tijden van overheidsbezuiniging en falend beleid.

De films die worden vertoond tijdens Film Fest Gent worden steeds onderverdeeld in jaarlijks terugkerende secties. De belangrijkste is de Officiële Competitie, met onder andere de Brits- Belgische coproductie ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies waarin ‘Sex and the City’- actrice Cynthia Nixon de hoofdrol speelt. Twee langspeelfilms uit het aanbod van het afgelopen filmfestival van Cannes komen ook in aanmerking voor de prijs van Beste Film en Muziek: het Roemeense drama ‘Bacalaureat’ van Cristian Mungiu en het wondermooie Italiaanse ‘Fai bei sogni’ van Marco Bellocchio met een opmerkelijke Bérénice Bejo.

De openingsfilm ‘I, Daniel Blake’ behoort tot de sectie Galas & Specials