European Co-production Award voor Ed Guiney

European Co-production Award voor Ed Guiney
17/11/2014

De 'European Co-Production Award', een prijs die de doorslaggevende rol van co-producties in de Europese filmindustrie erkent, gaat dit jaar naar de Ierse producent Ed Guiney.Ed Guiney stichtte Element Pictures samen met Andrew Lowe in 2001. Vandaag heeft Element kantoren in Dublin en London, actief in productie, distributie en vertoning.

Element is betrokken geweest bij de productie en distributie van meer dan 30 langspeelfilms. Recente en verwachte Element-producties zijn Room:, een adaptatie van Emma Donoghue’s bekroonde bestseller, geregisseerd door Lenny Abrahamson met Brie Larson, Joan Allen en William H. Macy, Yorgos Lanthimos’ eerste Engelstalige film, The Lobster:met Colin Farrell, Rachel Weisz, John C. Reilly, Léa Seydoux en Ben Whishaw in de hoofdrollen, Gerard Barretts Glassland met Jack Reynor, Toni Collette en Will Poulter en Jerzy Skolimowski’s 11 Minutes:.

Tot de recent voltooide Element-producties behoren Abrahamsons film Frank:, met Michael Fassbender, Maggie Gyllenhaal en Domhnall Gleeson, die in première ging tijdens het Sundance Filmfestival in 2014: en Jimmy's Hall van Ken Loach, een co-productie met Sixteen Films, die vertoond werd in competitie in Cannes in 2014.

Andere recente films zijn What Richard Did: (Lenny Abrahamson), met Jack Reynor, die met veel bijval opende tijdens het Toronto Filmfestival van 2012, Shadow Dancer (James Marsh) met Clive Owen en Andrea Riseborough, This Must Be The Place: (Paolo Sorrentino) met Sean Penn en Frances McDormand, The Guard (John Michael McDonagh), met Brendan Gleeson en Don Cheadle (momenteel de meest succesvolle onafhankelijke Ierse film aller tijden), Garage:, de opvolger van het prijswinnende Adam: Paul: (met EFA-nominatie voor scenario), van hetzelfde team van schrijver Mark O'Halloran en regisseur Lenny Abrahamson, dat was geselecteerd voor de Director’s Fortnight tijdens Cannes in 2007 en de CICAE Art et Essai-award won, The Wind That Shakes The Barley (Ken Loach), met Cillian Murphy, die de Gouden Palm won tijdens het Filmfestival van Cannes in 2006 alsook de Cinematography Award van EFA, en The Magdalene Sisters (Peter Mullan), dat de Gouden Leeuw won in Venetië in 2001 en genomineerd was voor de European Film Awards.

Element Pictures heeft financiële steun gekregen van Eurimages voor All Good Good Children van Alicia Duffy (2009) dat getoond werd tijdens de Directors Fortnight in Cannes in 2010, Essential Killing van Jerzy Skolimowski (2009, EFA-nominatie voor cinematografie), This Must Be The Place:, geregisseerd door Paolo Sorrentino met in de hoofdrol Sean Penn, dat vertoond werd in Cannes in 2011, Dark Touch: van Marina de Van, Le Temps de l'avonture: van Jérôme Bonnell (2012) en meer recent, The Lobster: van Yorgos Lanthimos (2013) en 11 Minutes: van Jerzy Skolimowski (2013).

De EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD – Prix EURIMAGES zal uitgereikt worden tijden de European Film Awards Ceremonie in Riga op zaterdag 13 december 2014.

Berlijn en Straatsburg, 17 november 2014