Grote Prijs van de Jury voor Fien Trochs 'Home' in Les Arcs

Grote Prijs van de Jury voor Fien Trochs 'Home' in Les Arcs
17/12/2016

Home, de vierde speelfilm van Fien Troch, heeft de Grote Prijs van de Jury gewonnen op het Europees Filmfestival van Les Arcs (10-17 december). Het is voor het eerst dat een Belgische film er die onderscheiding krijgt. Via een videoboodschap bedankte Troch vanavond de jury, het festival en het publiek. Bij ons komt de film op 11 januari in de bioscoop. 

'Home', Trochs vierde film na Een ander zijn geluk, Unspoken en Kid, biedt een inkijk in de leefwereld van Kevin, Sammy, John en Lina en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. De hoofdrollen worden vertolkt door nieuwkomers Sebastian Van Dun, Loïc Batog, Mistral Guidotti en Lena Suijkerbuijk, naast bekende gezichten als onder andere Karlijn Sileghem, Els Dottermans en Jeroen Perceval.

Het jongerendrama weet internationaal te beklijven, zo bleek meteen na de wereldpremière op het Filmfestival van Venetië waar de film de Orizzonti-prijs voor Beste Regie won. Daarna volgde het Filmfestival van Toronto, een succesvolle doortocht op het Film Fest Gent met onder meer twee publieksprijzen en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek en een vertoning op het AFI Fest in Los Angeles. 

De internationale jury in Les Arcs die Troch de prijs toekende, werd dit jaar voorgezeten door Roemeens regisseur Radu Mihaileanu die bijgestaan werd door onder andere acteur Sebastian Schipper, regisseuse Catherine Corsini en componist Bruno Coulais.

Home wordt op 11 januari door Cinéart in de Belgische zalen uitgebracht. Het scenario schreef Troch samen met monteur Nico Leunen. Johnny Jewel schreef de soundtrack bij de film, die Antonino Lombardo produceerde voor Prime Time. Home kon rekenen op steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.