Filmfestival (Gent) van start !

Filmfestival (Gent) van start !
09/10/2018

Heel veel tenten en haringen in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx en de Vooruit tussen 9 en 19 oktober. Dat kan maar een ding betekenen … de Film Fest Gent boys and girls are back in town. Met onder de arm maar liefst meer dan honderd films, tal van filmgerelateerde evenementen en een rode loper met gasten van diverse pluimage. Een filmfeest, noemen we dat. Vier haringen en een tent zijn trouwens van Filmfreak, en we geven je regelmatig updates over de 45e editie van dat filmfeest.
In deze eerste bijdrage passeren al meteen drie films de revue:

Openingsfilm “Girl” (***): Lukas Dhont reeg in Cannes heel wat prijzen aan elkaar en zag zijn debuutfilm onder meer daardoor evolueren naar ‘de Belgische hype van het jaar’. Gelukkig is het ook nog eens een goede film. Een elegant trage, mooi monotone karakterstudie over een vijftienjarige jongen die eigenlijk een meisje wil zijn en tegelijkertijd droomt van een professionele carrière als ballerina. De sensitieve vertolking van Victor Polster is samen met de sterke regie van Dhont de reden dat je in het verhaal wordt gezogen. Een film die niet (ver)oordeelt, maar registreert en op een heldere manier de puberstrijd in beeld brengt van iemand die op zoek is naar zijn/haar eigen plek op de wereld.

De openingsavond is volledig uitverkocht, maar er zijn nog kaarten voor de vertoning in Kinepolis Gent op zondag 14 oktober om 10u30.

“Twarz” (***) betekent letterlijk smoel en is een fijne Poolse parabel die ongetwijfeld met open armen zal worden ontvangen door de fans van Bent Hamer en Aki Kaurismaki. Cineaste Malgorzata Szumowska lardeert een op zich intriest verhaal met genoeg venijnige humor en satire om negentig minuten lang lekker geëntertaind te zijn. Hamvraag die wordt gesteld: wordt je identiteit bepaald door wie je bent of door hoe je eruit ziet? Een vraag die er komt nadat een arbeider tijdens constructiewerken aan een reuzengroot Jezusbeeld van een stelling valt en voor de rest van zijn leven met een gehavend gezicht door het leven moet. Venijnige uithalen naar de Poolse (plattelands)gemeenschap krijg je er gratis bij. Een soundtrack waarop Metallica en Gigi D’Agostino haasje over spelen ook.

“Twarz”/”Mug” is te zien op 10 oktober om 21u45, op 11 oktober om 14u30 en op 15 oktober om 22u30.

“Transit” (**) transponeert een uit 1944 stammende roman over de Duitse bezetting naar de huidige tijd. De politieke en historische context is behouden (de Duitsers rukken nog steeds op), en krijgen een weerkaatsende kleur in de huidige migrantentoestroom. Christian Petzold creëert door het spelen met de tijd en de ruimte een traag desoriënterend gewetensdrama met thrillerondertoon waarvan de hypnotische ondertoon echter zelden volledig weet open te bloeien. De setting in transitcentrum en kuststad Marseille zorgt ervoor dat “Transit” zich ook als parallelfilm van de Hollywoodklassieker “Casablanca” laat bekijken.

“Transit” is te zien op 11 oktober om 20 uur, op 12 oktober om 17u30 en op 16 oktober om 17u15.