Eurimages Co-Production Award voor Maria Ekerhovd

Eurimages Co-Production Award voor Maria Ekerhovd
02/12/2021

Maria Ekerhovd is een Noorse filmproducent uit Bergen. Eén van Ekerhovds eerste films als producent, nl. de kortfilm Sniffer van Bobbie Peers uit 2006. Sniffer won Noorwegens eerste en overigens tot nu toe enige Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes en was ook genomineerd voor de European Film Awards. In 2011 richtte ze het productiehuis Mer Film op, dat dit jaar tien jaar bestaat. De voorbije tien jaar was Ekerhovd gedelegeerd producent van tien speelfilms, evenals van een groot aantal co-producties, waarvan een aantal door Eurimages werden ondersteund.

In 2013 ontving Ekerhovd de Edith Carlmar-prijs, die elk jaar op het Femmina Film Festival wordt uitgereikt aan "een professionele filmvrouw die integer is, zin toont voor innovatie en bereid is om grenzen te doorbreken".

Haar nieuwste film is de door Eurimages ondersteunde The Innocents van Eskil Vogt, die in première ging op het filmfestival van Cannes 2021 (Un Certain Regard). Vorige week werd nog bekend gemaakt dat de film de European Film Award voor Beste Geluid 2021 won.

Maria Ekerhovd is ook de Noorse co-producent van Jonas Poher Rasmussens Flee, dit jaar genomineerd voor Beste documentaire en Beste animatiefilm van Jonas Poher Rasmussen. Momenteel is ze in productie met het historische drama War Sailors van Gunnar Vikene (tot nu toe dé grootste filmproductie van Noorwegen) en Let the River Flow van Ole Giæver. Volgend jaar komt ook de co-productie More Than Ever van Emily Atef, een co-productie ondersteund door Eurimages, uit.

Haar productiebedrijf Mer Film heeft de ambitie om Noorse en internationale arthousefilms te produceren van regisseurs met een persoonlijke artistieke visie. Mer Film gelooft in langdurige relaties met regisseurs en co-productie partners en in 2015 breidde het bedrijf haar missie uit met de oprichting van Mer Filmdistribusjon, een distributiebedrijf dat nauw samenwerkt met het productiebedrijf.

De Eurimages Co-Production Award wordt uitgereikt tijdens de European Film Awards-ceremonie op zaterdag 11 december in Berlijn.

Berlijn, 23 november 2021

Sinds haar oprichting in 1988, heeft Eurimages 2 236 co-producties ondersteund voor een totaal bedrag van circa €640 miljoen.

© foto : Paul Amundsen